Nyheter.

2017-04-07 06:08
  • Från Göteborgsdistriktet råder det enighet kring att reglerna mot vinstuttag i vården måste bli hårdare.  Bild: Tore Meek
    Från Göteborgsdistriktet råder det enighet kring att reglerna mot vinstuttag i vården måste bli hårdare. 
  • Vad gäller asylrätten väntas det bli långa diskussioner. Bild: Marcus Ericsson/TT
    Vad gäller asylrätten väntas det bli långa diskussioner.
  • Anna Skarsjö är delegationsledare för Göteborgsdistriktet. Bild: Christian Egefur
    Anna Skarsjö är delegationsledare för Göteborgsdistriktet.

Vinster i välfärden och asylrätten blir stora frågor

Göteborg står som värd för Socialdemokraternas kongress som hålls i veckan. Vinster i välfärden och frågor kring asylrätten väntas få stort utrymme när partiets framtida riktlinjer ska stakas ut.

Över 2 000 motioner har inkommit till Socialdemokraternas kongress. Frågorna som ska dryftas är många och som brukligt är vissa ämnen i hetare luft än andra.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det finns ju en hel del utmaningar. En del som partiet har slagit fast är fokus på trygghetsfrågor. Det där ser olika ut i olika städer. Men i storstäderna är det många som känner sig otrygga och det måste vi komma till bukt med. Men det handlar även om trygghet på arbetsplaster och i äldrevården. Sedan kan jag tänka mig att en fråga som är väldigt publik, vinster i välfärden, kommer att bli viktig, säger Mattias Jonsson, riksdagledamot för Göteborgs distrikt.

Tror att partiledningen får böja sig

Varje distrikt skickar sin egen kongressdelegation med ombud, sammanlagt 350 personer, till kongressen. Mattias Jonsson kommer inte själv att vara ombud i år, men är självklart ändå på plats för att följa.

– Vi har gjort så i Göteborg att vi heltidspolitiker inte är ombud. Men däremot följer vi och stöttar kongressen, säger han.

Delegationsledare för Göteborgsdistriktet är Anna Skarsjö, och hon pekar ut ungefär samma frågor som extra viktiga.

– Det vi har tittat på och det jag hör från andra delegationsledare är vinster i välfärdsfrågan. Den är stor. Religiösa friskolor. LSS-lagstiftningen och EBO-lagen, var emigranterna ska bo, hur kommunerna skall ta ansvar för dem men också möjligheten för barn att återförenas med sina föräldrar nu när det börjar bli lugnare, är andra stora frågor.

Socialdemokraterna håller sin kongress vartannat år, och den stora grejen för ombuden är att få in texter eller skrivningar i de politiska riktlinjerna. Det är de som bestämmer politiken framåt och det är där partiets distrikt kan ta strider om de inte håller med om partiledningens linjer. Enligt Anna Skarsjö kan vinster i välfärden mycket väl bli ett sådant fall.

– Jag tror att partiledningen får böja sig lite där. Det är det vi hoppas på. Att bara säga att det ska gälla skolan som det står i de politiska riktlinjerna i dag, det blir in absurdum. Det var inte det vi sade 2013 när vi diskuterade frågan och det är inte det som utredningen har kommit fram till heller. Så jag tror att de kommer att få backa. Men det vet man ju aldrig, det är upp till kongressen att bestämma.

”Riktlinjerna är rätt tufft skrivna”

Från Göteborgsdistriktet råder det enighet kring att reglerna mot vinstuttag måste bli hårdare. Men man är inte helt eniga kring precis hur mycket hårdare.

 – I stort så säger vi att det måste gälla även andra delar inom välfärden och inte bara skolan. Sedan är vi väl inte helt överens om hur hårt vi ska dra det. Vi har några som anser att det inte ska finnas några vinster i välfärden över huvud taget, sedan har vi andra som vill tillåta det i mindre skala. Men överlag så är vi överens om att det ska omfatta mer än bara skola, säger Anna Skarsjö.

Vad gäller asylrätten väntas det också bli långa diskussioner.

– Vi har haft delegationsledarmöten, och då tycker jag väl att många verkar anse att de politiska riktlinjerna är rätt tufft skrivna. De känns lite hårda och åsyftar att enskilda personer ska ”ta tag” i sig. Fattigdom är ju ett mycket mer komplext problem än att bara gälla enskilda personer. Att förbjuda fattigdom, det känner inte vi riktigt igen oss i.

Hur ställer ni er till de tillfälliga lagarna om begränsat uppehållstillstånd och gränskontroll?

– Jag har inte just det området så jag kan inte säga riktigt hur vi ställer oss. Men det finns ju många motioner i frågan, som anser att vi måste öppna gränserna på ett annat sätt än vad vi har nu, för att det inte är humant. Men om vi från Göteborgsdistriktet kommer att driva frågan vet jag inte.

De olika distrikten skickar olika antal ombud till kongressen beroende på storlek. Göteborg är tillräckligt stort för att kunna täcka in alla större frågor och därmed vara med och påverka utgången.

– Vi är ju elva stycken, så vi lyckas täcka in alla områden. Kongressen fungerar ju som så att vi har olika temagrupper. Där har vi sedan förhandlingar och partistyrelsen får ju till sig en himla massa grejer från oss innan vi ens går in i diskussioner. Och där är det jätteviktigt att vi är med, vilket vi alltså är i samtliga områden, säger Anna Skarsjö.

Partikongressen hålls på Svenska mässan den 8 till 12 april.