Kultur & Nöje.

2018-07-02 16:59
Bild: Rebecca Fanuele

Det händer i Göteborg i veckan

Det är Liseberg, med lite ny draghjälp från Villa Belparc i Slottsskogen, som står för stor del av sommarunderhållningen. I alla fall den musikaliska. På flera av stadens museer tickar de pågående utställningarna vidare och vill man ha ytterligare anledning att gömma sig för solen en stund så drar Hagabions filmfrossa igång. 

Bild:Petra Norgren

Daniel Norgren 

Är Sjuhärad Sveriges Appalacherna och Borås dess Tennessee? Nja, kanske inte, men man kan gott tro att Daniel Norgren vuxit upp i samma mylla som sina förebilder när man man hör hans bluesdoftande amerikanska folkmusik. Lång bortanför radions mainstreammusik kan fortfarande musiker som Norgren få växa sig stora. Det är fint. Göteborg besöker han ofta, men sällan på så stora scener som Lisebergs.

NÄR: 4 juli
VAR: Liseberg, stora scenen

Bild: Pontus Lundahl / TT

Sabina Ddumba

Det var bara två år sedan som Sabina Ddumba utnämndes till Årets nykomling på både Grammisgalan och P3 Guld. Brottarhits som ”Not Too Young” och ”Effortless” gjorde snabbt hela världen till hennes scen. Ännu mer folklig förankring fick hon genom ”Så mycket bättre” förra året och nu är hon ute på stor Sverigeturné.

NÄR: 5 juli
VAR: Liseberg, stora scenen

Bild: Christine Olsson / TT

Lisa Ekdahl

Lisa Ekdahl har kommit och gått lite som hon vill in och ut ur allmänhetens intressesfär. Från det stora genombrottet på 90-talet med sin patenterade vispop till anonymare tillvaro i Frankrike och USA. Hon har även sjungit mycket jazz och hyllats som sådan bland annat i just Frankrike, men lite sådär bortom åtminstone det svenska folkmedvetandet. 2017 släppte hon nytt på svenska med skivan ”När alla vägar leder hem”.

NÄR: 7 juli
VAR: Vila Belparc

Filmfrossan 2018

Hagabions kör sin årliga sommarkavalkad av nya och gamla kvalitetsfilmer. Blandningen är total med dramatik, dokumentär, kärlek, kamp, konflikt, konst, skräck, humor och så vidare.  Sammanlagt körs 21 filmer somspänner från Ettore Scolas klassiker  ”Fula, skitiga och elaka” till betydligt nyare ”Apflickorna” av Lisa Aschan.

NÄR: 6–26 juli
VAR: Hagabion

Singer songwriterkväll

Villa Belparc slår på stort med en singer songwriter-kväll där de bjudit in Ed Harcourt, Kristofer Åström, Julia Frej och Alice Boman samtidigt. Brittiska Harcourt slog igenom 2001 med debutalbumet ’Here Be Monsters’ och är väl att se som huvudakt för kvällen. Åström och Alice B är som göteborgare en relativt vanlig syn på de lokala scenerna och Julia Frej är mångsysslare från Stockholm som gjort bland annat humormusik med Kakan Hermansson, varit programledare och har podden Julia Frej Unplugged.

NÄR: 6 juli
VAR: Villa Belparc

Sommarunderhållning på verandan

Göteborgsoperan och initiativtagaren Olof Söderberg vill ”sänka tröskeln” lite så fler vågar ta sig till operan. Fem dagar i veckan blir det därför quiz, allsång och schlager på verandan under hela juli. 35 olika artister med olika inriktning varvas med annan underhållning tisdagar till söndagar.

NÄR: 26 juni–28 juli
VAR: Göteborgsoperan

Utom ord

När orden tar slut kan konsten ta vid. I denna sommarutställning behandlas frågor om språkets begränsningar, om att kommunicera det som talet och det skrivna ordet inte kan ge uttryck för. Verk av de tre konstnärerna Carla Zaccagnini, Erkan Özgen och Carlos Amorales.

NÄR: Visas till 19 augusti
VAR: Röda sten konsthall

Det universella språket

I denna forskningsbaserade utställning undersöks efterkrigstidens abstrakta måleri med utgångspunkt i museets egna samling. Här visas måleri, skulptur, teckningar och grafik från åren 1945-1970. Forskningsstudien som utställningen utgår från publiceras i museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Här undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen och hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.

NÄR: 13 juni–11 november
VAR: Göteborgs konstmuseum

Feathers

Tack vare sina starka färger och unika strukturer har fjädrar alltid fascinerat människan. Användningsområdena för fåglarnas dräkter är både praktiska, dekorativa och religiösa. Och den som bär dem går aldrig obemärkt förbi, oavsett var i världen man befinner sig. Utställningen ”Feathers – en värld av fjädrar” är ursprungligen producerad i Nederländerna, men det är inte bara lånta fjädrar som visas upp i Göteborg. En mängd fåglar från Naturhistoriska Riksmuseet finns med, samt unika föremål ur den egna samlingen.

NÄR: Visas till 19 augusti
VAR: Världskulturmuseet

Mounir Fatmi

Med installationer, videoverk, skulpturer och fotografier blottlägger Mounir Fatmi förtryckande politiska och sociala strukturer. Den marockanske konstnären liknar utställningen vid en bok. Den röda tråden är orden, och deras kraft att både förena och förgöra. Den arabiska kalligrafin används i flera verk, både som språk och som mönster. Detta är den första separatutställningen med Fatmi i Sverige.

NÄR: Visas till 16 september
VAR: Göteborgs konsthall

We have a dream

Artisten Zara Larsson, hbtq-aktivisten Sam Opio och modellen Alek Wek. Gemensamt för dem alla är drömmarna om att skapa förändring, att de står upp för sina värderingar och går mot strömmen. I utställningen ”We have a dream” skildras inflytelserika människor med porträttbilder. Till varje porträtt hör en berättelse, och här delar kändisar utrymme med ungdomar och vardagskämpar. Initiativtagare är Albert Wiking och Oscar Edlund, som har fotograferat respektive intervjuat.

NÄR: Fram tills 14 oktober
VAR: Göteborgs Stadsmuseum

Köp inte deras liv

Prydnadssaker av elfenben, ”mirakelmedicin” av noshörningshorn och päls från leoparder. Människans illegala tjuvjakt av djur är ett hot mot många arter. Genom denna utställning vill man öka medvetenheten om djurens situation och vad vi kan göra för att deras framtid kan bli ljusare. Initiativet kommer Filippo Bassini, chef för polisens enhet som arbetar mot artskyddsbrott.

NÄR: Fram tills 31 juli
VAR: Göteborgs naturhistoriska museum

Haenyeo – Havets kvinnor

På ön Jeju i Sydkorea finns en grupp dykarkvinnor som använder havets resurser med hållbarheten i fokus. De använder varken harpuner eller dyktuber. Fridykarna, som kallas haenyeo, är bärare av en tusenårig tradition som är listad på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. På denna utställning får du genom starka porträttbilder tagna av Hyung S. Kim möta några av kvinnorna. Här visas också unika föremål samt klipp ur dokumentärfilmen ”Dykarkvinnorna i Korea”, producerad av Hee-Young Ko.

NÄR: Visas till 16 september
VAR: Sjöfartsmuseet Akvariet

Chiharu Shiota – The Distance

Det är den röda tråden som är den röda tråden i sommarens stora utställning på konstmuseet. Den japanska konstnären Chiharu Shiota, som fick sitt genombrott på Venedigbiennalen 2015, är känd för sina komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn. Här får du kliva in i spindelvävsliknande landskap av tusentals trådar och uppleva svävande båtar av tråd och metall. The Distance är Shiotas första större utställning i Sverige.

NÄR: Fram tills 30 september
VAR: Göteborgs konstmuseum

Min flykt över havet

I alla tider har människor tvingats på flykt, och många har fått ta vägen över haven. I sjöfartsmuseets utställning skildras personer från hela världen som fått fly över vatten. Från finska flyktingbarn på Östersjön till den enorma mängd människor som fått ta vägen över Medelhavet i nutid.
NÄR: Fram tills 16 september
VAR: Sjöfartsmuseet

Aswat – syriska röster

Personliga röster om att fly från sitt land. Om förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien.
Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.
NÄR: Fram till hösten 2018
VAR: Världskulturmuseet

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter