Krönika. Anna Fock.

2017-11-01 11:45

Använd inte feminismen som vapen för fel saker

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den tid då den som ville ha en plutigare mun fick spara ihop en halv årslön för att flytta en fettkorv från sin egen röv till läpparna är över. För de pengar jag får för den här krönikan skulle jag kunna skaffa större läppar om jag ville, och jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig tänkt tanken trots att jag aldrig ens hade kommit på idén före injektionsboomen. Ett par månaders tidningsarvoden skulle räcka till en kemisk ommöblering av hela ansiktet om jag så ville. Det är rätt odramatiskt – billigt, lättillgängligt, snabbt, går att ångra. Vill man inte ha läpparna helt utslätade som falukorvar kan man göra det mer diskret, någon milliliter bara. Det kanske syns litegrann, men vem reagerar? Man ser fyllda läppar varje dag. På spårvagnarna hänger reklam med en njutningsfullt leende kvinna som får en spruta i ansiktet. Skönt, som massage! ”Treat yo’ self”, som folk som är coolare än jag säger när de skaffat nya lösnaglar eller strippskor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Kanske är det de här sakerna, känslan av att inte längre kunna freda sig, som gör att fler och fler nu med näbbar och klor försvarar plastik-operationer, botox och fillers, rent av vill få det till att det handlar om feminism. Här någonstans räknar jag med att en hel drös läsare blir arga och slutar ta in vad jag skriver. Enligt formulär 1.2 är det nämligen så att allt som kvinnor gör frivilligt (som om den fria viljan vore så enkel som att allt en människa gör utan att ha blivit hotad eller handgripligen tvingad till det är beslut som fattats ur tomma intet, utan minsta påverkan från omgivningen) är feministiskt och den som ifrågasätter patriarkal skit i själva verket trycker ner andra kvinnor, försöker bestämma över deras kroppar och utesluter dem ur det feministiska finrummet.

När det gäller vissa ämnen, som nakenhet och plastikoperationer, spelar det ingen roll vad någon säger eller hur. Det hjälper inte att påpeka att man är kritisk mot fenomenet men inte personen, upprepa det fem gånger i samma text och vara hur tydlig som helst. Vissa saker får helt enkelt inte ifrågasättas. En krönika om det konstiga i att kalla plastikoperationer för feminism får nästan lika många arga gubbar som hjärtan och likes på Facebook.

Och när Miley Cyrus ”Wrecking ball”-video kom för ett par år sedan var det på samma sätt en obestridlig sanning att den som ställde sig frågande till det fräscha och nyskapande med avklädda musikvideor, eller att Miley blev mer känd för nakenvideon än den fina låten och sin talang, helt enkelt var en sipp och tråkig kärring som ville förbjuda Miley Cyrus att vara naken och i största allmänhet var emot kvinnors sexualitet. Som om det ingenstans i musikbranschen satt fula gubbar och tjänade pengar på före detta barnidolers impulser att sexualisera sig till max för att markera en övergång till vuxen artist.

Jag kanske använder gamla exempel (det kan jag skylla på att jag inte tittar på teve), men en sak som var slående då på samma sätt som det är i dagens plastikdiskussioner är att prat om feminism, självständighet och kvinnlig frigörelse används för att få feminister att hålla käften. Och det är hur effektivt som helst, för vem vill göra sig skyldig till att försöka bestämma vad andra kvinnor får göra med sina kroppar? Vem vill vara så sunkig att den målar ut kvinnor som visar upp sin sexualitet som mjäkiga offer som har blivit tvingade av män och egentligen är asexuella men inte kan tänka själva? Vilken jävla backlash.

En sak kan jag skriva under på: vi ska ge fan i att döma varandra för att vi modifierar våra kroppar, tränar poledance, klär oss konventionellt sexigt, använder nakenhet i konstnärliga uttryck, lägger pengar på dyr hudvård och vad mer man nu kan komma på. Fyllda läppar gör dig inte till en dålig feminist – men det gör inte normaliseringen av fillers feministisk. Jag är genuint förtjust i mina stilettklackar, men det tar inte bort det faktum att de begränsar min rörelsefrihet i någon mån. Och hur roligt det än kan vara att lattja med smink och ansiktsmasker så är inte skönhetsindustrin feministisk.

Att lämna folk i fred med sina personliga val är bra. Men använd inte feminismen som ett vapen för att få dina medsystrar att försvara industrier och företeelser som alltid använts för att exploatera kvinnor och profitera på vår skapade önskan att ha stora läppar och skimrande hy utan porer.

Anna Fock
Anna Fock 

Författare, morsa, personlig assistent och cyklist med livsmålet att bli gammal tillsammans med ett gäng Einstürzende Neubauten-fans i ett centraleuropeiskt slott.