Nyheter.

2017-11-09 09:52

”Vi måste organisera oss som medborgare”

I dag kommer Gudrun Schyman till Angered för att föreläsa om jämställdhet och makt. ETC Göteborg har pratat med henne om förväntningarna inför det öppna lunchmötet.

Du föreläser om makt och jämställdhet på Blå stället i Angered i dag. Vad kommer du att prata om?

– Jag pratar om de maktstrukturer vi har i samhället som på olika sätt står i vägen för att vi ska nå jämställdhet fri från alla former av diskriminering. Jag visar hur könsmaktsordningen och det genuskontrakt vi har är en plattform för alla de olika uttryck som diskriminering tar sig, alltifrån anställningar och vem man lyssnar på till sexuella trakasserier och det utbredda våldet. Hur det uttrycker sig i alla våra relationer, alltifrån de intima till de nationella.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Gensvaret för kampanjen #metoo har varit enormt. Känner du någon kvinna som inte har en historia ett berätta på temat övergrepp och sexuella trakasserier?

– Nej, jag har faktiskt inte träffat någon. Det är väldigt bra att kampanjen fått sådan otrolig spridning och genomslag, inte bara i Sverige utan i hela världen. Det blottlägger en väldigt tydlig maktstruktur som många har värjt sig inför. Nu går det inte att vifta bort längre.

Samtidigt tycks de här berättelserna komma som nyheter för många.

– Det är en intressant före-teelse. Att så gott som alla kvinnor har en historia att berätta, samtidigt som väldigt många män är väldigt förvånade. Det är en oerhörd diskrepans mellan de här berättelserna. Det är ju också påfallande hur maktstrukturen blir synlig. Tystnadskulturen som har rått inte minst på arbetsplatser är ju också väldigt tydlig.

Vad blir i bästa fall den långsiktiga effekten av de frågor som debatten har rört upp?

– Dels måste man se till att den nya lagstiftningen kommer på plats, men också förstå att man måste ha stora informationskampanjer om vad samtycke och kroppslig integritet innebär. De här samtalen behöver föras från förskolan och uppåt. Det måste också bli en aktiv del i det arbetsmiljöarbete som pågår. Men då måste det naturligtvis avsättas resurser också.

Hur ser dina förväntningar ut inför Angeredsbesöket?

– Jag hoppas naturligtvis att det kommer många och lyssnar, och det brukar det göra. Det jag pratar om är demokrati, att det är vi som måste vara med och forma samhället och villkoren. Då måste vi göra våra röster hörda, inte bara i sociala medier, utan vi måste också organisera oss som medborgare.