Klimat.

2020-02-07 16:01
 • Henrik Sjöman har varit vetenskaplig intendent på Botaniska trädgården sedan 2015. Bild: Sanna Arbman Hansing
  Henrik Sjöman har varit vetenskaplig intendent på Botaniska trädgården sedan 2015.
 • Om träden börjar blomma för tidigt kan de drabbas av frostskador. Bild: Sanna Arbman Hansing
  Om träden börjar blomma för tidigt kan de drabbas av frostskador.
 • Snöklockorna har kommit. Bild: Sanna Arbman Hansing
  Snöklockorna har kommit.
 • Körsbärsblomning i februari. Bild: Sanna Arbman Hansing
  Körsbärsblomning i februari.
Puffetikett
ETC Göteborg

Februari – och Botaniska prunkar av vårblommor och blad: ”Inte bra för träden”

Botaniska trädgården prunkar redan av vårlökar och körsbärsblommor. Botanikern Henrik Sjöman berättar hur växterna påverkas av den rekordvarma vintern.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det kryllar av vårtecken i Botaniska trädgården. Snöklockor har trängt upp ur lövtäcket och flera körsbärsträd har slagit ut sina rosaröda blommor. På rhododendronbuskarnas kala grenar trängs små frostskadade blommor.

– Den här har till och med börjat få blad. Det är inte så bra, säger botanikern Henrik Sjöman och stryker fingrarna över en gren.

Januari månad går till historien som den varmaste i Göteborg sedan mätningarna startade på 1800-talet. Medeltemperaturen har varit 5,7 grader. För att den metrologiska vintern ska infalla krävs det att medeltemperaturen ligger stadigt under noll grader, så det kan hända att årets vinter kommer att utebli. Senast det inträffade var 2007–2008.

Blommorna är förlorade

Henrik Sjöman säger att de flesta växter är bra på att bita ihop och kämpa på. De klarar enstaka varma vintrar. Om klimatet däremot skulle förändras mer permanent skulle många få det tufft.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

– Får vi mildare vintrar och varmare vårar med enstaka frostnätter, så kommer träden inte kunna fortplanta sig så framgångsrikt. Men ett sådant här år gör inte så mycket.

Han har varit med om varma vintrar tidigare och tycker inte att årets plusgrader är särskilt dramatiska. Ändå verkar han lite förundrad över att körsbärsträden – som brukar blomma i april – redan går i rosa.

– Körsbärsträden är opportunister och vill blomma få fort det blir lite varmt. De där blommorna är förlorade nu, säger han och kisar upp mot de rödrosa knopparna.

Bina är inte aktiva

För fortplantningens skull är det inte bra för träden att blomma innan humlorna och bina vaknar till liv. De måste tajma blomningen med att pollinatörerna är redo att börja arbeta. Många av knopparna och blommorna är dessutom frostkänsliga och kan skadas om det kommer en kall natt. En del träd är knoppstabila och låter sig inte luras när den första vårsolen tittar fram, utan väntar tills värmen blir mer konstant. Förlorarna är de som börjar blomma så fort det blir lite ljust och varmt.

För den som gillar blommande vårlökar i rabatterna så är däremot det aktuella vädret förträffligt. Om värmen kommer plötsligt kan snödroppar och andra vårlökar explodera och blomma intensivt under bara några dagar. En lång vårvinter gör att blomningen kan pågå väldigt länge. I år börjar blomningen tidigt men kommer troligen att pågå under flera månader.

Vänta till våren

För hobbyodlaren kan årets väder vara svårt att förhålla sig till. Söndagens vårsol lockade ut många i rabatterna och trädgårdshandlarna var snabba att ställa fram fröer och sticklingar. De senaste nätterna har dock termometern visat minusgrader. Henrik Sjöman säger att det snart kan vara dags att skaffa fröer och börja odla i fönstren. Särskilt om man har drivbänkar eller växthus där man kan vänja de småplantorna vid utomhuslivet.

– Men man kan också bara ta det lite lugnt och längta till våren, säger Henrik Sjöman.