Krönika. .

2017-09-07 11:15
Foto: Susanne Lindholm / TT

Migrationsverket bäddar för en ny grupptalan

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ett antal ensamkommande barn som sökt asyl i Sverige har fått sin ålder ifrågasatt och uppskriven till myndig ålder. Konsekvensen är att de tvingats lämna sina boenden och avbryta sina gymnasiestudier.

Några av dem har senare fått rätt mot myndigheterna och fått tillbaka sin ursprungliga ålder.

Hur många? Det har vi ännu inte fått veta. Trots upprepade försök och olika ingångar, har vi ännu inte fått någon siffra på hur många av de vars ålder skrivits upp som har fått rätt efter rättslig prövning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Migrationsministern har valt att inte kommentera hur det kommer sig att ingen kan ge svar på frågan.

Egentligen spelar det principiellt mindre roll hur många fall det rör sig om. Varje enskilt fall är ett rättsövergrepp och ett underkännande av Migrationsverkets arbetsmetoder. Ett fall där ett barn fråntagits sina grundläggande rättigheter är ett fall för mycket.

Vilken annan grupp i samhället skulle acceptera att bli ifrågasatt och fråntagen sin bostad och tvingas avbryta studier innan man fått sin sak prövad i högsta instans? Vad händer med rättssäkerheten och vår tilltro till rättsprocesser och myndighetsutövning?

När Javid Temori fick sin rätta ålder tillbaka fick han varken en ursäkt eller någon kompensation för det lidande han utsatts för.

Jag kan inte låta bli att tänka på de vanvårdade barnhemsbarnen. Visst kommer ni ihåg alla historier om hur barn som omhändertagits av samhället mellan 1920- och 1980-talet for illa på de institutioner som skulle skydda och vårda dem. Jag tänker också på de som tvångs-steriliserades till och med 1970-talet. Och romerna som upptäckt att de förekom i olagliga register.

Några av dem fick till slut upprättelse. En del fick ersättning av staten. Kostnaden för ersättningen bara till de tvångssteriliserade landade på 280 miljoner kronor. Ersättningen till romerna som registrerats olagligt landade på runt 100 miljoner. Vad kommer den pågående ålderskarusellen att kosta?

Kanske håller vi just nu på att bädda för nästa grupptalan mot staten. Mitt i den sorgliga hanteringen är det glädjande att så många av de ensamkommande ungdomarna vägrar att vara passiva offer. De för sin talan och protesterar mot den orättvisa behandlingen. Jag tror att samhället om några år kommer att betala ut skadestånd för det lidande de utsätts för nu.

Till den summan ska läggas kostnaden för medicinsk åldersbedömning och den rättsliga prövningen. Det handlar om domstolarnas tid och advokatkostnader. Hur många miljoner har den här ålderskarusellen kostat mig som skattebetalare? Ingen ansvarig verkar kunna ge svar, eller ens vara intresserad av att diskutera frågan.