Kultur & Nöje.

2021-03-01 15:53
Håkan Hellström på Lisebergs stora scen när publiker fortfarande var tillåtna. Bild: Henning Ström/Liseberg AB
Håkan Hellström på Lisebergs stora scen när publiker fortfarande var tillåtna.
Puffetikett
ETC Göteborg

Försiktig optimism inför konsertsommar

Vi vet alla hur det såg ut förra konsertsommaren. Totalt stiltje. En maxpublik på 500 personer blev till 50 personer som blev till inget alls. Nu närmar sig högsäsongen 2021, i alla fall för dem som ska boka ett helt schema med liveakter. Men vågar man, då covid-19 fortfarande rasar där ute?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För många är Liseberg inte enbart en nöjespark, utan även en av sommarens främsta konsertscener. I vanliga fall, vanliga år, så skulle underhållnings­chefen Per Alexandersson vara mitt i smeten just nu, med en rad stora akter bokade och ännu fler på gång. I år är det än så länge helt blankt.

– För det första så är det ingen som säljer någonting just nu på grund av detta. Alla ligger i startgroparna. Det man gör är att försöka ta fram olika strategier och spekulera i vad som kommer att komma fram i det närmsta. Det var ju en öppning i förra veckan från Amanda Lind i alla fall, säger Per Alexandersson och syftar på beskedet att museer, butiker, nöjes- och djurparker med flera ska omfattas av ett mer enhetligt regelverk och ha samma smittskyddsregler.

Per Alexandersson ser på förra årets nedtrappning av publikstorlek som ett möjligt scenario även för upptrappning när restriktionerna börjar lätta.

– Man tittar ju på allt ifrån mindre, sittande konserter och uppåt. Olika lösningar helt enkelt och hur man ansvarsfullt skulle kunna öppna upp verksamheten. Det finns en försiktig optimism i alla fall. Det hänger ju mycket ihop med vaccinationsprogrammet, som ska vara klart till midsommar. Vad som sker efter det med folks rörlighet och möjlighet att ta del av sådant här.

Får vänta ut besked

Det blir till att sitta still i båten ett tag till för Per Alexandersson och övriga artistbokare på Liseberg. Han ser det inte som ett så stort problem som man kanske kan tänkas tro, att sy ihop ett helt sommarschema med kort varsel om det kommer behövas.

– Det går ju. Det är ju det minsta problemet tycker jag, när man väl får börja jobba. Då kan det nog gå väldigt fort.

Tror du det blir huggsexa om artister och band när det väl släpper?

– Ja, kanske. Men huggsexa vet jag inte. Vi kommer nog hjälpa varandra i större avseende. Det kommer ju vara kortare med tid och personal som inte finns kvar, då de valt att göra något annat med tanke på 2020. Då tänker jag på teknikersidan och underleverantörer med mera. Det är ju ett korthus som rasat samman det här, till viss del.

Line-up inte klar

Hur en line-up, alltså spel­schema, sommaren 2021 kan tänkas se ut är omöjligt att spekulera i än så länge.

– Om amerikanska sällskap över huvud taget kan komma till Europa kommer nog bestämmas nu i mars. Vissa festivaler, som Glastonbury, har redan bestämt att det inte kommer bli av och vissa tänker ju försöka köra ändå. Det kommer nog vara fler brittiska festivaler som inte blir av.

Avslutningsvis så lyser den försiktiga optimismen som Per Alexandersson själv nämner igenom lite tack vare vaccinationsprogram och nya regler.

– Det som är bra är ju att pandemilagen nu är igång. Då behandlas ju Liseberg rättvist till skillnad från förra året.

Lägesrapport för andra sommarbokare

Trädgår’n

Skriver att de är redo att sätta igång så fort de bara får möjligheten. Har en rad inbokade konserter med bland andra Mando Diao, Sting, Veronica Maggio och The Ark i sitt kalendarie.

Pustervik

Har ett rullande schema där akter ständigt läggs in och flyttas fram någon månad i taget. Just nu ser det ut som man hoppas komma igång i slutet av mars.

Ullevi

Iron Maiden, Rammstein, Håkan Hellström och Summerburst ligger kvar på sina datum i sommarschemat.

Villa Belparc

Har en rad artister som Lisa Ekdahl, Jill Johnsson, Sven-Ingvars, Sophie Zelmani och Bo Kaspers orkester inskrivna i sin Evenemangskalender.

Way out west

Skriver på sin hemsida att de har ett gäng stora akter klara, men väljer att inte utannonsera något just nu på grund av världsläget. ”Stay tuned” för nyheter om festivalen 2021, står att läsa på förstasidan.