Kultur & Nöje.

2016-10-14 06:00
  • Pocke och Duan är ett av paren i filmen.  Bild: Press
    Pocke och Duan är ett av paren i filmen.
  • Stefan och Thanya medverkar i den bioaktuella filmen Thailandsdrömmar. Bild: Press
    Stefan och Thanya medverkar i den bioaktuella filmen Thailandsdrömmar.
  • Filmarna Renzo och Hanna Aneröd har gjort en filmserie på temat att söka efter lycka på extrema sätt. Thailandsdrömmar är en av de fem filmerna i serien. Bild: Press
    Filmarna Renzo och Hanna Aneröd har gjort en filmserie på temat att söka efter lycka på extrema sätt. Thailandsdrömmar är en av de fem filmerna i serien.

Aneröds letar lycka i det thaisvenska äktenskapet

Äktenskap mellan svenska män och thailändska kvinnor blir allt vanligare. Varför det är så söker dokumentärfilmarna Renzo och Hanna Aneröd svar på i bioaktuella Thailandsdrömmar.

I en serie filmer som Renzo Aneröd gjorde mellan åren 2004 och 2010 skildrades unga arbetarklassmänniskor som sökte sig till kollektiva gemenskaper – nazism och islamism – när samhällskollektivet inte räckte till.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Den tematiken, sökandet efter lycka i kollektivet, ledde vidare till nästa tema och bioaktuella Thailandsdrömmar. Den första av fem filmer i en serie som Renzo gör tillsammans med Hanna Aneröd. 

– Vi ville undersöka människor som söker lyckan lite mer extremt än andra. Den här gången handlar det inte om sökandet efter lycka i kollektivet utan om det individuella lycksökandet, säger Renzo.

Under drygt fem års tid har Aneröds kamera följt svenska män på jakt efter lyckan och kärleken i Thailand. Några av dem är Renzos släktingar. Arbetarmän från Göteborg som kommer till Thailand med bitterhet och depressioner och hoppas hitta något de hitintills inte har kunnat finna. 

Det handlar om mötet mellan två stigmatiserade positioner. Den svenske förloraren som vill köpa kärlek och kvinnorna som vill sälja den. Thailandsdrömmar problematiserar den bilden genom ett pekpinnefritt berättande. 

– Det är flera människoöden, sinsemellan olika, som vi har följt. Det finns en dramatik där, när två människors drömmar om lycka möts, säger Renzo.

Han syftar på de svenska männen, som ofta är trötta och frustrerade på svenska könsroller och letar efter något mer traditionellt. Han syftar även på de thailändska kvinnorna, som dels söker ekonomisk trygghet, men också möter svenskarna med en förhoppning om att komma undan det hårt patriarkala thailändska samhället och relationer med thailändska män.

Läs vidare på nästa sida: Båda sidorna

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter