Kultur & Nöje.

2018-07-16 17:00

Det händer i Göteborg i veckan

Knappt har VM tagit slut innan det är dags för nästa fotbollsyra. När Gothia Cup tar över innerstaden får återigen Lisebergs scener, Styrsö och Hagabion agera vattenhål i sommarens kulturtorka. Dessutom står utställningarna kvar för dem som ännu inte hunnit se dem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Guns N’ Roses

Bild: TT

När stan fylls till brädden av fans med t-shirts med tryck, svarta jeans och bandanas, och nästan varenda vandrarhem är fullbokat, så vet man att något extraordinärt är på gång. Och annat kan man nog inte förvänta sig när ett av västvärldens absolut största rockband tar över Ullevi. Det är dessutom finalkonserten på deras ”Not in this lifetime tour”, där originalmedlemmarna Axl Rose, Duff McKagan och Slash spelar tillsammans för första gången på svensk mark sedan 1993.

NÄR: 21 juli
VAR: Ullevi

Chiharu Shiota – The Distance

Det är den röda tråden som är den röda tråden i sommarens stora utställning på konstmuseet. Den japanska konstnären Chiharu Shiota, som fick sitt genombrott på Venedigbiennalen 2015, är känd för sina komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn. Här får du kliva in i spindelvävsliknande landskap av tusentals trådar och uppleva svävande båtar av tråd och metall. The Distance är Shiotas första större utställning i Sverige.

NÄR: Fram tills 30 september
VAR: Göteborgs konstmuseum

Min flykt över havet

I alla tider har människor tvingats på flykt, och många har fått ta vägen över haven. I sjöfartsmuseets utställning skildras personer från hela världen som fått fly över vatten. Från finska flyktingbarn på Östersjön till den enorma mängd människor som fått ta vägen över Medelhavet i nutid.

NÄR: Fram tills 16 september
VAR: Sjöfartsmuseet

Feathers

Tack vare sina starka färger och unika strukturer har fjädrar alltid fascinerat människan. Användningsområdena för fåglarnas dräkter är både praktiska, dekorativa och religiösa. Och den som bär dem går aldrig obemärkt förbi, oavsett var i världen man befinner sig. Utställningen ”Feathers – en värld av fjädrar” är ursprungligen producerad i Nederländerna, men det är inte bara lånta fjädrar som visas upp i Göteborg. En mängd fåglar från Naturhistoriska Riksmuseet finns med, samt unika föremål ur den egna samlingen.

NÄR: Visas till 19 augusti
VAR: Världskulturmuseet

Freddie Wadlings kabinett

Tre rum på Stadsmuseet har förvandlat till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig. Där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälats och utsmyckats. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.

NÄR: Fram tills 19 augusti
VAR: Göteborgs stadsmuseum

Aswat - syriska röster

Personliga röster om att fly från sitt land. Om förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien. Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.

NÄR: Fram till hösten 2018
VAR: Världskulturmuseet

Uteserveringsbio

För tredje söndagen i rad är det dags för bio på Villa Belparc. Den här gången blir det ”Känn ingen sorg” från 2013, en film som gestaltar Håkan Hellströms låttexter. Den fullkomligt dryper av göteborgsromantik och om det inte är nog finns till och med en scen där Ebbot Lundberg skymtar förbi grävandes i en soptunna. Utomhusbio i all ära men 160 pix för en film som hade premiär för fem år sen kan tyckas vara lite väl i överkant. Å andra sidan vägs det upp av livemusik på en riktigt sommarlummig uteservering.

NÄR: 22 juli
VAR: Villa Belparc

Filmfrossa på Hagabion

Hagabion fortsätter att bjuda på både nytt och gammalt ur filmarkivet. Den här veckan kan man hålla utkik efter ”Man tänker sitt” från 2009, en stillsam betraktelse från ett ödsligt radhusområde utifrån en elvaårig pojkes perspektiv skapar mörk och vacker filmpoesi. Ett helt annat grepp tar dokumentärfilmaren Yann Arthus-Bertrand som i sin ”Human” sammanställt över 2000 intervjuer, med människor från 60 olika länder, om vad det egentligen innebär att vara människa. Själv kallar han filmen ”ett samtal med världen”.

NÄR: 6–26 juli
VAR: Hagabion

Styrsö festival

Efter att Knarrholmen och Festival del mar lämnat Göteborgs södra skärgård tar nu Styrsö festival över stafettpinnen. Till helgen fylls gräsmattan vid Öbergska med tonerna av Den svenska björnnstammen, Göteborgskära Jens Lekman och stjärnskottet Cherrie, för att nämna några. När solen gått ned och skärgårdsbåtarna slutat gå fortsätter festen på Yaki-Da inne i stan. Biljetten för hela kalaset går på 895 kronor.

NÄR: 20–21 juli
VAR: Styrsö Bratten

Van Morrison och Graham Nash

Van the man från Nordirland var bara femton när han påbörjade sin långa, gedigna musikerkarriär. 22 år gammal släppte han megahiten ”Brown Eyed Girl” som senare följdes upp med det inte alls lika hittiga, men ack så välkomponerade, folk-jazziga albumet Astral Weeks. I april i år kom hans 39e album ”You’re driving me crazy”. Men det är inte bara en utan två (!) åldrande män, tillika folkrocksveteraner, som besöker Trädgår’n. Som specialgäst har Morrison nämligen den före detta Crosby, Stills & Nash-medlemmen Graham Nash. Vi får hoppas att deras låtval är lika nostalgiska som deras publik lär vara.

NÄR: 16 juli
VAR: Trädgår’n

Anna Ternheim

Bild: Press

”Spela Shoreline!” – och det gjorde hon verkligen. Riktigt bra dessutom. Anna Ternheim tog sig an den kultförklarade BD-låten som hon tar sig an mer eller mindre samtliga låtar: intimt, melankoliskt och stämningsfullt. Förra året kom hennes sjätte album ”All the way to Rio”, med samma mättade men ändå känsliga tilltal, som det säkerligen kommer att bjudas på när hon intar Taubescenen på Liseberg.

NÄR: 19 juli
VAR: Taubescenen, Liseberg

Mavis Staples

Bild: Press

Mavis Staples är inte bara en 78-årig oerhört erfaren soul- och gospelartist, utan också skådespelare och medborgarrättsaktivist. Hennes senaste skiva ”If All I Was Was Black” binder samman historien med nuet, från medborgarrättsrörelsen till Black Lives Matter, som hon sorgligt kommenterar med ”Nothing has changed”. Bara det är en anledning att gå och se henne, och påminnas om den kamp som pågår här så väl som på andra sidan Atlanten.

NÄR: 17 juli
VAR: Pustervik

Utom ord

När orden tar slut kan konsten ta vid. I denna sommarutställning behandlas frågor om språkets begränsningar, om att kommunicera det som talet och det skrivna ordet inte kan ge uttryck för. Verk av de tre konstnärerna Carla Zaccagnini, Erkan Özgen och Carlos Amorales.

NÄR: Visas till 19 augusti
VAR: Röda sten konsthall

Det universella språket

I denna forskningsbaserade utställning undersöks efterkrigstidens abstrakta måleri med utgångspunkt i museets egna samling. Här visas måleri, skulptur, teckningar och grafik från åren 1945-1970. Forskningsstudien som utställningen utgår från publiceras i museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Här undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen och hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.

NÄR: 13 juni – 11 november
VAR: Göteborgs konstmuseum

Mounir Fatmi

Bild: Press

 

Med installationer, videoverk, skulpturer och fotografier blottlägger Mounir Fatmi förtryckande politiska och sociala strukturer. Den marockanske konstnären liknar utställningen vid en bok. Den röda tråden är orden, och deras kraft att både förena och förgöra. Den arabiska kalligrafin används i flera verk, både som språk och som mönster. Detta är den första separatutställningen med Fatmi i Sverige.

NÄR: Visas till 16 september
VAR: Göteborgs konsthall

We have a dream

Artisten Zara Larsson, hbtq-aktivisten Sam Opio och modellen Alek Wek. Gemensamt för dem alla är drömmarna om att skapa förändring, att de står upp för sina värderingar och går mot strömmen. I utställningen ”We have a dream” skildras inflytelserika människor med porträttbilder. Till varje porträtt hör en berättelse, och här delar kändisar utrymme med ungdomar och vardagskämpar. Initiativtagare är Albert Wiking och Oscar Edlund, som har fotograferat respektive intervjuat.

NÄR: Fram tills 14 oktober
VAR: Göteborgs Stadsmuseum

Köp inte deras liv

Prydnadssaker av elfenben, ”mirakelmedicin” av noshörningshorn och päls från leoparder. Människans illegala tjuvjakt av djur är ett hot mot många arter. Genom denna utställning vill man öka medvetenheten om djurens situation och vad vi kan göra för att deras framtid kan bli ljusare. Initiativet kommer Filippo Bassini, chef för polisens enhet som arbetar mot artskyddsbrott.

NÄR: Fram tills 31 juli
VAR: Göteborgs naturhistoriska museum

Haenyeo – Havets kvinnor

På ön Jeju i Sydkorea finns en grupp dykarkvinnor som använder havets resurser med hållbarheten i fokus. De använder varken harpuner eller dyktuber. Fridykarna, som kallas haenyeo, är bärare av en tusenårig tradition som är listad på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. På denna utställning får du genom starka porträttbilder tagna av Hyung S. Kim möta några av kvinnorna. Här visas också unika föremål samt klipp ur dokumentärfilmen ”Dykarkvinnorna i Korea”, producerad av Hee-Young Ko.

NÄR: Visas till 16 september
VAR: Sjöfartsmuseet Akvariet