Kultur & Nöje.

2018-04-16 11:55
Mad Max Fury Road visas på Draken. Foto: Pressfoto
Mad Max Fury Road visas på Draken.

Det händer i veckan

Det är en hel del tunga, svåra, men också viktiga ämnen som veckans kultur behandlar. Naturhistoriska visar utställning om människans illegala tjuvjakt. På Folkteatern kan du se dokumentär om hur det är att leva med en alkoholiserad förälder och Backa teater berättar utsatta människors historier. Givetvis finns det också mer lättsamma ämnen på schemat. Klas Hallberg förordar att vi ska hångla mer, Miss Li spelar sin pianopop och Draken bjuder på sci-fi film.

Dr. Lonnie Smith

Några medicinska kunskaper har inte Lonnie Smith, namnet till trots. Varför han valt att använda sig av epitetet ”Dr.” är inte helt klarlagt, men vissa menar att han har fått smeknamnet av sina kollegor tack vare sin förmåga att ”doctor up”, alltså fixa till, musik. Den 73-årige amerikanen benämns som en mästare på hammondorgel. Spelar tillsammans med gitarristen Jonathan Kreisberg och trummisen Xavier Breaker.

VAR: Göteborgs konserthus

NÄR: 16 april


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Köp inte deras liv

Prydnadssaker av elfenben, ”mirakelmedicin” av noshörningshorn och päls från leoparder. Människans illegala tjuvjakt på djur är ett hot mot många arter. Genom denna utställning vill man öka medvetenheten om djurens situation och vad vi kan göra för att deras framtid kan bli ljusare. Initiativet kommer Filippo Bassini, chef för polisens enhet som arbetar mot artskyddsbrott.

VAR: Göteborgs naturhistoriska museum

NÄR: 17 april – 31 juli

Klas Hallberg – Hela Sverige hånglar

Klas Hallberg gillar hångel. Han har skrivit boken ”Hångla mer!” där han förordar att vi borde lägga det där kontrollerade småpussandet åt sidan och i stället våga kasta oss ut i det opraktiska, svettiga och tandkrockande hånglets värld. Det var tio år sedan boken kom. Nu konstaterar Hallberg att han misslyckats kapitalt med att sprida sitt budskap. Vi är mer kontrollerade än någonsin. Men skam den som ger sig. Klas Hallberg vill med sin filosofiska humorshow uppmana oss att leva innan vi dör – och att helt enkelt hångla loss.

NÄR: 17 april

VAR: Lorensbergsteatern

Doc Lounge: The Night

Steffan Strandberg kände ingenting när hans mamma dog. Bara total likgiltighet. I filmen ”The Night” berättar han om sin uppväxt med en alkoholiserad förälder och om dagen som till slut förändrade allt. Efter visningen finns psykologen Johan Hagborg på plats och svarar på frågor om barndom, medberoende och känslomässiga trauman.

VAR: Folkteatern

NÄR: 17 april

Miss Li

I somras skapade Miss Li rubriker när hon under en konsert trillade ner i Skellefteälven inför en publik för 15 000 personer. Hon tog sig upp och fortsatte konserten i dyngsura kläder. Risken för att något liknande ska hända på Pusterviks scen torde vara minimal, men likväl lär det bli en minnesvärd kväll med Sveriges pianopopdrottning. I höstas släppte Miss Li sitt första album på fyra år, ”A woman’s guide to survival”.

VAR: Pustervik

NÄR: 18 april

Sci-fi filmfestival

Ta på dig rymddräkten och sikta mot stjärnorna. Det är dags för sci-fi filmfestival. Under dagarna visas allt från Solaris (1972), om en rymdstation vars besättning blivit galen, till nyare verk som Mad Max Fury Road (2015) om ett postapokalyptiskt Australien där Furiosa gör uppror mot en despotisk krigsherre.

VAR: Draken

NÄR: 22 april – 25 april

Tynneredsprojektet

Tynneredsprojektet bygger på autentiska berättelser från personer långt ifrån arbetslivet. Någon blev prostituerad vid 14, en annan har blivit slagen under hela sitt liv. Nu ska de annars nedtystade historierna ljuda från Backa teaters scen. Föreställningen är resultatet av Projekt VI, som är en del av Samordningsförbundet Göteborg Väster. Under tre år har ett 70-tal personer deltagit i projektet. Några av dem medverkar i föreställningen, tillsammans med skådespelare och musiker från teatern.

VAR: Backa teater

NÄR:  20 april – 15 maj

Chiharu Shiota – The Distance

Det är den röda tråden som är den röda tråden i sommarens stora utställning på konstmuseet. Den japanska konstnären Chiharu Shiota, som fick sitt genombrott på Venedigbiennalen 2015, är känd för sina komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn. Här får du kliva in i spindelvävsliknande landskap av tusentals trådar och uppleva svävande båtar av tråd och metall. The Distance är Shiotas första större utställning i Sverige.

VAR: Göteborgs konstmuseum

NÄR: 21 april – 30 september

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter