Kultur & Nöje.

2018-07-10 14:14
Bild: Sanna Arbman Hansing

Fridfull vildmarksupplevelse nära innerstaden

Bland bokskogar och badsjöar slingrar sig den natursköna Bohusleden. ETC Göteborgs reporter har gett sig ut på en tredagarsvandring för att utforska delar av den 37 mil långa vandringsleden.

En solig fredagseftermiddag i juni tar vi bussen till Kåsjön i Partille där den fjärde etappen på Bohusleden börjar. Efter att ha letat en stund på badplatsens stora grusparkering hittar vi äntligen den första av de hundratals orangea ledstolparna som ska visa oss vägen de kommande dagarna.

Den första kvällen går vi bara en dryg kilometer och sätter upp våra tält vid sjön Madern. Vattendraget är känt för sitt rika fågelliv men för vår del är det knottsvärmarna som gör mest väsen av sig. Efter en kylig natt och en värmande grötfrukost häver vi på oss ryggsäckarna och fortsätter vandringen i riktning mot Jonsered. Det är nio kilometer lättvandrad stig genom barr- och lövskog. Terrängen är inte så kuperad men det gäller att hålla koll på fötterna så att man inte snubblar över rötter och stenar. Samtidigt måste man hålla blicken uppe för ledstolparna är ibland svåra att upptäcka i sommargrönskan.

Lagom till lunch är vi framme i Jonsered där vi fyller på våra vattenflaskor hos en snäll pizzabagare och lagar tortellini på klipporna vid sjön Aspen. Till många ungdomars stora besvikelse är hopptornet avstängt men här finns en trampolin och en glasskiosk att trösta sig med. Klipporna är solvarma och lockar till en tupplur, men eftersom vi bestämt oss för att gå ytterligare en etapp innan kvällen så fortsätter vi vår vandring norrut.

Jobbigare på femte etappen

Nästa etapp leder till Angereds kyrka och visar sig vara betydligt tuffare med branta stigningar djupt inne i Bokedalens naturreservat. De enda människorna vi möter är spänstiga terränglöpare som tränar benmusklerna i det kuperade landskapet. Så småningom planar stigen ut och fortsätter genom Björnareåsens naturreservat där det finns både älg och rådjur. Några sådana ser vi aldrig, men det är en vacker vandringssträcka där man mestadels går på träspångar bland stora stenblock och 150 år gamla tallar.

Slår läger vid Skulevatten

De sista kilometrarna mellan Jonsered och Angereds kyrka är inte lika fysiskt utmanande. Vi bestämmer oss att slå läger strax innan bebyggelsen börjar och sätter upp tälten vid den lilla sjön Skulevatten. I kvällssolen tar vi ett sista dopp och torkar på klipporna medan solen går ner mellan tallarna. Böngryta i tortillabröd har sällan smakat så gott.

Sista dagen genom Vättlefjäll

Morgonen därpå vaknar vi av badande hundar och packar ner våra tält för sista gången. Den sista dagsvandringen ska ta oss den dryga milen upp till Bohus. Första biten är en lättvandrad landsväg mellan ängar och hästhagar, men eftersom solen gassar är det skönt när vi kommer till Lärjeåns skuggiga dalgång. Vid Stora Mölnesjöns badplats stannar vi till för att fika innan vi fortsätter in i Vättlefjälls naturreservat.

Förutom några enstaka motionärer och hundägare möter vi nästan inga andra människor. Undantaget är etappen genom Vättlefjäll där klipporna är fulla av solbadare och barnfamiljer paddlar omkring i hyrda kanoter. Trots att Bohusleden går genom ett av landets mest tätbefolkade områden så känns civilisationen ofta långt borta.

Målgång i Bohus

När vi klarat av halva dagsetappen är vi framme vid sjön Gäddevattnet. Där kokar vi vår sista pasta på de medhavda stormköken och svalkar oss med ett lunchdopp. Här finns ett vackert vindskydd som vätter ut mot vattnet, där några andra vandrare slagit läger för natten. De har gjort sig hemmastadda med uppackade väskor och tvättlinor mellan träden.

Efter lunchen är våra ryggsäckar lättare än någonsin eftersom vi ätit upp all mat. De sista kilometrarna till samhället Bohus går snabbt och plötsligt kommer vi till pendeltågsstationen där vi ska ta tåget tillbaka till Göteborg. Det värker lite i knän och fotleder och det är skönt att slänga av sig ryggsäckarna, men när man ser de orangea ledstolparna fortsätta mot Kungälv och många mil norrut blir man ändå sugen på fortsätta – bara några etapper till.

Läs vidare på nästa sida: Sommartips för den friluftsintresserade

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Om Bohusleden

- Bohusleden är en 37 mil lång vandringsled som sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr. Den är uppdelad i 27 olika tapper med olika längder och svårighetsgrader. Utmed leden finns vindskydd, rastplatser och gott om sjöar och tjärnar.
- Sedan förra året finns även en interaktiv karta över Bohusleden där man kan få tips om olika sevärdheter längs med vägen. Där finns även information om terräng och svårighetsgrad på de olika etapperna.
- Det är de respektive kommunerna som ansvarar för skötseln av vandringsleden.

Semestra på hemmaplan

Att semestra på hemmaplan kan vara både billigt, enkelt och spännande. I en artikelserie tipsar ETC Göteborg om semesterutflykter i närområdet och den andra delen riktar sig till den friluftsintresserade.