Kultur & Nöje.

2018-02-08 13:55
Den här fjäderdräkten används av masksällskap i rituella danser. Masken har formen av en tjur och bärs av ledaren.  Foto: Världkulturmuseerna/Ina Marie Winther Åshaug
Den här fjäderdräkten används av masksällskap i rituella danser. Masken har formen av en tjur och bärs av ledaren.

Fjädrarna fyller Världskulturmuseet

Dekorativa, praktiska och fyllda med symbolik. Människan har i alla tider fascinerats av fjädrar. På lördag öppnar Världskulturmuseet utställningen ”Feathers – en värld av fjädrar”.

Förberedelserna inför öppningsdagen är i full gång på Världskulturmuseet. Mängder av fjäderrelaterade föremål ska visas upp – inte minst ett hundratal fåglar som lånats in från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

– Jag har precis baxat in en stor struts, berättar Lina Malm, utställningsproducent.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Utställningen är från början producerad av Världskulturmuseet i Nederländerna. När den nu kommer till Göteborg har den anpassats för den svenska publiken och föremål från den egna samlingen har lagts till.

– Syftet är att visa de här fantastiska föremålen. Eftersom fjädrar är så sköra och bräckliga är det ganska sällan som de visas upp, säger Lina Malm.

Utställningen fokuserar på vilken betydelse som fjädrar har haft för människor. Lina Malm tror att anledningen till att vi i alla tider har fascinerats av dem är tack vare djuret de kommer från.

– Fåglar är det enda djuret som kan flyga och korsa gränser obehindrat genom luften och just därför är de väldigt mytiska. Det finns många föreställningar kring fågeln som bärare av drömmar och budbäraren mellan världar.

Fågeln betalar priset

Men fascinationen har också kommit med ett högt pris för fåglarnas del. 1800-talets mode, då det var populärt med både strutsplymer och hela fåglar som plagg, är en av orsakerna till att en mängd arter höll på att utrotas. Av världens cirka 10 000 fågelarter är det i dag mer än 1 000 som är globalt hotade. För alla utom elva består hotet av mänskliga ingrepp och åtgärder.

– I dag är många fåglar skyddade och på många ställen har det blivit förbjudet att handla med fjädrar, vilket gjordes tidigare. I dag används nästan enbart kalkonfjädrar inom modeindustrin, som man klipper och färgar för att få dem att likna andra fjädrar.

Fågelns utsatthet skildras bland annat genom en sju meter hög bur som besökarna får kliva in i.

– Utanför buren kommer de 100 uppstoppade fåglarna från Naturhistoriska att finnas. Vi vill vända lite på perspektiven och få besökarna att reflektera över till vilket pris fjädrarna har kommit till oss, berättar Lina Malm.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter