Kultur & Nöje.

2017-03-03 12:00
  • På Sprängkullen i Haga dominerade proggidealen. Men en av de anställda, Tova Lignell, såg den politiska sprängkraften i punken. Hösten 1978 såg Göteborgs första punkfestival dagens ljus.  Bild: Privat
    På Sprängkullen i Haga dominerade proggidealen. Men en av de anställda, Tova Lignell, såg den politiska sprängkraften i punken. Hösten 1978 såg Göteborgs första punkfestival dagens ljus.
  • Tova Lignell. Bild: Privat
    Tova Lignell.

Festivalen som trotsade musikens makt

När punken började växa fram dominerades Göteborgs musikliv av band som tillhörde den proggrörelse som hade vuxit fram under 70-talet. De var inte redo att lämna plats för punken. Tova Lignell såg till att ändra på det. 

I proggarnas tidning Musikens makt skrevs en artikel med uppmaningen "punktera punken". På en av de få konsertlokaler som fanns för lokala band, Sprängkullen i Haga, dominerade proggidealen. Där ville de ansvariga inte släppa fram punkbanden. Det minns Tova Lignell, då 20 år och anställd på Sprängkullen, som såg till att ändra på det.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag såg något politiskt i punken som proggarna inte såg. De såg bara pissa och spy och att punkarna inte stod med knuten näve och predikade om "ner med kapitalet", säger hon.

– När jag ville ordna en punkfestival på Sprängkullen blev jag utskälld av en av medlemmarna i Nationalteatern, fortsätter hon.

Motviljan mot punkarna minskade inte efter att rockklubben Errols hade släppt upp Göteborg Sound på scen. En konsert som blev omskriven efter att sångare Lars-Olof "LOB" Bengtsson hade skurit sig djupt i kinderna med rakblad. 

"Flera hundra i publiken"

Tova Lignell gav sig inte. Tillsammans med några likasinnade lyckades hon övertala Sprängkullens ledning att ge punkarna en chans. Hon gjorde själv affischer med uppmaningen "Garageband, se hit!". På hösten 1978, samma kväll som Rod Stewart spelade på Ullevi, blev Göteborgs första punkfestival verklighet. 

– Det var så himla kul. Det kom flera hundra i publiken och 18 band. Det var den första spelningen för många av banden. Attentat hade bara funnits i garaget innan, säger Lignell.

– Det var nog egentligen inte så stor skillnad på proggarna och punkarna. Alla ockuperade lägenheter i Haga. Men det var dags att släppa fram något nytt. Innan punkfestivalen på Sprängkullen var det samma band och samma publik hela tiden, säger Lignell.

5 klassiska Göteborgspunklåtar

Ge fan i mej
Attentat

Rå, rak och rasande. Det är svårt att hitta textrader som är mer punk än: "Ge fan i mej, ge fan i mej och låt mej va ifred, ge fan i mej, ge fan i mej era svin".

Ronka
Perverts

Allsångsfavoriten med det sexualpolitiska ställningstagandet "skit i idealen och ronka när du känner för det" som är lika giltigt i dag som det var då enligt Perverts basist Lasse Otterström.

Passiv bög
Slobobans undergång

Det är sannolikt unikt för Göteborg med ett band som beskriver tristess och livsleda med frasen "jag känner mej som en torrlagd sill".

Binder min tid
Kai Martin och Stick

Skruvad punkpop och sång i det närmsta Göteborgspunken kom kärlekslåt.

Levande begravd
Liket lever

"Det enda jag vet är att han inte ville bli levande begravd", svarade Freddie Wadlings vän Charlott Stenberg på Expressens fråga om hon visste hur Wadling ville ha sin begravning.