Tre frågor.

2020-10-16 08:49
Kristín Bjarnadóttir ordförande Författarcentrum Väst som tillsammans med andra aktörer arrangerar Fönsterpoesi i Oktober.
Kristín Bjarnadóttir ordförande Författarcentrum Väst som tillsammans med andra aktörer arrangerar Fönsterpoesi i Oktober.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Det som är lite speciellt i Göteborg är hur vi samarbetar”

Tre fredagar i rad, med start i dag, kommer poesi och musik framföras från ett av Lagerhusets fönster. ETC Göteborg har pratat med Kristín Bjarnadóttir, ordförande Författarcentrum Väst, som är en av arrangörerna

Vad kommer att ske på fredag?

– Klockan halv ett kommer ett fönster öppnas på långsidan av Lagerhuset och då kommer två poeter (Jörgen Lind och Segal Mohammed) att uppenbara sig och framföra sin poesi och en musikant (Åsa Gustafsson på munspel) att spela.

Vad är syftet?

– Syftet är mångfacetterat. Det finns en törst efter live-evenemang nu under coronatiden och det här är ett sätt att släcka den törsten och göra något covidsäkert. Det ger också ett konkret fönster in i vår litteraturvärld och lyfter fram poesin. Platsen, Lagerhuset, är en bra symbol för mångfacetterad litterär verksamhet som samlas. Bakgrunden till det här är att Göteborg förbereder en ansökan om att bli en av Unescos litteraturstäder. Stadsledningskontoret arbetar med ansökan tillsammans med flera av stadens litterära aktörer som från början tog initiativet. Det här en rolig grej som vi gör på vägen och för att uppmärksamma traditionen av att samarbeta som vi har i Göteborg. Det som är lite speciellt i Göteborg är hur vi samarbetar med varandra tvärs över alla hierarkier, gräsrotsmänniskor inom litteratur med elit och så vidare.

Vad skulle det innebära om Göteborg blir en av Unescos litteraturstäder?

– Genom att bli en del av nätverket så kommer vi ingå i samtal om hur kreativiteten kan spela roll i en hållbar utveckling. Det fungerar som en gemensam plats för att utveckla nya idéer och det kommer att göra det lättare att sätta ljus på det som är unikt med Göteborg och det som händer här lokalt och regionalt. Syftet är att dela erfarenheter, lära av varandra och gå samman i nya samarbeten och utvecklingsprojekt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev