Klimat.

2018-04-20 09:54
Ett skådespel vid Kronhusbodarna är en av de aktioner som gjorts inom ramen av kampanjen Fossilgasfällan. Foto: Aron Dynesius
Ett skådespel vid Kronhusbodarna är en av de aktioner som gjorts inom ramen av kampanjen Fossilgasfällan.

”Om de gör det här kliver de in i fossilgasfällan”

Nätverket Fossilgasfällans budskap är att LNG-terminalen kommer att leda till att arbetet mot ett fossilfritt Göteborg stagnerar. De saknar löften om att den planerade infrastrukturen ska användas till förnybart bränsle inom en nära framtid.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kampanjgruppen Fossilgasfällan är de aktivister som kanske har hörts mest när det gäller den planerade byggnationen av en terminal för flytande naturgas i hamnen. De tycker att det är en dålig idé att staden upplåter sin mark för en terminal och att staden då blir fastlåst i ett fossilt system som kan bidra till att Göteborg inte når målet om hållbara utsläppsnivåer av växthusgaser. De anser att det är en för långsam väg att vandra mot en omställning.

Jennie Nyberg, Fossilgasfällan, tror inte på att den flytande naturgasen kommer att ersättas med biogas i LNG-terminalen som är planerad i Göteborgs hamn. Foto: Annelie Moran
Jennie Nyberg, Fossilgasfällan, tror inte på att den flytande naturgasen kommer att ersättas med biogas i LNG-terminalen som är planerad i Göteborgs hamn.

– Om de gör det här projektet så kliver de in i det som vi kallar fossilgasfällan, de bygger in sig i den här gamla infrastrukturen. Då bygger man också in sig i ett beroende av fossil energi, säger Jennie Nyberg, en av personerna bakom kampanjen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hon tror att politikerna är övertygade om att de gör en bra miljöinvestering, men Jennie Nyberg tror att det i verkligheten kommer att bli något annat.

– Om vi ska bygga ny infrastruktur måste vi bygga den så att den inte har med fossila bränslen att göra. Politikerna hävdar att det är en miljöförbättring, men det finns inte så mycket som pekar på att fossilgas egentligen är mindre dåligt för klimatet än bunkeroljan som används idag, säger hon.

Nätverk av engagerade Fossilgasfällan är ett nätverk av personer som varit engagerade i olika miljöorganisationer och frågor sedan tidigare, som för ungefär ett år sedan blev varse om vad som planerades i Skarvikshamnen och bestämde sig för att ta sig an frågan. Sedan dess har de utfört en rad aktioner, bland annat har de framfört ett skådespel vid Kronhusbodarna när kommunfullmäktige sammanträdde. Tillsammans med andra miljöorganisationer, har de också deltagit i en kanotaktion i hamnen, samt protesterat utanför Socialdemokraterna i Göteborgs kontor.

– Vår kampanj är mycket i solidaritet med människor i andra delar av världen. Det är inte så att vi här kommer att drabbas hårdast om vi börjar med LNG här. Det är de som lever vid utvinningsplatser eller de som drabbas först av klimatförändringarna. Vi har väldigt mycket klimaträttviseperspektiv, säger Jennie Nyberg.

Jennie Nyberg tror inte att löften om en framtida övergång till biogas, det vill säga LBG, kommer att infrias. Och anser därför att det inte är en anledning till att tillåta bygget av infrastrukturen.

– Vi har inte sett några åtaganden, att ”ni får köra på LNG, men om fem eller tio år så måste ni ha fasat ut fossila bränslen och bara använda förnybart”. Jag skulle vilja ha det som ett villkor antingen i regeringens koncession eller miljötillståndet, säger hon och tillägger att det annars är svårt att ta politikerna på allvar, istället låter bytet till förnybar gas som ”en gullig dröm” som inte kan realiseras på grund av konkurrens om bioråvara.

Vad ser ni för bättre alternativ för sjöfarten?

– I vår hållbara vision så har vi inte samma behov av den nivån av sjöfart som vi har idag. I nuläget har vi inget bränsle som är så hållbart, så då kanske vi bara inte ska skeppa produkter på det sättet vi gör. Vad jag vet så bär inte sjöfarten sina miljökostnader.

Svårt stoppa projektet

Personerna bakom Fossilgasfällan ser att projektet är långt gånget och att det därmed finns en risk att de inte lyckas stoppa tillståndet i regeringen eller få gehör hos en politisk majoritet i kommunen. I ett större perspektiv ser de frågan som principiellt viktig eftersom det finns planer på fler terminaler, förklarar Jennie Nyberg.

– Det här är den första nya terminalen som byggs i Sverige under den här fossilgasboomen. Det finns ganska långt gångna planer på andra ställen och om det blir en stor grej kring den här terminalen i Göteborg, oavsett vad utsagan blir, så kommer det bredda för att man inte bygger andra.

Vad säger miljöorganisationerna?

l Miljöorganisationer har reagerat på planerna att bygga en terminal för fossil flytande naturgas i Göteborgs hamn. Jordens Vänner och Naturskyddsföreningen är två av dem. Jordens vänner ”Vi är emot byggnationen av LNGterminalen eftersom vi inte vill se ökad användning av fossilgas. Gasen har negativ påverkan både på klimatet och den lokala miljön på de platser där den utvinns. För att undvika skenande klimatförändringar måste vi genomföra en snabb omställning från fossila bränslen till förnybar energi .” Andrea Söderblom-Tay, ordförande, Jordens vänner Naturskyddsföreningen Göteborg ”Vi anser att man istället för att introducera ett nytt fossilt bränsle borde satsa på förnybart bränsle, till exempel biogas, eller på sikt helt eller delvis gå över till eldrift på förnybar el. Det är också värt att understryka att LNG-terminalen inte bara handlar om fartygsbränslen. Konsortiet har sökt tillstånd om att tillföra förångad LNG till det markbundna gasnätet, vilket är ännu mindre försvarbart ur hållbarhetssynpunkt.” Dan Baekström, Naturskyddsföreningen Göteborg