Kultur & Nöje.

2018-09-04 13:29
Linn Osterbergs uppföljare är här.
Linn Osterbergs uppföljare är här.
Puffetikett
ETC Göteborg

Efterlängtad uppföljare för Sea Lion

Det tog några år, men till slut så har Sea Lion följt upp sin debutskiva från 2015. Linn Osterberg är tillbaka med ”Moonlight here”, helt inspelad under tillfällen på rätt humör.

Linn Osterberg tar emot på Pustervik strax innan det ska öppna för dagen. Det här är hemmaplan på flera sätt för henne, då hon dels jobbar i inträdet och dels har bokaren Kim Abelsson att tacka för mycket i början av den egna musikkarriären.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


– Det var ett tag när jag spelade här jätteofta, för kring fem år sedan. Men jag började för redan tio år sedan och då kunde jag knappt spela. Men han var så himla gullig och lät mig öppna för olika artister och lät mig spela fast jag verkligen var skitdålig då.

Tre år för 25 minuter

Tre år är väl ingen gigantisk tid för att få ut sig skiva nummer två på. Men för Linns del har det en del speciella omständigheter.

– Tre år för 25 minuter musik. Det är ganska långsamt. Men jag spelar in allt själv och är väldigt tekniknördig och noga med att allt måste bli exakt som jag hör det i mitt huvud. Ibland vet jag inte hur jag ska få till de ljuden och då kan jag sitta med det precis hur länge som helst.

Släpper själv

Debuten, ”Desolate Stars”, släpptes på brittiska skivbolaget Turnstile. Men den här gången släpper Linn istället själv.

– De var ganska hetsiga och ville att det skulle gå snabbt. De tog över allt och fixade mastring och annat snabbt. Så då var jag halvt musikdeprimerad ett tag. Den här gången ville jag bara spela in när det kändes kul och lägga ner så fort det inte gjorde det. Så jag har bara spelat in under stunder jag känt mig glad och inspirerad. Eller, kanske inte glad, den här skivan är inte glad. Men när jag har haft energi. Annars känns det som att det bara blir tungt och mörkt.

Å andra sidan gav skivbolag Linn möjlighet att spela och turnera utanför landets gränser.

– På sådant var de väldigt bra, så jag har fått turnera en del och spela i Europa och USA. Så det var grymt. Men jag tror att hela det bolaget har lagt ner nu. Men det känns verkligen bara bra att göra det själv den här gången.

Pressas i vinylen

Den första skivan trycktes aldrig fysiskt, vilket egentligen var det viktigaste för Linn. Så den här gången är vinylpress i fokus. Men även distributionen av skivorna sker med egen kraft.

– Min kille har lovat att sälja dem på Discogs åt mig och posta dem, för sådant tycker jag är skitjobbigt. Men jag har bara tryckt upp 350 vinyler, så det blir nog inget heltidsjobb för honom direkt, skrattar Linn.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter