Krönika. Gert Gelotte.

2021-04-20 09:27
Puffetikett
ETC Göteborg

Heden är rätt placering när Valhallabadet skall ersättas

Jo, jag vet att det är snudd på politiskt självmord att ge sig på Göteborgs centralt belägna öken, men någon gång skall det väl lyckas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Medan Scandinaviums framtid eller ersättare fortsätter att gäcka göteborgarna, det har gått troll i frågan, kanske det ljusnar på badhusfronten. I varje fall finns ett nytt utredningsuppdrag.

Men varför placera nya Valhallabadet så avigt som i Gullbergsvass när Göteborgs bästa läge är ledigt?

Jag tänker på Heden. Jo, jag vet att det är snudd på politiskt självmord att ge sig på Göteborgs centralt belägna öken, men någon gång skall det väl lyckas.

För tillfället är samtliga partier utom Demokraterna eniga om att  utreda Gullbergsvass som huvudalternativ. Men i ordet ”huvud­alternativ” ligger att det även kan finnas andra alternativ.

Placeringsfrågan bör utredas mer, anser Idrotts- och föreningsnämndens ordförande Elisabet Lann (KD).

Och det har hon verkligen rätt i. För bara några månader sedan var hennes Kristdemokrater ense med Vänsterpartiet om att Valhallabadets ersättare bör placeras på Heden och precis som Demokraternas ordförande Martin Wannholt tror jag Göteborgarna skulle uppskatta ett mera centralt läge än Gullbergsvass.

Men som alla Göteborgare vet är varje förslag om att fylla Hedens ödslighet med innehåll en expedition varifrån ännu ingen återvänt.

Under mina 45 år som journalist har Hedens framtid varit en ständigt återkommande utmaning för de oförvägna. Förslag efter förslag har presenterats, diskuterats, ibland hyllats för att därefter snabbt strimlas i den kommunala byråkratin.

De bästa arkitekterna har försökt. Några förslag har varit smått geniala, men ingenting har hjälpt. Korpfotbollens vänner har framgångsrikt försvarat sin rätt att för evigt spela boll på Göteborgs bästa tomtmark.

Men så har det inte alltid varit.

Exercishuset minner om Hedens förflutna som övningsfält för Göta artilleriregemente och där kanonerna baxades i ställning har även odlats tobak. Men det är länge sedan. Nu vittnar parkeringsfälten vid sidan  fotbollsplanerna mest om till synes evig kommunal handlingsförlamning.

Vad som behövs är ett projekt som bevarar Hedens särprägel men samtidigt gör något meningsfullt av området till båtnad för alla göteborgare och nu finns alltså ett gyllene tillfälle.

Valhallabadet invigdes 1956 och närmar sig den ålder då det är billigare att bygga nytt än att underhålla och renovera.

För placering på Heden talar framför allt att ett centralbad bör ligga centralt, lätt tillgängligt med kollektivtrafik från alla stadens hörn och skrymslen. Det gör Heden. Billigt blir det förstås inte. Men eftersom Liseberg bygger en jättelik vattenlekplats kan nya Valhalla byggas för motionärer och tävlingar. Då behövs inga vågmaskiner och konstgjorda vattenfall. Dessutom äger kommunen marken så en del av kostnaden stannar kvar i den kommunal ekonomin.

I stället för vattenlek kan en slant läggas på att rädda Nils Wedels båda glasmosaiker som täcker gavelväggarna i Valhallabadets äldsta del. Den med 25-metersbassängen.

Att låta mosaikerna följa med rivningsmassorna ut på tippen vore kulturvandalism av värsta slag.

En placering av nya Valhallabadet på Heden medför också att korpfotbollens vänner bör kunna hållas rimligt nöjda. Hela Heden kan omvandlas till ett friskvårdscentrum. Förutom badhus finns plats för ett par fotbollsplaner och ett utomhusgym, gärna Sveriges största och bästa. En plätt för gästande cirkusar går säkert också att ordna. För fotbollspelare blir det ett lyft med duschar och omklädningsrum i badhuset.

Fyll på med träd och grönska och nya Heden borde kunna locka även den mest hängivne anhängare av axiomet att Heden inte får röras.

Ta sedan ytterligare ett litet steg och göra något mycket mer för en ringa penning. Knyt samman Heden med Trädgårdsföreningen. Gångbro eller tunnel?

Så skulle Göteborg kunna få ett sammanhållet fritids- och friskvårdsområde mitt i en stad med allt högre skyline. Göteborgs svar på Central Park i New York.

Självklart borde detta ha stått klart till Göteborgs 400-årsjubileum 2022. Det är inte möjligt även om firandet på grund av Covid 19 flyttats fram till 2023.

Men det går ju att fatta ett jubileumsbeslut. Sätt sedan upp en plakett vid entrén som påminner framtidens besökare om att stadens mödrar och fäder beslutade om detta friskvårdsområde mitt i centrum som en del i 400-årsfirandet.

Då överskuggas 400-jubileet inte fullständigt av 300-årsfirandet vilket annars förefaller oundvikligt.

Plus & minus

Plus: Sakta men säkert tar vaccinationerna mot Covid 19 fart.

Minus: Liberalerna erbjuder sig som dörrmatta åt Sverigedemokraterna.

Gert Gelotte
Gert Gelotte 

Socialliberal skribent med fokus på allas lika värde.