Kultur & Nöje.

2018-08-07 18:30
Daniel Finnholm
Daniel Finnholm
Puffetikett
ETC Göteborg

”Det är nog fascinerande för att det är främmande och annorlunda”

Daniel Finnholm, pedagog, som håller i programpunkten Skarprättare, bödlar och rackare på Göteborgs stadsmuseum.

Vad får deltagarna höra?

– En historia från tidigt 1600-tal och framåt om Göteborgs bödlar, avrättningar, bödelns sociala status och rättsfall, bland annat.

Var bödel ett ansett yrke?

– En källa berättar om en man som blir utesluten ur skräddarskrået, anklagad för att ha druckit med bödeln. Det säger det mesta om hur lågt bödeln stod.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vilka var rackarna?

– Bödelns hjälpredor. De gjorde i ordning gravplatser, tömde latriner och slaktade hästar. Från förkristen tid fanns föreställningen om hästen som helig, så inga slaktare ville slakta hästar. Om bödeln hade lågt anseende,
så stod rackarna ännu lägre.

Varför är det så fascinerande med brott och bödlar?

– Svårt att säga, men kanske för att vi berättar riktig historia om verkliga människor som får armarna avhuggna, blir brännmärkta och får huvuden avhuggna. Det är nog fascinerande för att det är främmande och annorlunda. Men att det samtidigt var människor som är precis som oss, på många sätt, som gjorde det.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter