Klimat.

2017-07-12 14:00
Klimatlägret, Climate Camp Sweden, är inspirerat av liknande läger som anordnats i bland annat Tyskland och England.  Bild: Paul Wagner
Klimatlägret, Climate Camp Sweden, är inspirerat av liknande läger som anordnats i bland annat Tyskland och England.

Klimatläger slår sig ner på Hisingen

Den 3-7 augusti blir det klimatläger på Hisingen, gratis och öppet för alla. Då ska aktivister, ekofeminister och akrobater träffas för korsbefruktning och kollektiva visioner.

– Tanken är att bygga upp ett community där vi kan hänga och lära känna varandra, säger en initiativtagarna Fanny Sannerud.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Konceptet kommer ursprungligen från England, där ett första ”climate camp” hölls i Vale of York, på ockuperad mark nära flera stora kraftverk. Lägret avslutades med en aktion mot kolkraftverket Drax, den anläggning som släpper ut mest koldioxid i hela Storbrittanien. Sedan dess har klimatläger hållits i många länder, däribland Tyskland, och är ofta kopplat till något lokalt utsläppsproblem. Hisingens klimatläger vill lyfta fram det planerade bygget av en ny fossilgasterminal i Göteborgs hamn, som väntar beslut i höst. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Kampanjen Fossilgasfällan, fick upp ögonen för projektet GO4LNG i vintras, alltså den fossilgasterminal som ska byggas av Swedegas i Skarvikshamnen på Hisingen, väster om Älvsborgsbron.

– Vi var ett kompisgäng som tyckte det var helt katastrof med tanke på allt som har med klimatvett att göra, förklarar Fanny Sannerud.

Tre månader senare lanserade vännerna den ideellt drivna kampanjen Fossilgasfällan.

– Vi kallar det fossilgas istället för naturgas, säger hon.

 

"Tanken är att bygga upp ett community där vi kan hänga och lära känna varandra", säger Fanny Sannerud, en av klimatlägrets initiativtagare.  Bild: Hanna Sistek
"Tanken är att bygga upp ett community där vi kan hänga och lära känna varandra", säger Fanny Sannerud, en av klimatlägrets initiativtagare.

Hon förklarar att det gäller att ta hela livscykeln i akt när man bedömer gasens klimatinverkan, inte bara vid förbränningsögonblicket (då ”naturgas” har 25 procent mindre koldioxidutsläpp än olja och 40 procent lägre än kol). Fossilgasen består till största delen av metan, vilket är en mycket kraftigare växthusgas än koldioxid. Under utvinningen slinker metangas ut när fossilgasen tas ur marken och transporteras.

– Så när man lägger ihop alla utsläpp ser man att fossilgas har lika stor klimatpåverkan som kol, eller till och med större, som när gasen tas upp genom fracking, förklarar Fanny Sannerud.

 

Ideellt engagemang

Vi träffas i hennes ljusa andrahandslägenhet på fjärde våningen nära Stigbergstorget med utsikt över takåsarna. Där bor hon med sambon Andreas Jonsson som läst globala studier och sommarjobbar med att organisera klimatlägret. Fanny är en pigg gammal hästtjej från Upplands Väsby som pluggat samhällsgeografi och global miljöhistoria och flyttade hit för ett och ett halvt år sedan. Miljöintresset har hon sedan studietiden och nu går stora delar av fritiden till ideellt engagemang. Tanken på ett klimatläger väcktes i april.

Lägret organiseras av 350.org och dess svenska gren Fossil Free Sverige tillsammans med Fältbiologerna och Jordens Vänner samt Fossilgasfällan. Fokus ligger på klimatfrågan men arrangörerna har även bjudit in andra typer av aktivister.

– Vi vill ha in perspektiv från fredsrörelsen och feministiska- och antirasistiska rörelsen. Det ska ingå teater, akrobatik, ekofeminism och organisering och även internationella deltagare, säger Fanny.

 

Skarsvikshamnen på Hisingen där bygget av en ny fossilgasterminal planeras.  Bild: Adam Ihse/TT
Skarsvikshamnen på Hisingen där bygget av en ny fossilgasterminal planeras.

 

Även andra aktivister

Lägret ska hållas på fotbollsklubben GAIK på Hisingen, där deltagare ska tälta på fotbollsplaner och ett skogsområde. Workshops kommer att hållas i cirkustält samt mindre varianter och det ska finnas ett kreativt ”artivist space”.

– Det blir mycket aktionsträningar, i allt ifrån hur man tar demokratiska beslut i grupper, till hur man trappar ned situationer som är hotfulla, säger Fanny Sannerud.

På kvällarna blir det poetry slam, open stage och spelningar. Allt är gratis och bekostas av Jordens vänner och 350.org.

 

Gemensam vision

Hon hoppas att ge deltagarna bättre kött på benen kring hur man organiserar sig och lära sig mer om varandras kamper. Hon vill skapa en gemensam vision om ett hållbart samhälle. Lägret kommer att avslutas med en gångdemonstration (över Älvsborgsbron om tillstånd ges) och en båtaktion, med aktivister som paddlar ut till den planerade fossilgasterminalsplatsen och reser banderoller. Demonstrationen är öppen för alla och kommer att avslutas med en stillastående manifestation med kulturinslag vid Röda Sten.

 

Slutligt beslut av Baylan

Byggplanen och miljökonsekvensbeskrivningen av fossilgasterminalen GO4LNG är redan klara, berättar Fanny Sannerud, det enda som återstår är en komplettering av Swedegas koncessionsansökan om att använda terminalen när den står klar. I höst ska det slutliga byggnadsbeslutet tas av energiminister Ibrahim Baylan.

– Det finns redan jättemycket olja i hamnen och nu vill de bygga ut ännu mer fossilt, det rimmar illa med att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation, avslutar Fanny Sannerud.

Climate Camp Sweden

Vad: Klimatlägret Climate Camp Sweden på Hisingen 3-7 augusti.

Var: På Fotbollsklubben GAIK, Sunnerviksgatan 42.

Initiativtagare: Fossil Free Sverige, Jordens Vänner, Fältbiologerna och göteborgs-kampanjen Fossilgasfällan.

Kostar: Gratis.

Mer info: Facebook-gruppen Climate Camp Sweden 2017.