Kultur & Nöje.

2017-05-15 13:00
La Traviata – opera i tre akter av Giuseppe Verdi.  Bild: Mats Bäcker
La Traviata – opera i tre akter av Giuseppe Verdi.

Det händer i Göteborg i veckan

Göteborgsveckan bjuder, som oftast, på en blandad kompott sevärdheter och saker att göra och höra. Det blir spännande gästspel på både Folkteatern och Göteborgs dramatiska teater, och Krister Henriksson återvänder med sin ”Doktor Glas” till Stadsteatern. Musikmässigt spänner bågen över legendarisk jazztrummis till alternativ folk. Föredrar man extra allt kan man kolla in när Göteborgsoperan med inbjudna gäster sätter tänderna i musikåret 1967.

Terri Lyne Carrington 

Jazztrummisen, kompositören, sångaren och producenten Terri Lyne Carrington gästar Göteborg och Konserthuset. Hon har spelar med de allra flesta av de riktigt stora namnen, varit hustrummis på populära tv-shower och är dessutom professor vid Berklee College of Music i Boston. Hennes senaste inspelningsprojekt är The Mosaic Project: Love and Soul med flera stora gästartister

NÄR: 15 maj

VAR: Konserthuset

Grill & BBQ-SM, Liseberg Food Festival

Under Liseberg Food Festival kommer området vid Stora scenen att förvandlas till matfestival. Här kommer även Grill & BBQ-SM att gå av stapeln. Under två dagar kommer grill-entusiaster och proffsgrillare att göra upp om titeln Svenska mästare i Grill & Barbeque! Det säljs även produkter för besökare att ta med hem.

NÄR: Den 20–21 maj.

VAR: Liseberg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


The Tarantula Waltz

The Tarantula Waltz är artisten och låtskrivaren Markus Svenssons musikalias. Markus Svensson har turnerat nästan oavbrutet i åratal och delat scen med akter som The Tallest Man on Earth, First Aid Kit, Iron & Wine och The war on drugs. Alternativ folkmusik, med tvister som experimenterande.”

NÄR: Den 20 maj.

VAR: Pustervik.

Allt som blev kvar 

Av och med skådespelaren Kardo Razzazi. En personlig, öppenhjärtig och, trots allt, humoristisk monolog om Kardo Razzazis liv. Den handlar om hans uppväxt, hans relation till sin frånvarande pappa, sin kämpande mamma och om hur det känns när livet sviker en.

NÄR: Den 20–27 maj.

VAR: Folkteatern, Lilla scenen. 

Pernilla Andersson och Jack Vreeswijk 

Pernilla Andersson har släppt åtta album, fått ett flertal grammis-nomineringar samt gjort avvikare till Melodifestivalen. Öppnar kvällen gör Jack Vreeswijk som trots fyra egna skivor aldrig kommer att komma ifrån att han är son till en av våra största och mest folkkära artister. Eller komma ifrån och komma ifrån. Turnén heter ”Två generationer Vreeswijk”.

NÄR: Den 18 maj på Liseberg.

VAR: Taubescenen. 

Göteborgs födelse 

Basutställning på Göteborgs stadsmuseum med 1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Inför Göteborgs 400-årsjubileum uppmärksammas stadens födelse och barndom. Prova på 1600-talets sociala medier, lyssna på dåtidens populär-musik, fundera över vem som bar smycket Silverhjärtat och lär känna de första göteborgarna.

NÄR: Tills vidare.

VAR: Göteborgs stadsmuseum.

Tove Jansson – Lusten att skapa och leva

Bildkonstnären, illustratören samt skaparen av de världsberömda Muminfigurerna. Utställningen presenterar Tove Janssons parallella karriärer och presenterar hennes mångsidiga konstnärskap. Under utställningen erbjuds bland annat ett stort utbud av skapande aktiviteter för unga.

NÄR: Fram till den 21 maj.

VAR: Göteborgs konstmuseum.

La Traviata 

Opera i tre akter av Giuseppe Verdi. Trots att ”La Traviata” skrevs 1853 provocerar historien om Violetta, som lever ett vilt och dekadent liv som lyxprostituerad i samhällets innekretsar, än i dag. Musiken och historien, med sitt direkta tilltal, har gjort operan till en av de mest kända. Historien om Violetta kommer efter Alexandre Dumas pjäs ”Kameliadamen”.

NÄR: Den 6 maj–4 juni.

VAR: Göteborgsoperan.

Tillsammans

Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1 000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.

NÄR: Tills vidare.

VAR: Världskulturmuseet.

Doktor Glas

Krister Henriksson har spelat doktor Tyko Gabriel Glas för utsålda hus runtom i Sverige, Finland och även i London i tio år. Nu är han tillbaka på Göteborgs Stadsteater i en ny tolkning av monologen. ”Doktor Glas” bygger naturligtvis på Hjalmar Söderbergs roman från förra sekelskiftet som kretsar kring ett moraliskt dilemma.

NÄR: Den 4–24 maj.

VAR: Stadsteatern.

1967 

Tillsammans med Ebbot Lundberg, Annie Angel och bandet Tonbruket firar Göteborgsoperan 50-årsjubileet av The summer of love tillsammans med musikalartister från ”Hair”. Sgt. Pepper-plattan, Leonard Cohens skivdebut, Jimi Hendrix nationalsångstolkning och mycket annat är signerat 1967. Dessutom hör Pink Floyd, Woody Guthrie (som avled samma år), Jefferson Airplane, Beach Boys med mera hör också året till.

NÄR: Den 19–21 maj.

VAR: Göteborgsoperan.

Jaqee 

Den ”musikaliska kameleonten” som hon själv kallar sig, Jaqee, släpper nya skivan ”Fly high” den 19 maj. Den är inspirerad av hennes liv, och främst hennes två döttrar. Hon albumdebuterade 2005 med det egenfinansierade albumet ”Blaqalixious”, för vilket hon blev nominerad till en grammis i kategorin årets hip hop/soul. Sedan har det rullat på inom roots reggae och ska, men även pop, rock och blues.

NÄR: Den 19 maj.

VAR: Nefertiti.

Podcastfredag med ”Feminist javisst men”

Under fyra fredagskvällar i vår bjuder Ståuppklubben in till livepodcast i Henriksbergs källare. Fyrautvalda poddar kommer och spelar in ett avsnitt live inför publik. Den här gången kommer komikerna och radioprofilerna Emma Knyckare och Josefin Johansson med sin pod ”Feminist javisst men” på besök. Båda startade som programledare i P3 och har sedan dess figurerat flitigt både i radio och TV.

NÄR: Den 19 maj.

VAR: Henriksberg.

Bakom stängda dörrar 

Scenkonst Quinna ger en berättelse om ungas utsatthet på nätet, sexuell grooming och om vägen ut i detta gästspel på GDT. Pjäsen ger en inblick i vad som kan pågå bakom stängda dörrar till ett vanligt tonårsrum. Publiken får följa Moa, eller LittleRainbowMoa14 som hon kallar sig på nätet. Den hon skriver med kallar sig Petrus65.

NÄR: Den 19–21 maj.

VAR: Göteborgs dramatiska teater.