Klimat.

2019-11-25 11:14
  • Foto: Shutterstock
  • Ragnhild Larsson. Foto: Sanna Arbman Hansing
    Ragnhild Larsson.
Puffetikett
ETC Göteborg

Extinction Rebellion planerar aktion i Nordstan på Black friday

På Black Friday uppmanas vi till konsumtion. Men samma dag tänker Extinction rebellion uppmana till motsatsen genom en aktion i Nordstan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På fredag när handeln satsar för fullt på Black Friday kommer nätverket Extinction rebellion att utföra en aktion i Nordstan runt lunch.

– Vi vill visa på hur handeln förvärrar krisen och den ekologiska kollapsen genom den här ohållbara konsumtionen. Vi köper saker där det är inbyggt att de ska gå sönder, det är varor med kort livstid eller som är svåra att reparera eller återvinna, säger Ragnhild Larsson, som är engagerad i Extinction rebellion i Göteborg.

Nätverket kommer att utföra aktioner också på andra orter i Sverige, som Malmö och Stockholm. De kommer göra olika saker på olika platser, men budskapet är detsamma.

– Vi vill ha till en systemförändring. Vi vill inte lägga skuld på individen, för ska vi lyckas måste vi ändra systemet. Det går inte annars.

Ragnhild Larsson menar att vi är intrasslade i ett ohållbart system som politikerna måste förändra, samtidigt som medborgarna har ett ansvar att sätta press på politikerna.

– Vi är lurade att tro att meningen med livet är att jobba mycket så att vi kan lägga allt mer tid och pengar på meningslös konsumtion som förstör vår planet och definitivt inte gör oss lyckligare.

Black Friday och Extinction rebellions aktion inträffar samma dag som Fridays for futures globala klimatstrejk. I Göteborg håller de till på Gustaf Adolfs torg under eftermiddagen.

Fakta: Extinction rebellion

Ett nätverk som använder civil olydnad för att Uppmana myndigheter och regeringar att göra mer inom klimatområdet.

De finns i en rad olika länder och i Göteborg startades en undergrupp i början av året.