Tre frågor.

2020-07-02 10:02
Bild: Linnéa Wickman
Puffetikett
Dagens ETC

”Den handlar om sorgen i att inte kunna mötas”

Jona Elings Knutsson vann Göteborgs Stadsteaters monologtävling och har skrivit en text om coronapandemin som skildras i ett fem minuters videoklipp. Jona jobbar även som förlossningsläkare på Karolinska sjukhuset och har nyligen gett ut debutromanen Krokodilens vändkrets.

Vad skildrar coronamonologen som du skrivit för Göteborgs stadsteater?

– Den handlar om sorgen i att inte kunna mötas. Jag har jobbat jour som förlossningsläkare under pandemin och vi var alla jättetrötta, oroliga och ledsna och en natt när jag jobbade försökte jag formulera smärtan i det.

Vad har du för personliga erfarenheter av pandemin?

– Jag har inte specifikt vårdat folk för att de har covid-19, men även gravida och födande får covid-19. Det var en vecka där en tredjedel av alla på förlossningen var testade positiva för covid och vi hade även gravida i respirator på IVA. Det är extra obehagligt för mammorna som är gravida, är coronasjuka och ensamma då de inte får ta med anhöriga till sjukhuset. Det skapar ångest och ensamhet hos dem.

Du har nyligen debuterat som romanförfattare med boken Krokodilens vändkrets. Vad har du för planer framöver?

– Jag har precis lämnat in min nästa roman till min förläggare och nu återstår det att se om hon tycker om den. Den är en slags arbetarkvinnans historia som en roman. Jag jobbar heltid som läkare men jag har fått ett arbetsstipendium från författarfonden så från och med september ska jag vara ledig på halvtid och skriva lite mer, om jag får mig ut något. Jag har alltid jobbat heltid när jag skrivit. Det kanske bara blir jag och ett skrivbord och ingenting händer.

Coronamonologen kan ses på Göteborg stadsteaters hemsida.