Kultur & Nöje.

2017-03-17 12:00
Stina Velocette solodebuterar med ep:n Motljus. Den innehåller r’n’b på svenska och texter med budskap. Bild: Christian Egefur
Stina Velocette solodebuterar med ep:n Motljus. Den innehåller r’n’b på svenska och texter med budskap.

Feministisk r’n’b på svenska i Stina Velocettes debut

Stina Velocette banar väg för en så ovanlig genre som modern r’n’b på svenska. På modersmålet är det enklare att försöka påverka och förändra genom sina texter, vilket är en viktig del i Stinas musik.

Inom kort solodebuterar Stina Velocette med ep:n Motljus. Egentligen kunde den lika gärna ha benämnts lp eller fullängdare då den är sex och ett halvt spår lång (den halva är ett outro) och på närmre en halvtimmes speltid.

– Den är 27 minuter, så ”egentligen” hade jag kunnat säga att det är ett album. Men det känns bättre att debutera med en ep, säger Stina.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hon har en välgrundad historia i det göteborgska musiklivet. Det startade med Äkta kärlek, en duo tillsammans med Matilda Sjöström som i dag utgör ena halvan av bandet Steget.

– Vi släppte en fullängdare 2007. I dag har vi studion ”Sonyas studio” tillsammans, som vi har döpt efter Sonja Hedenbratt. Vi letade förebilder bland sångerskor från Göteborg och fastnade för henne, förklarar Stina.

Efter Äkta kärlek så hade hon bandet Serengeti ihop med Liza Mukasa och dj:n Lady Louise i flera år. De släppte två skivor och turnerade världen över. Bland meriterna så öppnade de för Public Enemy under en turné i Sydafrika.

– Vi var borta mer än hemma faktiskt. Vi spelade reggae, dancehall och sjöng på engelska. När vi lade ner så kändes det helt naturligt att köra solo faktiskt.

Bryter ny mark

Stina, som är uppväxt i Sandarna och Haga, beskriver det som sjukt gött att skriva på svenska igen.

– Jag och Björn har sagt det i flera år, att det är ingen som gör r’n’b på svenska. Sedan under tiden har det kommit några fler. Så det är väl jag och några till som bryter ny mark nu.

Med Björn menas Björn Nilsson, bättre känd som Kapten Röd, som har producerat Stinas ep.

Texternas förmåga att påverka har redan visat sig. I låten Rutorna nere som släpptes som singel under 2016  sjunger Stina Velocette om att bryta sig fri från destruktiva förhållanden. En lyssnare berördes så starkt att hon lät tatuera in titeln.

– Det är många som har skrivit till mig om den faktiskt. Jag skrev den för att ge pepp till någon i ett destruktivt förhållande, men även för att hylla dem som har vågat lämna. Så jag är väldigt glad att den fyller sitt syfte.

Bland dem som har skrivit märktes även en man. Han skrev att han insåg att han var mannen i låten och nu insåg att han måste släppa kvinnan i fråga fri. 

– Jag brukar försöka sätta mig in i situationer och skriva om dem. Det kan vara både självupplevt eller något jag har pratat med mina vänner om. Sedan långt tillbaka har jag känt att jag inte bara vill skriva om hjärta och smärta, utan försöka påverka och förändra. Det finns så mycket som inte står rätt till.

Självklar feministisk agenda

Den feministiska agendan är självklar för Stina och att peppa yngre tjejer beskriver hon som en hjärtefråga. Bredvid sitt eget musikskapande och producerande har hon bland annat varit engagerad i Popkollo, Musik Direkt och hållit i olika workshopar.

– Popkollo fick jag tyvärr välja bort lite när jag själv fick barn. Men de här frågorna har varit en del av mig sedan högstadieåldern och en stor del i vad jag tänker på och vill förmedla.

Motljus släpps den 24 mars och följs av en rad spelningar. Den 14 april blir det konsert och releasefest på Yaki-Da i Göteborg.