Krönika. Emma Knyckare.

2019-01-22 10:05
Foto: Christine Olsson/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Tips till alla som ger oönskade tips

Hur kommer det sig att män aldrig slutar dela med sig av allt de vet? Krönika av Emma Knyckare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det finns en hel del tillfällen då folk, i synnerhet kvinnor, får motta tips från i synnerhet män. Tips som vi absolut och inte på något sätt bett om. Varför har män så mycket kunskap, var får dom all visdom från? Och hur kommer det sig att dom inte kan låta bli att dela med sig av allt dom kan jämt och ständigt?

Det går inte en dag utan att min man Lars Petter Jake Sjöström tipsar mig om hur en skall sätta in i diskmaskinen på korrekt sätt eller om vad olika växter heter på latin. Kunskap som jag aktivt valt att inte bemästra. Och det är inte bara han, utan även utanför hemmet översköljs jag vi kvinnor av killtips och råd jämt och ständigt. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Som när kvinnor skämtar offentligt, vilket jag gör ibland på scen. Sällan utan att någon kille kommer med goda råd och tips efteråt.

Genom åren har jag fått mången goda tips som ”Det skulle vara kuligare om du är söt som kontrast när du säger vidriga saker” eller ”Du borde stryka det och det och det skämtet” (det vill säga allt). Dom flesta tips är såklart insvept kritik, och oavsett vilket så är det svår att göra något konstruktivt av det.  

Killar är också väldigt snabba på att komma med tips i all välmening så fort en kvinna befinner sig i närheten av en knapp. 

På badhuset till exempel vid bubbelpoolen är det alltid någon äldre herre som skall gorma ”Hörru tjejen, du måste trycka in knappen för att det ska bubbla, tryck in knappen, TRYCK!” 

Knappen herrarna syftar på är ofta en stor röd knapp som inte ens Stevie Wonder skulle kunna missa. Konstigt nog har samma typ av män ofta själva svårt att hitta ”knappen” när det kommer till det kvinnliga könsorganet. 

När jag jobbade på Sveriges Radio chockades jag ibland av mail som kommit in under natten från kategorin medelålders killar som ville tipsa. En helt vanlig dag fick jag följande tre tips:  ”Du borde säga upp dig”, ”Skaffa professionell hjälp” samt ”Slyna”. Just det där sista vet jag inte om det var så mycket ett tips, utan kanske bara allmän information, men ändå! 

Offentliga kvinnors twitterflöden brukar vara fullproppade med tips från olika Anders- och Mats-personer. Konstigt nog tipsar de aldrig om saker en faktiskt VILL ha tips om, som till exempel smoothierecept eller hur en skall göra för att bli invald i en bolagsstyrelse. 

Men så finns det en tips-kategori som skiljer sig lite från dom andra och det är när det är när en tjej blir förälder. 

Så fort vi tjejer väljer att avla en minikopia av oss själva börjar vi stöta på oönskade tips från andra mammor. Utan att vi har bett om det vet vi plötsligt allt om vilken som är den bästa hemorrojdsalvan samt att våra barn kommer dö av skör benstomme om de inte matas med mjölk från patten varannan sekund fram till att de är 37 år gamla. 

Hur vanligt det är att blivande pappor får tips om behandling av såriga bröstvårtor eller hur barnets liv kommer bli ett evigt kaos om pappan råkar jobba en endaste dag istället för att vara hemma, vet jag inte. Men min magkänsla säger: inte så ofta. 

Men annars är det främst killar som kommer med de oönskade tipsen. 

Och jag tänker att det snubbar borde göra istället för att tipsa kvinnor är att tipsa OM kvinnor. Om killar inte alltid bara tipsade om sina killkompisar skulle det finnas betydligt fler kvinnliga dj:s, styrelseledamöter och humorister. Och vem vet, när vi kvinnor får lika mycket plats i de typiskt manliga rummen kanske även killarna äntligen kan få tid att ta del av lite matnyttiga råd rörande analkräm?

Eller så slutar vi helt upp med att ge tips till den som inte bett om det.

Plus & minus

Plus: Chips utan dipp

Minus: Chips utan dipp