Kultur & Nöje.

2019-03-07 11:30
Fredrika Almqvist, Sofie Eklund, Aida Urmevi och Linnéa Fredriksson från Ladyfest och Wonderland hoppas att deras 8 mars-fest ska vara ett tryggt rum, befriat från en patriarkal syn på samhället och kroppar. Bild: Sao-Mai Dau
Fredrika Almqvist, Sofie Eklund, Aida Urmevi och Linnéa Fredriksson från Ladyfest och Wonderland hoppas att deras 8 mars-fest ska vara ett tryggt rum, befriat från en patriarkal syn på samhället och kroppar.
Puffetikett
ETC Göteborg

De fixar partyt mot patriarkatet

Imorgon utlovar Wonderland och Ladyfest en feministisk klubb för alla som behöver dansa av sig sin vrede mot patriarkatet.
– Det känns viktigt för att Göteborgs feminister ska orka ännu ett år av kamp, säger Sofie Eklund från Ladyfest.

Årets internationella kvinnodag infaller på en drömdag för feministiska klubbfixare.

– Och nästa år är det på en lördag, så nu har vi två år vi kan köra, säger Fredrika Almqvist från den tvärkonstnärliga klubben Wonderland, som tillsammans med föreningen Ladyfest Göteborg arrangerar 8 mars-fest på Hoki Moki imorgon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det känns stort. Vi uppmanar alla att gå ut och demonstrera innan. Kom till oss sedan och se det här som en fest där man kan få dansa av sig all ilska. Det känns viktigt för att Göteborgs feminister ska orka ännu ett år av kamp, säger Sofie Eklund från Ladyfest.

Hon får medhåll av Fredrika Almqvist som menar att dansen är ett sätt att hantera energin som uppstår vid ilska.

– Alla känner vilken befrielse det kan vara att få röra på sig och leda om energin till en kraft som går ut i hela kroppen. Att få göra det till riktigt bra musik gör att man kan transformera det till en positiv känsla istället. Jag tror aldrig feminister kommer gå ut och puckla på någon. Kanske skulle man behöva dansa inför fotbollsmatcher, jag tror det hade hjälpt mycket.

Konst och performance

Men alla älskar inte att dansa, understryker Sofie Eklund. Ett annat sätt att få utlopp för sin vrede mot patriarkatet är att låta sig gaddas av tatueraren som också kommer vara på plats imorgon, berättar hon.

Dessutom kommer feministisk konst att ställas ut för allmän beskådan, arrangörerna av Statementfestivalen kommer spela musik från förra årets artistlineup och det ska även ske pop up-performances – som bland annat involverar tårtor, men mer än så vill Sofie Eklund inte avslöja.

– Det blir en stor mix av högt och lågt, säger hon.

Politisk gemenskap

Både Sofie Eklund och Fredrika Almqvist tycker att klubbar utgör självklara sammanhang för att bygga politisk gemenskap.

– För oss som har jobbat mycket med klubbar som mötesplatser är de det. Många går ju på klubb och det är ett ställe där man ganska naturligt kan träffas och stärkas. Det uppstår en vi-känsla när många som kämpar för samma sak samlas på en plats, tycker Fredrika Almqvist.

– Folk blir berörda av och stöttar varandra. Vi hoppas kunna skapa en atmosfär som man ska känna sig stärkt av. Jag tänker att ingen orkar kämpa särskilt länge om de sitter på sin egen kammare. Men att träffa andra och se att det finns så många grymma feminister som vill saker, jag tror verkligen man blir boostad att orka själv då, säger hon.

Vill skapa ett tryggt rum

Bland det jobbigaste med att arrangera en klubb är nervositeten över att ingen ska dyka upp, berättar Fredrika Almqvist. Som arrangörer av en feministisk fest tycker Sofie Eklund också att ansvaret de har för att skapa ett tryggt rum kan vara tufft att axla. Även om det är något de pratar mycket om både inom gruppen och andra de samarbetar med menar hon att de inte kan stå till svars för alla som kommer till deras arrangemang.

Men Sofie Eklund hoppas att de med klubben imorgon kommer lyckas skapa en plats befriad från en patriarkal syn både på samhället och på kroppar.

– Det vore grymt om vi kan uppnå det trots att vår klubb inte är separatistisk, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter