Krönika. Sanna Arbman Hansing.

2017-10-19 16:00
Sverige och Danmark skulle ha mötts i VM-kvalet i morgon, men matchen är nu inställd. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Sverige och Danmark skulle ha mötts i VM-kvalet i morgon, men matchen är nu inställd.

Jag är glad att det inte blir någon match i morgon

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När min fotbollstokiga lillasyster var i 10-årsåldern förvånade hon alla genom att vilja läsa italienska som andraspråk i skolan. Hon förklarade att hon behövde kunna språket eftersom hennes dröm var att bli materialansvarig i AC Milan där hennes idol Zlatan Ibrahimovic spelade. Hon var en stjärna i sitt lag och fotboll var det bästa hon visste men hennes framtidsdrömmar var ändå inte att bli proffs – det var att att putsa manliga fotbollsspelares skor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det är egentligen inte så konstigt eftersom det först är på senare år som kvinnliga fotbollsspelare fått utrymme i medierna. Min lillasyster hade ingen kvinnlig förebild för hon visste knappt vilka som spelade i damlandslaget och utan förebilder är det svårt att drömma om ett proffsliv. Därför är jag så glad att de danska fotbollsspelarna nu tar striden med fotbollsförbundet för att behandlas som de proffs de är.

Det är verkligen på tiden för kvinnliga fotbollsspelare har accepterat usla förutsättningar så länge nu. Jag minns alltför väl hur damlaget jag spelade i var tvungna att träna sena söndagskvällar på planer långt bort eftersom samtliga herrlag och juniorlag fick välja träningstider först. När vi för första gången fick träningsoveraller betalda av klubben var vi oändligt tacksamma och vad jag minns ifrågasatte ingen varför vi inte fått det tidigare – trots att herrlagen alltid hade fått det. Därför tycker jag att det är så inspirerande att se de danska spelarna ta striden och till och med avstå från att kvala till ett efterlängtat mästerskap för att visa hur viktigt det är med rimliga löner inom damfotbollen.

De här ojämlikheterna har accepterats så länge inom fotbollsvärlden trots att de inte skulle vara okej någon annanstans. Tänkt bara på din egen arbetsplats – om männen skulle ha avsevärt mycket högre löner och jobba bättre arbetstider? Om männen hade förtur till vissa av kontorsplatserna och företaget betalade deras arbetskläder?

Så med tanke på förutsättningarna är jag glad att det inte blir någon match i morgon. Jag hade gärna bänkat mig på Ullevi men nu sätter jag mig i stället och applåderar när de danska landslagsspelarna skriver historia utanför fotbollsplanen. Förhoppningsvis inspirerar de fler kvinnliga idrottare att strida för rimliga ekonomiska och sportsliga förutsättningar. Om fler kvinnor kan försörja sig som fotbollsspelare kanske unga tjejer äntligen kan börja drömma om att bli proffs i stället för materialansvariga.

Sanna Arbman Hansing 

Sanna Arbman Hansing är reporter på ETC Göteborg.