Krönika. Frida Holmqvist.

2014-04-02 15:16
Frida Holmqvist är socionom, feminist, skriver på en bok och har som nyårslöfte att bara läsa kvinnliga författare i år.
Frida Holmqvist är socionom, feminist, skriver på en bok och har som nyårslöfte att bara läsa kvinnliga författare i år.

Att säga att det blir bättre med tiden

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag jobbar med tjejer i fjortonårsåldern. Som de allra flesta tonåringar så är de väldigt upptagna av kärlek och vad som är pinsamt eller inte. Härom kvällen satt vi och pratade om detta vid kvällsfikat. Samtalet gled snabbt in på vad de inte gör framför killar och på vad de inte vill visa. De äter inte mat och framförallt inte mat som anses onyttig. Ingen av dem skulle drömma om att äta en pizza eller kebab framför en kille, inte ens om killen i fråga själv äter. Deras bild är att det är äckligt med tjejer som äter. De skulle heller aldrig få för sig att vara orakade. Någon­ stans. För de är fast övertygade om att killar har fobi för hår och de vill inte ses som ofräscha.

Jag blev ledsen och det första jag ville säga var att det blir bättre med tiden. Men jag kunde inte säga det, för det kändes inte sant. Även om det självklart blir bättre utifrån vissa aspekter, som att självkänsla ökar med ålder och med den en större frihet att göra som en vill. Men tyngden av förväntningar minskar inte, utan det handlar snarare om hur mycket man låter dessa inverka på ens liv. Men det är lättare sagt än gjort att inte bli påverkad.

För om vi ser till exempelvis sociala medier där merparten av oss spenderar väldigt mycket tid. så har det uppenbarligen inte blivit bättre. För några veckor sedan lade en tjej ut en bild på Face­book från ett omklädningsrum på Cubus. Hon står med ett par jeans i den största storleken som hon inte får över knäna. Hon vill med detta ifrågasätta Cubus storlekar som har blivit mindre och mindre de senaste åren. Bilden sprids som en löpeld och hon, en helt okänd ung tjej, blir kallad för fet kossa och uppmanad att banta.

Nour El-Refai väcker en medial storm under en melodifestivalsändning för att hon har valt att inte ta bort håret under armarna. Hon blir hånad och människor uttrycker fritt sitt förakt. Det finns väldigt få forum där ute som talar om för tjejer att det är okej att inte vara smal eller att ha kroppsbehåring.

Och visst, en kan dra den gamla valsen om att det bara är tjejer som bryr sig.

Men den överväldigande massan av de som lämnar hånfulla kommenterar om tjejers utseende på nätet är killar. Både tonårskillar och vuxna män, som definitivt borde ha en mer
utvecklad hjärna än så.

Nu ska jag berätta vad som förefaller vara en världsnyhet varje gång en kvinna struntat i att sjunga Gillettes lov, eller inte ser ut på ett sätt som behagar mannen. Kvinnor kommer inte från den fettfria, släta planeten Venus. Kvinnor är ingen evolutionistisk avart. Kvinnor har hår. Inte bara långt svallande och väldoftande hår som sitter på huvudet. Utan överallt där män också har hår. Det finns där även om det inte alltid syns. För många spenderar både väldigt mycket tid och pengar på att ta bort det.

Jag är så förbannat trött på samhället och på män i synnerhet som tar sig friheten att kommentera kvinnors kroppar och utseende. Och det spelar ingen roll
om det är positivt. ”Snygg röv” är fortfarande ingen egenskap utan
en värdering av kroppen.

Jag önskar verkligen att jag hade kunnat säga till tjejerna jag jobbar med att de duger precis som de är och att de skulle tro
på det. Inte bara för att det är jag som säger det utan för att samhälet också tycker det.

Bäst: Att gruset är bortsopat från gatorna.

Sämst: Vinterjacka

Frida Holmqvist
Frida Holmqvist 

Krönikör, socionom, feminist, skriver på en bok och har som nyårslöfte att bara läsa kvinnliga författare i år.