Kultur & Nöje.

2019-06-05 14:14
Sarah Assbring, alias El Perro del Mar.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Sarah Assbring, alias El Perro del Mar. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Clandestino – världsklass på fingertoppskänsla

Clandestinofestivalen har i några år nu bjudit in etablerade, svenska artister att vara med och boka årets line up. I år är Sarah ”El Perro del Mar” Assbring ny in i festivalens konstnärliga råd och bokningsgrupp.

Först ut att bli inbjuden som medbokare till Clandestino, för två år sedan, var José Gonzalez. Han kallades då co-curator, men idén var i stort sätt densamma. Förra året fick Mariam Wallentin (Mariam The Believer, Wildbirds & Peacedrums) vara med och sätta sin ton på festivalen och i år ingår alltså Sarah Assbring. Hon, Mariam Wallentin igen och Clandestinos eldsjäl och grundare Aleksander Motturi bildar det team som har bokat festivalens akter.

– Jag är gammal vän till Alex och hade äran att få tonsätta hans bok ”Broder” när han vann Sveriges radios romanpris. Jag är ett stort fan av vad han gör för kultursverige, säger Sarah Assbring.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Hon är från början göteborgare även hon, men har bott i Stockholm de senaste tio åren. Dock har hon följt Clandestino på avstånd, och ibland lite närmre som förra året när hon var inbjuden som DJ.

Fria händer

Som bokare har hon fått rätt fria händer, men det var snarare annat som ställde till det för vilka hon kunde dra dit.

– Jag tänkte att ”nu jävlar ska jag boka alla mina favoriter!” Men alla dem hade ju Alex bokat redan för fem, sex år sedan. Han har en sådan jäkla fingertoppskänsla och är så otroligt viktig inte bara för Göteborg och Sverige, utan i hela världen.

Blivit plantskola

Sarah Assbring menar att Clandestino har blivit en slags plantskola för kommande stjärnor i hela världen.

– Det är på Clandestino man ska gå för att höra hur musik inom alla möjliga genrer kommer att låta om några år. Det är otroligt många genreöverskridande, banbrytande artister som sedan blivit avgörande för utvecklingen som spelat där.

Alla tre nämnda artister; El Perro del Mar, José González och Mariam the Believer samt artisten Bonga strålar under fredagen samman med El Sistema för en stor konsert. Ett femtiotal El sistema-elever i åldrarna 9–19 kommer att delta på scenen när artisterna väljer guldkorn ur sina repertoarer.

– Vi kommer at framföra våra respektive låtar tillsammans med barnen, säger Sarah Assbring.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Clandestino

Bland årets artister syns namn som Farida Muhammad Ali, Alice Boman, Tartit, Gidge och Gyða Valtýsdóttir. I år har Sarah Assbring (El Perro Del Mar) och Mariam Wallentin (Mariam The Believer, Wildbirds & Peacedrums) ingått i bokningsteamet.

När: 6–9 juni

Var: Flertalet scener och lokaler över staden