Kultur & Nöje.

2019-03-11 11:03
Puffetikett
ETC Göteborg

Återtåget når Pustervik

Göteborgs kultur- och nöjesliv är som en liten sjö med porlande vattentillförsel. Det kommer hela tiden något nytt och fräscht men samtidigt finns det en stadig källa att ösa ur. Nytt den här veckan är bland annat Florence Valentin på återtåg, säsongspremiär för Ståuppklubben och engelskt drama på G.E.S.T.

Musen och äpplet

Barnteater från två år med Hedmans teater på Frölunda kulturhus. Fritt efter Stephen Butlers bok. Alla djuren är sugna på det smaskiga äpplet i trädet, och har olika planer på hur de ska få det.

När: 10–12 mars

Var: Frölunda kulturhus


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Florence Valentin

Bild: Press

Under 00-talet dök Florence Valentin upp lite överallt. Älskad av vissa, för att de lät rätt mycket som Clash och Ebba. Mindre älskad av andra, för att de kanske gjorde det lite för mycket. Hur som, gjorde frontfiguren Love Antell sedan solokarriär, som fortfarande pågår. Men i höstas annonserades att ett jubileum med gamla bandet stod för dörren. Nu är det här.

När: 15 mars

Var: Pustervik

Ståuppklubben

Säsongspremiär för Ståuppklubben som numera huserar på Contrast Public House på tredje lång istället för Henriksberg som tidigare. Först ut är Anton Magnusson, Sandra Ilar, Christoffer Fernis och kvällens konferencierer är, precis som vanligt, Hampus Algotsson och Marcus Bengtsson.

När: 13 mars

Var: Contrast Public House

Klipp han

Politisk scenkonst i samarbete med Teater Fryshuset /Fryshuset Göteborg och Unga Dramaten. Klipp han är en inblick, rakt in i verkligheten, i dödsskjutningarna som drabbar unga i landets utsatta områden. Gästspel på Folkteaterns lilla scen.

När: 15-28 mars

Var: Folkteatern

I and you

En skildring av vänskap och om att våga leva livet fullt ut. En berättelse om hopp, drömmar och poesi. Caroline lever hemma på grund av sjukdom, med endast Instagram och Facebook som sällskap. Tills Anthony plötsligt dyker upp - beväpnad med pommes frites och en sliten kopia av Walt Whitmans poesi. Som alltid på G.E.S.T. så spelas det på engelska.

När: 15 mars–13 april

Var: Gothenburg English Studio Theatre

Shirins vargar

Bild: Ola Kjelbye

Den 26-åriga dramatikern Johanna Svalbacke har skrivit detta drama i filmisk karaktär om mänskliga möten som kolliderar. Pjäsen ställer frågor om avsikt och motstånd och om det går att vara offer och förövare på samma gång? Beskrivs som ett karaktärsdrivet drama om offer och förövare. Prisbelönta filmregissören Marcus Carlsson regisserar.

När: 8 mars–13 april

Var: Stadsteatern, Lilla scen

Encounters – Nordic photography beyond borders

I utställningen visas verk av fem nordiska samtidskonstnärer; Nanna Debois Buhl (Danmark), Bára Kristinsdottir (Island), Sandra Mujinga (Norge), Johannes Samuelsson (Sverige) och Miia Autio (Finland). De arbetar med visualiseringar av socialt engagemang och skildringar av möten; kulturella, miljömässiga eller politiska.

När: 23 februari–5 maj

Var: Hasselblad center

Annie

Den klassiska musikalen Annie, om den föräldralösa flickan som söker efter sin mamma och pappa, kommer på besök från Malmö där den spelats på Nöjesteatern. Eva Rydberg regisserar bland annat Nanne Grönvall som Miss Hannigan och Thomas Järvheden som Mr Warbucks. Annie, från 1977, har tolkats i flertalet filmer och på scener runt om i världen.

När: 1 mars–5 maj

Var: Lorensbergsteatern

Jane Eyre

Regissör Ragna Wei tar sig an Charlotte Brontës klassiker Jane Eyre på Folkteatern. Jane har allt på minuskontot när hon föds. Föräldralös, fattig, oälskad. Men så en dag träffar hon den rike Mr Rochester och de blir förälskade. Lite synd bara att Mr Rochester redan råkar vara gift och har sin fru, som han stämplat som galen, inlåst på vinden. ”Romantik och feminism” står som Folkteaterns underrubrik.

När: 2 mars–27 april

Var: Folkteater

Hierarchy of needs

Bild: Ola Kjelbye

Backa teaters konstnärliga ledare Mattias Andersson tar sig an en text av den unge dramatikerdebutanten Adel Darwish författad mitt i en brutal och kaotisk samtid präglad av krig och gränser mellan människor. Adel Darwish är skådespelare och kom till Sverige från Aleppo för tre år sedan. Hans text pendlar mellan verklighet och fantasi i tre olika tidsdimensioner. Medverkar gör även tre skådespelare från Backa Teater, två dansare och fem unga människor som tidigare bodde någon annanstans än i Sverige.

När: 1 mars–4 maj

Var: Backa teater

Phoebe Boswell – Here

Soloutställning på Göteborgs Konsthall med den kenyansk-brittiska konstnären Phoebe Boswell. Boswell är mest känd för att kombinera traditionella teckningar med digital teknik för att skapa kraftfulla bilder, animationer och interaktiva, storskaliga installationer.

När: 2 februari–14 april

Var: Göteborgs konsthall

It takes a fool to remain sane

Bild: 2entertain

Den, enligt egen utsago, tidigare utpräglade antinostalgikern Ola Salo blickar, nostalgiskt, tillbaka på framförallt The Ark-tiden i sin soloshow på Rondo.

– Jag har blivit väldigt ödmjuk inför det faktum att jag fick så stort utrymme under de där åren – och att vår musik lever kvar, berättade han när ETC träffade honom innan premiären.

Showen beskrivs som en extravagant helkväll med den flamboyanta, spensliga prästsonen från Rottne. För manus står Henrik Schyffert. Regi av Edward af Sillén.

När: 24 januari–27 april

Var: Rondo

Bagage

En romantisk komedi på teaterscen när Annika Andersson återigen gästar Lisebergsteatern. Den här gången har hon med sig Gustaf Hammarsten som andra huvudroll, samt Emma Peters och Robin Stegmar som sidekicks. Grundhandlingen rör ett förväxlat bagage på flygplatsen och i och med det ett möte mellan två rätt skilda personer. Vågar vi gissa att tycke uppstår någonstans längst vägen?

När: 1 februari–27 april

Var: Lisebergsteatern

Ringaren i Notre Dame

Musikalversionen av Ringaren i Notre Dame lägger sig någonstans mellan Disneyfilmen och Victor Hugos roman, med lutning åt Disney. Något mörkare än sin tecknade dito, men samtidigt glädjefylld och fantasieggande. Den är från början skapad av ett Oscar-belönat team med textförfattare och kompositörer från diverse Disneyfilmer, men bearbetad och regisserad här av Thomas Agerholm. I rollerna som Quasimodo och Esmeralda syns Martin Redhe Nord och Marsha Songcome, båda utbildade i Göteborg.

När: 20 september 2018–6 april 2019

Var: Göteborgsoperan

Lärda kvinnor

Bild: Ola Kjelbye

Hilda Hellwig regisserar Molières uppgörelse med snobberi, högmod, hyckleri och fåfänga i de fina salongerna i Stadsteaterns version av Lärda kvinnor. Mamma Philaminte styr familjen och sin litterära klubb med järnhand. Här servar kulturmännen de bildningshungriga damerna med poesi och lärda samtal. Men, det är lätt att drabbas av svindel på den litterära parnassens höjder. Fallet kan bli hårt.

När: 15 februari–16 april

Var: Göteborgs stadsteater

Stefan Andersson – Flygblad över Berlin

Stefan Andersson har gjort en grej av att släppa konceptplattor följt av shower på samma koncept. Och det har fallit mer än väl ut. Elva somrar med slutsålda ”Marstrandsfånge no 90 Kleist” på Carlstens fästning på Marstrand. ”Skeppsråttan”, ”Teaterkungen” och ”Made in China” har alla blivit publika succéer. Den här gången har Andersson tagit sig an andra världskriget med skivan och showen ”Flygblad över Berlin”.

När: 11 januar–13 april

Var: Kajskjul 8

Fanny och Alexander

Regissör Eva Bergman tar sig för första gången an något av pappa Ingmars verk. Som vanligt i Eva Bergmans pjäser sätts musiken i främsta rummet. Här har syskonen Fanny och Alexander, Biskop Edvard Vergérus och de andra istället flyttats fram till jazzens 30-tal. I rollerna bland andra Mia Höglund-Melin, Jakob Eklund, Ulla Skoog och Carina Boberg.

När: 14 december–29 mars 2019

Var: Stadsteatern

Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi

Bild: Ola Kjelbye

En helt vanlig clownföreställning om världsekonomin för barn från 12 år. Inga konstigheter. Pjäsen bygger på boken ”Talking to my daughter about the economy” av Yanis Varoufakis och regisseras av Anja Suda. En iscensatt odyssé genom mänsklighetens ekonomiska historia, och ett tillgängliggörande av det diffusa begrepp som vi ofta överlämnar åt ekonomerna

När: 7 december–24 april 2019

Var: Backa teater

Polsk modernism på konstmuseet

Mloda polska översätts till ”unga Polen” och är namnet på en riktning inom den polska konsten från tiden att Polen delades 1795 till enandet 1918. Ett 60-tal verk av konstnärer som Olga Boznanska, Józef Chelmonski, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okun, Wojciech Weiss, Witold Wojtkiewicz, och Stanislaw Wyspianski ställs ut och de flesta verken är målningar i stora format.

När: 27 oktober–19 mars

Var: Göteborgs konstmuseum

Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle

Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Statsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.

När: 24 november–22 september

Var: Göteborgs stadsmuseum