Kultur & Nöje.

2020-04-20 15:28
 • Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl ger regi via Skype. Bild: Christian Egefur
  Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl ger regi via Skype.
 • Alla verk från Urgent Drama kommer att synas på Folkteaterns digitala plattform, Fjärde scenen. Bild: Christian Egefur
  Alla verk från Urgent Drama kommer att synas på Folkteaterns digitala plattform, Fjärde scenen. 
 • Publiken i Folkteaterns stolar är inte vad de brukade vara. Bild: Christian Egefur
  Publiken i Folkteaterns stolar är inte vad de brukade vara. 
 • Inspelning till Urgent Drama på Folkteatern. Andrea Edwards agerar, Ludde Falk filmar och Zacharias Lilja-Nylander är bisittande clown. Bild: Christian Egefur
  Inspelning till Urgent Drama på Folkteatern. Andrea Edwards agerar, Ludde Falk filmar och Zacharias Lilja-Nylander är bisittande clown. 
 • Foto: Christian Egefur
Puffetikett
ETC Göteborg

Folkteatern satsar på digitalt drama i coronatider

I tider av kris är det lätt att allting låser sig och stannar upp. Det är nödvändigt i många publika sammanhang. Eller så kan man göra som Folkteatern och spinna runt allt till något kreativt. Tid för ”Urgent Drama”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Folkteaterns konstnärliga ledare, och sedan nyligen även krönikör i ETC Göteborg, Frida Röhl, svarar på frågor över telefon från Stockholm. Hon, som så många andra, sitter isolerad och jobbar hemifrån. Att jobba hemifrån handlar i hennes fall just nu bland annat om att regissera sina skådespelare, över Skype, i de kortfilmer som i rask takt produceras på Folkteatern. Dramatiker från hela världen har ombetts att reflektera över den rådande situationen i och med coronapandemin. De har fått ett par dagar på sig att skriva en kort scen, som Folkteatern sedan filmar med teaterns skådespelare. Idén fick Frida Röhl ganska snabbt i inledningen av krisen.

– Jag insåg att det här är stort, det kommer ta tid och vi kommer att behöva stänga teatern. Egentligen gör vi Urgent Drama av två anledningar. Dels att göra något för publiken, och dels vara aktiva själva, förklarar hon.

Dramatiker från hela världen

När idén om att skapa ny dramatik ur världssituationen kom till henne satt hon och chattade med en teatervän i Singapore, Alfian bin Sa'at, som blev en av de första att knytas till projektet. Sedan dess har dramatiker från Argentina, USA och en rad olika europeiska länder tillkommit.

– Jag kastade bara ut den här frågan helt galet till alla jag kunde komma på. Men det är samtidigt viktigt med kvalitet. Samtliga som skriver är spelade dramatiker och ganska tunga namn faktiskt, fortsätter Frida Röhl.

De är uppe i 15 nyskrivna scener som är i olika delar av processen av att bli färdiga filmer nu, och har satt ett tak på 20. Resultaten kommer att visas på Folkteaterns digitala plattform som kallas Fjärde Scenen.

Hur är det att regissera över Skype då?

– Haha, ja, det är jättedumt. Men ganska roligt. Man märker hur mycket man kan ändå.

– Men vi gör en del i Stockholm också. Det är några av skådespelarna som sitter fast här, precis som jag själv. Det går ju inte att dra till Göteborg nu.

Spelar in scener

På plats inne på Folkteatern är dock skådespelaren Andrea Edwards ihop med teknikern Ludde Falk som håller i kameraarbetet, samt scenteknikern Zacharias Lilja-Nylander i en lurvig clownkostym. De spelar in kompletterande scener till en av filmerna när ETC Göteborg tittar in. För Andrea Edwards har hemmasittandet i coronatider fått olika konsekvenser.

– Jag är ju extremt mycket i gasen i vanliga fall. Extremt mycket duracellkanin. Så det har varit nyttigt för mig att coola ner mig. Men tyvärr har det blivit som att jag är en 80-åring nu. Så hur jag ska orka gå till jobbet i fortsättningen vet jag inte. Jag tycker att livets mening nu är att äta god mat och spela kort om kvällarna.

– Motsatsen är att jag märker att jag har så mycket ackumulerad kreativitet i mig, även om det låter väldigt pretentiöst. Så jag har till exempel bytt namn och lite annat. Hjärnan hittar på olika konstiga saker.

Har du bytt namn?

– Ja, plötsligt vill jag kallas för Paddington istället för Andrea.

Det ... öppnar för några följdfrågor.

– Det är väl en viss otillfredsställelse som skapar sånt. Men han älskar apelsinmarmelad precis som jag. Jag tycker han är ett rättesnöre och gillar honom. Men det var en klar coronakonsekvens får man väl säga, skrattar Andrea. Eller Paddington då.

Som för så många så finns det även mindre roliga sidor av krisen som hon fått uppleva.

– Det är även massa sorg som kommit med det här. Jag har en mamma som är väldigt gammal och sjuk i Stockholm. Och jag får inte hålla hennes hand, säger Andrea Edwards.

”Fria associationer”

Frågan till de medverkande dramatikerna i Urgent Drama var enkel. ”Reflektera kring den rådande situationen” och resultaten blev varierande och med spännvidd.

– Det är väldigt fria associationer kring tillvaron nu. En del är rätt bisarra och det är en hel del humor också. Det känns som att det finns ett uppdämt behov av att bara göra saker kreativt, säger Frida Röhl.

”Fruktansvärt att ställa in”

De medverkande skådespelarna är förutom Paddington Edwards övriga ensemblen från pjäsen ”Misantroperna”, som nu annars hade gått sysslolösa. ”Misantroperna” hann bara spela nio föreställningar innan coronakrisen stängde ner även den. Men mottagandet var oerhört positivt från både kritiker och publik.

– Det var fruktansvärt när vi tvingades ställa in. Det gick så fort. Jag stod först på scen lite småsjuk, men sedan när allting började hända så ringde jag in och sa att jag kan spela, men inte ta ansvar för att jag inte smittar med något, säger Andrea Edwards.

Då ställde teatern först in två föreställningar. Kort därefter kom de första restriktionerna från Folkhälsomyndigheten, och man beslutade att stänga hela teatern i två veckor först.

– Men sen på bara några dygn förändrades allt, och då fattade ju alla att det inte skulle bli något mer, fortsätter Edwards.

Hennes förhoppning är att ”Misantroperna” ska få nypremiär när krisen är över, men ingen vet säkert än. Men tills att det kan tänkas bli aktuellt så kan publiken avnjuta helt dagsfärsk, nyskriven dramatik på Fjärde scenen.

Urgent Drama

Nya, filmade, internationella verk på Fjärde Scenen, Folkteaterns digitala scen som experimenterar med konstfilm, scenkonst och teater.

Dramatiker från hela världen reflekterar fritt om sakernas tillstånd mitt i coronakris.

Regisseras av Folkteaterns konstnärligare ledare Frida Röhl med skådespelare från pjäsen Misantroperna framför kameran.

De olika filmerna kommer att läggas ut på nätet löpande under våren.