Nyheter.

2019-03-14 11:00
Foto NTB/Scanpix
Puffetikett
ETC Göteborg

Vill se förskola för hbtq-familjer

Ett sammanhang där hbtq-föräldrar kan träffas och stötta varandra. Det vill Lisu Asu se och därför har hen lämnat ett medborgarförslag om att starta en öppen förskola för regnbågsfamiljer i Göteborg

Som nybliven förälder fick Lisu Asu höra om en vän i Stockholm som skulle till en separatistisk öppen förskola för regnbågsfamiljer.

– Jag blev så avundsjuk. Jag var föräldraledig och man letar ju efter aktiviteter som känns givande när man är hemma med ett barn. Det här var något som jag verkligen kände att jag saknade, berättar Lisu Asu.

Därför skrev hen ett medborgarförslag, som fått 265 underskrifter, om att starta en liknande öppen förskola i Göteborg. Frågan bereds nu i förskoleförvaltningen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Varför är det viktigt med en öppen förskola för regnbågsfamiljer?

– Dels tror jag att barn i regnbågsfamiljer riskerar att råka illa ut, få ett sämre bemötande eller inte känner att deras familjer är lika självklara som andras. Det är viktigt att de har andra barn med regnbågsfamiljer i sina liv från att de är små.

Lisu Asu tror också det är lättare som förälder och hbtq-person att bolla frågor och funderingar med andra som inte passar in i heteronormen.

– Jag har varit en hel del på vanliga öppna förskolor och tycker absolut det funkar bra, men jag har inte känt att jag lika naturligt kan småprata om saker jag tänker på eller utmaningar i mitt föräldraskap.

Tror du det finns en risk för att en separat öppen förskola skapar mer ”annorlundahet” för barnen?

– Det är inte så att jag inte tycker att man ska gå till andra sammanhang också. Men jag tänker att det är viktigt för barnen att lära känna andra barn de kan spegla sig i och att det inte gör att de känner sig mer annorlunda, utan tvärtom.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter