Kultur & Nöje.

2018-09-24 10:05
Bild: Hreinn Gudlaugsson/wikipedia
Puffetikett
ETC Göteborg

Dansk postpunk och teaterpremiär

Att det är bokmässevecka avhandlas på annan plats i ETC Göteborg än kalendariet. Men naturligtvis sker det massvis med kulturrelaterade händelser där. Här riktar vi istället in oss på att se Dogville i teaterform, skratta åt och med Olof Wretling och Fredrik Lindström samt spetsa öronen åt dansk postpunk.

Samkväm – Slumpad underhållning med Fredrik Lindström

Komikern, språkvetaren och programledaren Fredrik Lindström, tillbaka med ny föreställning. ”Samkväm – Slumpad underhållning med Fredrik Lindström” utlovar kvällar där ingen är den andra lik, inte ens temat för föreställningen.  Det slumpas nämligen fram genom ett hjul på scenen.  Underhållning med fria tyglar lagom tills På spåret snart drar igång igen.

När: 25 september

Var: Draken


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Afrikansk kulturnatt

Afrikansk Kulturnatt är en interkulturell plattform som ska främja musik och kulturell integration. Eventet presenteras av Honjo Kulturexport och är baserat på musik, dans och modevisning. Kvällens huvudartist är Princesse Charm från Benin och är en av de främsta kvinnliga artisterna i landet. Hon sjunger på olika lokala språk samt på franska.

När: 30 september

Var: Café Hängmattan och Musikens hus

Iceage

Danska Iceage sysslar med någon form av egen tagning på begreppet postpunk och har sedan starten i Köpenhamn 2008 dundrat fram med sitt igenkännliga kaos. 4 maj släpptes tredje skivan – Beyondless –  till finfina recensioner.

Bild: Hreinn Gudlaugsson/wikipedia

När: 27 september

Var: Pustervik

Queen Zenobia

Kristina Issa har synts i mängder av sammanhang i Göteborg. Från det egna evenemanget Arabic Spring till Stadsteaterns scen som Ulrika i Västergöhl i ”Utvandrarna” och allt möjligt där i mellan. Queen Zenobia är en audiovisuell popexplosion av och med Issa. Den dramatiska historien om Syriens befriare och hela Mellanösterns drottning presenteras i en scenisk upplevelse med nyskriven musik, poesi och videokonst.

När: 26 september

Var: Stora teatern

Dogville

Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl tar sig an von Triers Dogville. Förvisso är redan filmen från 2003 lite filmad teater med sin avsaknad av scenografi, enda scen där hela handlingen utspelas, sina osynliga dörrar och sina kritmarkeringar för gator. Men nu är den teater på riktigt och även till Folkteatern scen kommer Grace på flykt undan maffian och moraliska dilemman ställs på sin spets och kastas omkull.

Bild: Jonatan Fernström, bild Valentin & Byhr

När: 29 september–12 december

Var: Folkteatern

Olof Wretling – Diagnoserna i mitt liv

Olof Wretlings berättande, stå upp, eller vad man ska kalla det, det är lite diffust genremässigt, kommer nu tillbaka till Göteborg. Mannen bakom Katla, Mangan, Bröli och andra älskvärda figurer är här bara sig själv, och sina diagnoser.

Bild: Jon Hertov

När: 29 september

Var: Stora teatern

Ringaren i Notre Dame

Musikalversionen av Ringaren i Notre Dame lägger sig någonstans mellan Disneyfilmen och Victor Hugos roman, med lutning åt Disney. Något mörkare än sitt tecknade dito, men samtidigt glädjefylld och fantasieggad. Den är från början skapad av ett Oscar-belönat team med textförfattare och kompositörer från diverse Disneyfilmer, men bearbetad och regisserad här av Thomas Agerholm. I rollerna som Quasimodo och Esmeralda syns Martin Redhe Nord och Marsha Songcome, bägge utbildade i Göteborg.

Bild: Mats Bäcker

När: 20 september–6 april, 2019

Var: Göteborgsoperan

Till varje pris

Politisk fars i finsalongerna blir det när Adde Malmbergs ”Till varje pris” intar scenen i ungefär två månader. En pjäs i genren fars har aldrig någonsin beskrivits utan orden ”förvecklingar och förväxlingar” och så även här. Den här gången utspelar det sig under Almedalsveckan och på scen syns bland andra Anders Jansson, Malin Cederbladh, Eric Ericson och Carina M Johansson

Bild: Ola Kjelbye

När: 12 september–8 november

Var: Stadsteatern

Skuggorna av Mart

Nypremiär. Stig Dagerman skrev pjäsen ”Skuggan av Mart” 1948. Mattias Anderssons nyskrivna pjäs är starkt inspirerad av den, men i hans version har skuggorna blivit fler. Tre människor som är ingenting drömmer om att göra bestående avtryck på jorden. En berättelse om skammen i att vara feg och passiv med en ständigt växande skuggvärld som spelar på väggarna. I rollerna syns bland andra Ylva Gallon, Eleftheria Gerofoka och Nemanja Stojanovic.

När: 12 september–20 november.

Var: Backa teater

Smärtan

På Stadsteaterns lilla scen spelas ”Smärtan” efter Marguerite Duras legendariska dagboksanteckningar från andra världskriget. Emilie Strandberg har dykt djupt ner i Duras liv och verk och både  regisserar och skådepelar. I rollen som Marguerite syns Carina Boberg.

När: 14 september–20 oktober

Var: Stadsteaterns lilla scen

Ingen rök utan eld

Röda sten tar vara på att det snart är dags för val, och blir till en plattform där både konstnärer och besökare kan göra sina röster hörda. Utställningen, som består av både nyproducerade och befintliga verk, behandlar frågor som rör demokrati, aktivism och civilkurage. Det blir platsspecifika verk och performancekonst med bland annat Mary Coble, Annika Lundgren och Felipe Mujica. Dessutom föreläsningar och workshops.

När: 1 september–18 november

Var: Röda sten konsthall

Det demokratiska projektet

Hur står det egentligen till med demokratin? Är den under hot och varför misstror människor den? I den här föreställningen får du undersöka demokratins beståndsdelar tillsammans med Teater Smuts. Delta i avslappningsövningen Trump Care, ta del av omröstningar och gå genom olika rum och världar.

När: Pågår till 29 september

Var: Kajskjul 46

Madame Butterfly

Den amerikanske sjöofficern Pinkerton köper sig en ung hustru i Japan – geishan Madame Butterfly. Hon gör stora uppoffringar för att anpassa sig till livet som amerikansk maka och kapar alla band till kultur och bakgrund. Men för Pinkerton är allt en lek. Saker ställs på sin spets när deras barn föds. Puccinis klassiska opera tolkas här av den japanske regissören Yoshi Oïda. Versionen som verket spelas i är en tidigare än den oftast förekommande och är fränare i sin kritik av kolonialism och exotism.

När: 1 september–4 oktober

Var: Göteborgsoperan

Det universella språket

I denna forskningsbaserade utställning undersöks efterkrigstidens abstrakta måleri med utgångspunkt i museets egna samling. Här visas måleri, skulptur, teckningar och grafik från åren 1945-1970. Forskningsstudien som utställningen utgår från publiceras i museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Här undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen och hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.

När: 13 juni–11 november

Var: Göteborgs konstmuseum

We have a dream

Artisten Zara Larsson, hbtq-aktivisten Sam Opio och modellen Alek Wek. Gemensamt för dem alla är drömmarna om att skapa förändring, att de står upp för sina värderingar och går mot strömmen. I utställningen ”We have a dream” skildras inflytelserika människor med porträttbilder. Till varje porträtt hör en berättelse, och här delar kändisar utrymme med ungdomar och vardagskämpar. Initiativtagare är Albert Wiking och Oscar Edlund, som har fotograferat respektive intervjuat.

När: Fram tills 14 oktober

Var: Göteborgs Stadsmuseum