Kultur & Nöje.

2021-07-15 03:59
Christofer Siwertz-Svedjeby och Tony Boufadene är bägge tatuerare och graffitikonstnärer. 1 augusti arrangerar de Graffitins dag i Göteborg. Här poserar de framför en av Tonys målningar, belägen vid Stenpiren. Bild: Christian Egefur
Christofer Siwertz-Svedjeby och Tony Boufadene är bägge tatuerare och graffitikonstnärer. 1 augusti arrangerar de Graffitins dag i Göteborg. Här poserar de framför en av Tonys målningar, belägen vid Stenpiren.
Puffetikett
ETC Göteborg

En dag för gatukonst

Kanelbullen, våfflor, vänsterhänta, värnlösa barn. Det mesta har en egen dag, så självklart har även graffitin det. I Göteborg ska den firas stort med öppna väggar, DJ:s, 30 inbjudna målare och fest.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tony Boufadene och Christofer Siwertz-Svedjeby är två av arrangörerna för Göteborgs variant av Graffitins dag. De är bägge tatuerare till yrket och jobbade fram tills nyligen ihop på Unikum Tattoo på Allégatan. Nu har Christofer Siwertz-Svedjeby lämnat Göteborg och startat upp ett eget Unikum i Jönköping, men det är en annan historia. Arrangörskapet av Graffitins dag har de egentligen ärvt, och det här är andra året det hålls.

– Originalidén kommer från en podd som heter Svenska graffare, där svenska graffitigubbar sitter och tjôtar. Sen finns det en ideell förening som heter Graffitifrämjandet som jobbar för att få fram fler lagliga väggar runt om i Sverige. Tenstafamet utanför Stockholm tror jag var först, säger Christofer Siwertz-Svedjeby.

Hans alias, eller ”tag” är ”Sagie”. Tony kört kort och gott på ”Tony”, eller möjligtvis ”Tony b”.

Ett ”fame” kommer från Hall of Fame, som inom graffitikulturen är en mur, byggnad eller vägg där många graffitikonstnärer har gjort målningar. En svensk ändelse på det, så blir det ”famet”. Graffitins dag i Göteborg kommer att gå av stapeln 1 augusti i ett stort parkeringshus på Saturnusgatan i Bergsjön. Ergo ”Bergsjöfamet”. Garaget ägs av Familjebostäder, men används inte längre, så de har upplåtit ytorna för gatukonst.

– Förra året var vi nere i Gåsabäck i Helsingborg. Det var skitbra, väldigt väl uppstyrt. Sådant här behövs verkligen. Vi har inte så mycket lagliga väggar och majoriteten av de som målar får trängas nere vid väggarna på Röda Sten, säger Tony Boufadene.

Inga lagliga väggar

Göteborg stad har egentligen inga lagliga väggar alls. Den vid Röda Sten ägs av Konsthallen, och klassificeras egentligen som ett levande konstverk. Förutom den och garaget i Bergsjön så finns det utanför Göteborg, i Landvetter och Mölndal.

När frågan om att hålla i spakarna kom, från förra årets arrangör, så var det egentligen inget tvivel.

– Jag har arrangerat ganska mycket grejer som spelningar, konserter, mässor, festivalbussar och annat tidigare. Och jag har väl lite abstinensbesvär så jag tänkte; varför inte? Så då anmälde jag Stoffe med, mot hans vetskap, skrattar Tony Boufadene.

Stoffe är då alltså såklart Cristofer. Dessutom ingår en kille som kallar sig Cabelone i arrangörstrion. Även förra årets arrangör, Punta, är fortfarande med på ett hörn. Vilka målare som är öppna med sina riktiga namn och vilka som föredrar att vara anonyma skiljer sig lite.

Samarbete med Urban konst

Graffitins dag, Göteborg sker i samarbete med Urban konst som är med och sponsrar tillsammans med Graffitifrämjandet och Familjebostäder.

– Vi har tillgång till tre våningar garage som är 80 meter per våning. Tanken är att vi ska få dit live-dj:s, någon food truck och så blir det kring 30 målare, säger Tony Boufadene.

– Vi kommer att välja ut en del av dem, och så finns det även platser att söka så vem som helst kan skicka in, fortsätter Christofer Siwertz-Svedjeby.

Det gör man via hemsidan, och även där kommer arrangörerna att kolla av så det blir en bra blandning. Olika stilar och gärna så många tjejer som möjligt understryker Tony, då det är en rätt stor slagsida killar bland de som håller på.

Inga lagliga väggar

Bottenvåningen i garaget kommer även att vara öppen för allmänheten, så den som är sugen kan bara titta dit. Alla inbjudna målare kommer att få gratis färg via färdigt sponsoravtal, men det kommer även finnas försäljning för de som är sugna att testa.

– Det blir en endags konstfestival helt enkelt. Vi hoppas att det kommer ligga bra till med restriktioner och sådant. Det är ju i augusti ändå, säger Christofer Siwertz-Svedjeby.

Den som bara vill kolla in konstverken som växer fram under dagen kan välja att ta sig till Saturnusgatan, det är ingen entréavgift eller något sådan. Eller så kan man följa eventet via livestream på nätet.

Graffitins dag anordnas samtidigt i fem, sex svenska städer. Att det heter som det gör, och inte något mer streetkreddigt, gärna på engelska, kommer från den där podden som kläckte idén.

– Jag tycker det är supergulligt att det heter så. Helt perfekt, säger Christofer Siwertz-Svedjeby.