Kultur & Nöje.

2019-08-09 09:00
Bild: Camilla Eliasson
Puffetikett
ETC Göteborg

Det här får du inte missa i veckan

Vad händer i Göteborg – mer än kultur och sport? Filmfestival, kulturkalas och musikfestival fyller stan. Vill du hellre komma bort från folkmassorna i Göteborg så kommer några tips här.

3 till 11 augusti

Snorkla, paddla eller städa

Västerhavsveckan kräver inte att du ger dig ut till Västerhavet, utan det finns exempelvis experimentverkstad och havsquiz i Nordstan. Men det kommer att finnas en repförsedd snorkelled på Amundön, gå att paddla kajak på Vrångö, finnas möjlighet att adoptera och städa en strand eller lyssna på föreläsning med GU-forskaren Bethany Carney Almroth som ska prata om plastens miljöeffekter.

Var och när: Alla aktiviteter finns på vasterhavsveckan.se.

9 och 10 augusti

Blöt lek i Frihamnen

Jubileumsparken i Frihamnen har inte bara bad och bastu, utan de har också en lekplats som givetvis även den har ett Göteborgsvitsigt namn: Näsan i blöt. På fredag och lördag hålls en tävling i att bygga ett vattensystem på lekplatsen.

Var och när: Jubileumsparken, klockan 13–16.

Lördag 10 augusti

Sista löparen vinner

Soffliggaren göra sig icke besvär. I Lindome bjuder orienteringsklubben IK Uven in till premiären av Bunketorp backyard ultra trail. Då gäller det att springa 6,7 kilometer i terräng en gång i timmen. Sista löparen kvar vinner. Anmälan krävs.

Var och när: Bunketorp i Lindome, klockan 10.

Söndag 11 augusti

Paddla och plocka plast

Larmen om plast i våra vatten har avlöst varandra de senaste åren. På söndag tar Kungsbackabor saken i egna händer och satsar på att städa Kungsbackaån, både vattenvägen och åbanken. Du kan ta med din egen kanot, båt, flotte eller SUP – eller låna flytdon på plats. Bakom satsningen står organisationen Ocean crusaders.

Var och när:  Hamntorget i Kungsbacka, klockan 10–13.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Måndag 12 augusti

Taube i Landvetter

Härrydas unga kultursommarjobbare har valt att ta sig an visgiganten Evert Taube. På måndag framför de sina tolkningar av hans sånger på Guldsmedsplatsen utanför Landvetter kulturhus. Framförandet är gratis och flyttas inomhus vid dåligt väder.

Var och när: Landvetter kulturhus, fler datum, klockan 14–14.45.

Tisdag 13 augusti

Cyklar, forsutsikt och klassiska stolar

Bild: Camilla Eliasson

Det lilla museet vid ”Kråkan” i Mölndal är värt ett besök bara för utsikten över Kvarnfallet från kaféets uteservering. Men på tisdag hålls också en gratis rundtur bland samlingarna. Förutom Lindomestolar så kommer även Öppna magasinet och den tillfälliga cykelutställningen kunna skådas. Rundturen är gratis och det är bara att trilla in.

Var och när: Mölndals stads­museum, klockan 13–14.

Tur på vattenvägarna

Bild: Marcus Gustafsson/Skärgårdslinjen

Alla gator verkar ändra sig hela tiden i Göteborg just nu. Då kanske det är skönt att komma ut på vattenvägarna med M/S Trubaduren och få höra om hamnen och historien. Kanske är det också skönt att höra att allt inte alltid har varit som det är, men att det har blivit ganska bra ändå. Du måste boka, men är du under 25 år åker du gratis. Sjöfartsmuseet och Göteborgs hamn ligger bakom upptåget.

Var och när: avgår från Packhus­kajen, 13.30–15.30.

Onsdag 14 augusti

Applejacks och pigeon toes

Den 14 augusti blir det linedance i Stenungsunds kulturhus. Det är gratis att prova på och ”Best of the west linedancers” som anordnar. Men du kan vara precis hur dålig som helst när du kommer för föreningen lovar att ”alla kan vara med”.

När och Var: Kulturhuset Fregatten, klockan 18–20.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter