Kultur & Nöje.

2018-01-16 14:00
 • Evenemangschefen Daniel Claeson jobbar hårt inför P3 Guld. ”Det är jag och koordinatorn Daniel Blomberg som jobbar med detta, men vi skulle egentligen behöva vara typ tio personer till.”
  Evenemangschefen Daniel Claeson jobbar hårt inför P3 Guld. ”Det är jag och koordinatorn Daniel Blomberg som jobbar med detta, men vi skulle egentligen behöva vara typ tio personer till.”
 • Little Jinder. Foto: Fredrik Sandberg /TT
  Little Jinder.
 • Kapten Röd. Foto: Adam Ihse / TT
  Kapten Röd.
 • Silvana Imam. Foto: Pontus Lundahl / TT
  Silvana Imam.

Andra året med P3 Guld i Partille

På lördag intar P3 Guld för andra året i rad Partille arena. Men bakom den en och en halv timme långa sändningen ligger ett halvår av hårt arbete. Daniel Claeson, evenemangschef på Partille arena, menar att evenemanget har stor betydelse för en kommun som alltid varit lillebror.

Det är mycket som ska ordnas när en gala av P3 Gulds magnitud ska husera i ens arena. Evenemangschefen Daniel Claeson har tidigare bland annat arbetat som musikproducent på Musikhjälpen och som artistansvarig på Melodifestivalen. Han har hittills spenderat dagen med att svara på mängder av mejl, beställt ett täckgolv från Varberg, skickat rullstolsbiljetter till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus samt fixat med catering. Och klockan har inte ens hunnit slå elva.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Martin Blomberg, som är koordinator, svarade på 90 samtal i går. Just nu är det väldigt mycket att göra och vi sliter verkligen som djur, berättar han.

P3 Guld har under flera år arrangerats på Scandinavium, med en publikkapacitet på 14 000 vid konserter. På Partille arena får 4 500 personer plats. Så hur kommer det sig att en av Sveriges främsta musikgalor väljer att husera här?

– Från början handlade det om att Scandinavium redan var uppbokat förra året, och då högg jag snabbt för att få hit dem. I och med att arenan var helt nybyggd då hade jag vissa farhågor över om det ens skulle gå att få hit folk. Men allt funkade skitbra, vi sålde slut och P3 Guld tyckte också att det var rimligare att vara här. Det blir mer tajt och intimt, säger Daniel Claeson.

Så när det var dags att boka arena för årets upplaga var det enligt Daniel Claeson inget snack om saken.

– Vi var förstahandsvalet, och det känns riktigt kul när det handlar om en gala som många gärna vill ha hos sig.

 

Stor betydelse för Partille

Årets P3 Guld leds av Tina Mehrafzoon, som axlar programledarrollen för fjärde året i rad. Vid sin sida har hon också Adam Pålsson, högaktuell i rollen som Ted Gärdestad i filmen ”Ted – för kärlekens skull”. Priser ska delas ut i nio kategorier. Uppträder gör artister som Kapten Röd, Tove Styrke, Little Jinder – och inte minst Daniel Claesons personliga favorit för kvällen – Silvana Imam.

– Om de får ihop det som planeras kommer det bli ett helt galet och väldigt häftigt nummer av Silvana. Överlag tycker jag att startfältet känns mer jämt i år, i jämförelse med förra året.

Att få evenemang som P3 Guld till Partille tror Daniel Claeson har stor betydelse för kommunen. Under våren som kommer står också artister som Dropkick Murphys, och inte minst Bryan Adams på scenen.

– Vi har alltid varit en lillebror-kommun till Göteborg. Även om vi har stor glädje av Sävehofs framgångar inom handbollen tror jag att det är viktigt med en plats där man kan arrangera kulturevenemang. Jag hävdar med bestämdhet att kulturen är viktig för allas välmående och att det är en stor konkurrensfördel att ha.

 

Oklart med återkomst

Förhoppningen är att P3 guld ska återkomma till Partille även i framtiden. Men hur det blir med den saken är ännu oklart.

– I och med att P3 är en statlig organisation som i förlängningen är politikerstyrd går det ju inte att veta från år till år, och särskilt inte när det är valår. Så det återstår att se. Men vi vill såklart gärna att de ska fortsätta att komma hit.

Trots all stress som det innebär att arrangera en gala kunde Daniel Claeson förra året avnjuta evenemanget stillasittande. Detta var dock på grund av att han inte hade särskilt mycket val. Samma dag som galan skulle arrangeras halkade han utomhus och slog sönder sitt knä. En ambulansfärd senare konstaterade man att knäet skadats så pass mycket att Daniel Claeson var tvungen att få en stödställning.

– Då kunde jag sitta still och se galan, men det var inte särskilt vältajmat om man säger så. I år kommer jag springa runt mer, men förhoppningsvis ska jag hinna med att titta lite också, säger Daniel Classon och fortsätter:

– Ingenting av det vi gör nu syns i tv när galan sänds, allt är arbete som sker bakom kulisserna. Jag tycker det är ganska häftigt att se när ett halvårs jobb kokas ned till en och en halv timmas sändning.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter