Krönika. Frida Holmqvist.

2014-05-14 06:00

Inför fittkunskap i skolan

Jag kräver att det kvinnliga könet ska ha en lika självklar skamlös plats i samhället som det manliga.

mitten av april spred sig Ylva Emel Karlssons debattartikel om endometrios som en löpeld. Jag hade hört talas om sjukdomen några månader tidigare då en nära vän hade drabbats. Jag var alltså trettiofyra år innan jag ens hörde talas om endometrios. Många läste nog om det för första gången då i april. Det fick mig att fundera över tystnaden kring det kvinnliga könet. 

Jag inklusive i stort sett alla kvinnor jag känner har av olika anledningar varit på så många gynekologundersökningar vid det här laget att en har tappat räkningen. De flesta besök sker i tysthet då det med undantag för just hos gynekologen och i vissa kvinnotidningar aldrig talas om det kvinnliga könet på ett neutralt sätt. Vi har inte fått lära oss att prata om det. Inte ens med varandra. Fittan är privat, och vad som händer med den ska du hålla för dig själv. 

Det mesta som kan drabba dig och ditt kön får du aktivt söka information om själv. Men det är lättare sagt än gjort att söka hjälp, framför allt som ung. För vem minns inte jämnåriga killar på högstadiet och gymnasiet som högljutt pratade om att fitta luktar fisk eller vem som hade bullfitta, det vill säga ett synligt venusberg, eller vem som hade onormalt stora blygdläppar. I en ålder där mycket av tankarna handlar om att vara som alla andra så implementeras en tanke om att det kvinnliga könet är orent och att det är killar, som inte ens har en fitta, som är de som bestämmer vad som är ”normalt” och inte. 

Och så länge det talas tyst om det kvinnliga könet och de problem som kan uppstå finns det utrymme att profitera på kvinnors rädsla att vara ofräscha. Inom kort kommer det exempelvis att introduceras en intimdeodorant på ett apotek nära dig, allt för att få bort oönskad doft. Men om det nu är så att det luktar illa kan jag upplysa om att det troligen beror på något som heter bakteriell vaginos. Det är helt ofarligt och botas med antibiotika på tre dagar. En annan vanlig åkomma är underlivssvamp. När jag växte upp så trodde jag att det fick en om en var ohygienisk, och det finns de som fortfarande tror det. I själva verket är den vanligaste orsaken precis det motsatta. Man har alltså tagit fram en produkt som kan framkalla eller förvärra två av de vanligaste orsakerna till problem med underlivet. 

Jag efterlyser ämnet fittkunskap i skolan. Hade information spridits om de vanligaste problemen och hur de åtgärdas så hade nog de flesta tjejer besparats många orostimmar. Och jag är mer än trött på att det som handlar om kvinnor per automatik blir en kvinnofråga. De vanligaste åkommorna som svamp, obalans i ph-värdet och bakteriell vaginos är ofta kopplat till heterosexuellt sex. Som i så mycket annat är alltså kuken inblandad. Det minsta vi kan begära är väl att alla snubbar där ute får en chans att bli upplysta och att det ansvaret inte ska behöva ligga på kvinnor. Jag kräver att det kvinnliga könet ska ha en lika självklar skamlös plats i samhället som det manliga. Fram till dess önskar jag att ingen kommer att köpa fittdeodoranten och att vi börjar prata om den. Fittan. 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Bäst & sämst

Bäst: Fi växer så att det knakar.

Sämst: Övriga partier som nu försöker parera detta genom att utmåla sig som feministiska partier.

Frida Holmqvist
Frida Holmqvist 

Krönikör, socionom, feminist, skriver på en bok och har som nyårslöfte att bara läsa kvinnliga författare i år.