Julklappstips.

2019-11-26 14:04
Bild: TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Fem julklappstips för dig som vill slippa pryljulen

Trött på att klicka hem böcker på nätet eller trängas i butiker inför jul? Klimatångest och vill fira lite mer hållbart? ETC Göteborg har spånat fram fem typer av julklappar som gör både fotavtryck och behovet av att besöka affärerna mindre.

Välgörenhet

Du kan köpa allt från vaccinpaket till tio träd som olika organisationer lovar att distribuera eller plantera medan du tar räkningen och kan skriva ut ett gåvobevis till julklappsleken eller släktingen. En del organisationer har också webshoppar, där du kan köpa exempelvis en plansch eller ett armband och samtidigt får ett löfte om att en viss del av intäkten går till välgörenhet. Ibland är det en stor del, ibland är den så liten att tilltaget är lätt att förväxla med ren PR.

Bild: TT

Ibland handlar det bara om att skänka pengar för att organisationer som hjälper misshandlade kvinnor, självmordsbenägna eller cancerdrabbade ska kunna fortsätta.

Många organisationer jobbar internationellt, men en del av dem har verksamhet även i Göteborg, som Göteborgs Stadsmissions brödutdelning eller Röda korsets läxhjälp i Bergsjön.

Tjänster

Tid är hårdvaluta för många, så skänk lite av din till någon annan. Exempelvis om du vet att din kompis försökt måla om sin hall i tre år så kan du ge hen fem timmars målarhjälp.

Erbjud dig att ta ett husdjur i behov av motion på en promenad i Vättlefjäll eller att ta med något syster- eller brorsbarn till den nygamla valen på Plikta.

Städhjälp kan funka i alla generationsspann – men kanske inte till pedanter.

Andra förslag är att ge bort fyllda matlådor, överraska någon genom att fixa deras cykel eller att bjuda på ett musikaliskt framträdande.

Gör-det-själv

Finns det någon i din närhet som älskar kanelbullar eller hembakat bröd men saknar tid till att plocka fram kaveln och bakbunken? Baka något som kan frysas in (om julbordet redan väntas bli välfyllt) eller håller länge – kanske med mycket socker eller inlagt – för att undvika matsvinn. Det finns recept i mängder på nätet eller kila ner till något av alla Göteborgs bibliotek.

Bild: TT

Du kan också titta igenom din egen eller nära och käras garderober, det går helt säkert att hitta något urvuxet, trasigt eller färdigälskat som kan alterneras. En t-shirt kan bli en kudde eller en gympapåse, ett par jeans en väska och armarna på en jumper ett par byxor till ett litet barn – du behöver inte ens sy på muddar. Nästan allt kan bli en tygpåse.

Har du en hylla som kan byggas om eller fräschas upp med färg och en nyutflyttad ungdom i släkten – voila. Eller kanske finns det lite restbitar i grannens garage som kan bli en fågelholk.

Sport

Förena nytta med nöje och skänk bort sport. Exempelvis ett skridskobesök i någon av Göteborgs ishallar. I Isdala går att det åka på två olika planer, med eller utan klubba och puck, och Ruddalen – som visserligen stängt sin skrinnarbana den här säsongen – har öppet sin isrink och bandyplan. Men även Askims ishall, Angereds ishall och Rambergsrinken har allmänhetens åkning.

Bild: TT

Gillar du inte skridskor så finns det mängder av andra sporter att välja mellan i stan, som längdskidåkning i Skidome, klättring exempelvis i Klätterfabriken eller Klätterdomen, beachvolleyboll i Beach center, skateboard i Bunkeberget eller badminton i Fjäderborgen.

Lektioner

Bild: TT

Är du riktigt bra på något som du vet någon annan vill lära sig så kan du ge bort en lektion. Det kan vara allt från att åka skateboard i parken bakom Bergakungen, spela något instrument eller sjunga till att lära sig använda Excel eller virka.