Kultur & Nöje.

2018-07-03 16:59
  • Att konstateljén flyttar utomhus påverkar vilka besökare som hittar dit. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Att konstateljén flyttar utomhus påverkar vilka besökare som hittar dit.
  • Björn Westerlund och Emelie Storm hoppas att några av besökarna även ska hitta in i själva konsthallen.  Bild: Sanna Arbman Hansing
    Björn Westerlund och Emelie Storm hoppas att några av besökarna även ska hitta in i själva konsthallen.

Färgerna flödar på verkstaden

Parkour, grillkvällar och gra itimålning är några av gratisaktiviteterna på Röda Sten i sommar. Konstpedagogen Björn Westerlund hoppas kunna locka unga som vanligtvis inte besöker
en konsthall.

I en barack under Älvsborgsbron har Björn Westerlund och hans kollegor inrett en utomhusverkstad. Det lilla rummet är fullt av ljusslingor och trasmattor och de är särskilt nöjda över att ha lyckats leda vatten till ett handfat på baksidan. Verkstaden är öppen hela sommaren och hit kan man komma för att testa graffitimålning, gå på spelningar eller bara träffa nya vänner.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Min roll är att inspirera men att låta deltagarna själva ta plats och bestämma vad de vill göra. Om någon vill arrangera en spelning här ska man kunna göra det. Kanske kan man bygga ett sol- och regnskydd tillsammans eller om någon har lust att snickra en egen solstol som kan stå här hela sommaren, säger Björn Westerlund.

På onsdagar har de spelningar och workshops som avslutas med korvgrillning framåt kvällen. På torsdagar har de konstverkstad för de lite yngre barnen och om lördagarna riktar de in sig på ungdomar som får komma och testa måla graffiti utifrån olika teman. Röda Stens programkoordinator Emelie Storm tycker det är viktigt att barn och ungdomar har någonstans att vara under semestermånaderna.

– I juli är allt annat stängt. Därför är det viktigt för oss att ha öppet just då, säger hon.

Viktig mötesplats

Kollegan Björn Westerlund tycker att kostnadsfria sommaraktiviteter också är en rättvisefråga eftersom alla unga inte har möjlighet att resa bort eller göra något speciellt på sommarlovet.

– En superviktig målgrupp för oss är personer utan resurser som inte har planerat värsta sommarsemestern. Det här en plats för alla som inte har någonstans att vara. Alla behöver inte bli samtidskonstnärer utan någon kanske bara kommer för att träffa nya kompisar, säger han.

Konsthallen och hela grusplanen under Älvsborgsbron blir en mötesplats för människor från olika stadsdelar och samhällsklasser. Björn Westerlund tycker om att se alla personer med olika bakgrund och åldrar blandas.

– En del kommer för att de är nyfikna på graffitiväggarna och andra tycker här det är en bra plats att festa på. Ibland landar en miljonär i helikopter här bakom, säger han och nickar mot den stora öppna ytan bakom utomhusverkstaden.

”Hade aldrig haft råd annars”

En av dagens besökarna är Ylva Wiklund. Hon har deltagit i andra konstaktiviteter på Röda Sten under vintern och planerar att vara i utomhusverkstaden ibland i sommar. Just idag jobbar hon med ett trassligt moln av sladdar och trasiga CD-skivor som ska symbolisera musiken hon tycker om.

– Vi har precis flyttat så vi hade massa sladdar över. Jag har alltid hållit på med konst men det stärker mig att vara här, på en plats som tillåter olika sorters uttryck, säger hon.

I utomhusateljén finns lera, färger och sprayburkar som besökarna får använda gratis. Ylva Wiklund skulle inte haft möjlighet att göra vissa saker om hon inte hade fått material från konsthallen.

– Jag hade aldrig haft råd med sprayburkar till exempel, det är jättedyrt, men här får jag chans att måla en hel vägg, säger hon.

Når en annan målgrupp

Röda Sten har haft utomhusverksamhet på somrarna i flera år men nu är första gången som de har ett riktig utomhusrum med väggar och tak. Det betyder att man hålla på även om det är dåligt väder och man kan få skydd mot solen om det blir för varmt. När konsthallen flyttar ut verksamheten når de ut till en helt annan målgrupp.

– När vi har aktiviteter inomhus så kommer det människor som aktivt har sökt upp oss. Här får vi kontakt med andra som inte gör det, säger Emelie Storm.

De märker att tröskeln för att delta i deras aktiviteter blir lägre än om de håller i workshops inne i själva konsthallen.

– Det är inte alla som vill och vågar närma sig en konsthall. Många ungdomar har kanske inte med sig det hemifrån, och det finns också många föräldrar som är tveksamma på att ta med sina barn på konstmuseum. Utomhusverkstaden kan vara ett steg in i konstvärlden även för vuxna, säger konstpedagogen Björn Westerlund.

Många har bara vägarna förbi men blir nyfikna vad som pågår i containern, i skejtrampen och på grusplanen kring den färgglada draken. Konstpedagogerna försöker fånga deras intresse och inspirera dem att delta i deras workshops. Emelie Storm hoppas att en del ska komma tillbaka även efter sommaren.

– Förhoppningsvis kommer några av deltagarna dyka upp på våra utställningar om några månader, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Sommartips för den kulturintresserade

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Sommaraktiviteterna på Röda Sten

På onsdagar klockan 13–20 ordnas workshops, spelningar och grillkvällar för personer över 10 år.

På torsdagar klockan 13–17 är det konstworkshops och man är välkommen från 3 års ålder i en vuxen persons sällskap.

På lördagar klockan 13–18 är det graffiti på olika teman för alla över 12 år. De har också vanlig lördagsverkstad för barn.

På söndagar klockan 13–18 har de ”soft söndag” med akvarellmålning, batikverkstad mm.