Kultur & Nöje.

2020-06-03 14:47
  • På måndag startar utställningen med de första 10 årens dokumentation av ögonblick i Göteborgs innerstad. I 100 år ska projektet hålla på. ”Pressfotograf är en slags folklivsforskare på något sätt. Men de får inte alltid den uppskattningen” Bild: Agneta Dellefors
    På måndag startar utställningen med de första 10 årens dokumentation av ögonblick i Göteborgs innerstad. I 100 år ska projektet hålla på. ”Pressfotograf är en slags folklivsforskare på något sätt. Men de får inte alltid den uppskattningen”
  • Porträtt av Iwar Wiklander.  Bild: Lennart Nilsson
    Porträtt av Iwar Wiklander.
Puffetikett
ETC Göteborg

Bilderna av staden i ny utställning

”Ögonblick” är ett 100-årigt fotoprojekt med ambitionen att skildra och dokumentera Göteborgs innerstad. Både människorna som lever här och hur stadsbilden förändras. Nu visas ett urval av de första tio åren på Stadsbiblioteket. 

Mikael Ringlander är präst och projektledare för Kultursamverkan Svenska kyrkan. Men innan han valde den vägen i livet så arbetade han som pressfotograf i många år. Han är även initiativtagare till projekt­et ”Ögonblick” och i full färd med att flytta väggar och hänga bilder i utställningshallen på Stadsbiblioteket.

– Jag upplevde som press­fotograf att man skildrar fantastiskt mycket av hur samhället fungerar, och dokumenterar nutiden. Men man tänker inte alltid på hur snabbt det man har omkring sig försvinner. Man tar för givet att det ser ut som det gör, men sen plötsligt är det borta om man inte dokumenterat det, säger Mikael Ringlander.

Tankarna på att börja samla samtida bilder i ett större projekt kom till honom för 11–12 år sedan. De flesta av oss fascineras av gamla och det finns något nostalgiskt starkt i att se bilder av sin barndoms stad, menar han. 

Ett samarbete

Utställningen är ett samarbete mellan Göteborgs stads­museum, Göteborgs-Posten, Innerstaden Göteborg, Svenska kyrkan och Stadsbiblioteket och visar bilder tagna av både GP:s fotografer och utvalda ”gatufotografer”. En stor del av utställningen från de första tio åren bärs av fotografen Lennart Nilsson porträtt av kända och okända göteborgare. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Pressfotograf är en slags folklivsforskare på något sätt. Men de får inte alltid den uppskattningen, säger Mikael Ringlander. 

Samtliga inblandade fotografer lägger kontinuerligt in de bilder de tycker passar på en server, och sedan görs urval av dem vid till exempel utställningar eller boktryck. Det har redan blivit tre böcker, och en fjärde med endast nytagna bilder planeras. Servern kommer naturligtvis att ha en enorm kvantitet bilder ihop med att åren går. 

– Ja, jag får ju kolla av den igen om 100 år och se, skämtar Ringlander. 

Framtiden är tryggad genom att projektet sköts av en styrelse, som alltid ska innehålla en representant från samtliga samarbetspartners.

Inget vernissage

Utställningen öppnar på måndag på Stadsbiblioteket. På grund av covid-19 blir det ingen vernissage. Men i gengäld hänger den kvar hela sommaren för att det ska finnas gott om tid att se bilderna för alla som vill, utan risk för trängsel. 

– Vi har med ett roligt citat från kyrkofadern Augustinus, som egentligen inte har något alls med fotografi att göra. Men han säger att närvaro av det förflutna är minnet. Närvaro av nutid är iakttagelse och närvaro av framtiden är förväntan. Det sammanfattar väl det här projektet rätt väl. 

Ögonblick

Göteborgs innerstad i bilder

Visas 1 juni–30 augusti i utställningshallen på Stads­biblioteket Göteborg

De första 10 åren i ett 100-årigt fotoprojekt