Val i väst.

2018-08-10 10:45
Att just skolan blivit Helene Odenjungs hjärtefråga är kanske inte så konstigt. Hon engagerade sig tidigt politiskt, faktiskt redan när hon själv gick i skolan. ”Jag var alltid engagerad i elevrådet, det där med att ”någon annan borde” gillade jag inte.”  Bild: Ylva Bowes
Att just skolan blivit Helene Odenjungs hjärtefråga är kanske inte så konstigt. Hon engagerade sig tidigt politiskt, faktiskt redan när hon själv gick i skolan. ”Jag var alltid engagerad i elevrådet, det där med att ”någon annan borde” gillade jag inte.”
Puffetikett
ETC Göteborg

”Vi kommer på allvar att kunna vända utvecklingen i skolan”

I liberalernas Göteborg är frihet och framtidstro två av ledorden. Och grunden för att åstadkomma det är en bra skola.

Den göteborgska alliansen, bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna (Centern får vara med på ett hörn) har lagt fram en gemensam budget inför valet. Därmed är det inte helt lätt att utläsa vad som är de liberala influenserna i budgeten.

Men när vi träffar Helene Odenjung är hon tydlig med vad som står högst på den liberala Göteborgsagendan – skolan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Lärare och förskollärare ska avlastas, så att tid frigörs för den pedagogiska verksamheten. Det ska locka pedagoger att jobba i staden och även minska barngrupperna. Lösningen heter enklare jobb.

– Yrken som är viktiga, men som man inte måste ha en högskoleutbildning för att komma ifråga för.

Införa ”enkla jobb”

Att införa så kallade enklare jobb skulle även kunna gynna integrationen, enligt Odenjung.

– Många som kommer till Sverige har inte med sig någon utbildning, och vi har så otroligt höga krav för att anställa i Sverige. Det räcker inte med gymnasieutbildning, du ska helst ha några högskolepoäng också för minsta lilla jobb. Vi vill införa enklare arbeten som en motprestation för försörjningsstöd. En del har sagt att det inte är några riktiga arbeten, men man ska inte se ner på det. Klä på barnen, laga mat – det finns massor av kompetens som inte tas tillvara. Jag tror att alla vill jobba om de får chansen.

Helene Odenjung är mycket nöjd med den centralisering av skola och förskola som infördes vid halvårsskiftet.

– Äntligen, säger jag! Det har ju varit min bebis med en central skolnämnd, jag är så glad att det nu blir av. Med det nya systemet säkrar vi att rektorer kan vara pedagogiska ledare. De kan stödja lärarna bättre, de slipper en massa kringuppgifter. Det är jättebra! Vi kommer på allvar att kunna vända utvecklingen i skolan nu när skolan centraliseras och plockas bort från stadsdelarna. Skolan ska inte kunna användas som budgetregulator längre.

Ingjuta framtidstro i göteborgarna

Skolan ska också vara ett redskap för att bygga samman staden. Och Helene Odenjung vill gärna ingjuta lite framåtanda och framtidstro i göteborgarna.

– Göteborg hänger lite med huvudet, har lite dålig självkänsla. Det behöver vi inte ha, det går bra för Göteborg, ekonomin går som tåget! Jag tycker det är viktigt att vi växer ihop och blir en stad. I vissa hem får barnen inte ens en godnattsaga på kvällen, andra hus är fulla av böcker. Där har skolan ett viktigt uppdrag, att utjämna den skillnaden.

Förtäta staden

Liberalerna har även tankar kring att bygga ihop staden rent fysiskt.

– För två år sedan la vi fram ett förslag om att bygga 100 000 nya bostäder längs kollektivtrafikstråken. Vi vill förtäta där det redan finns bra förbindelser. Vi vill skapa ett blandboende, så att folk som vill bo kvar i sin stadsdel faktiskt kan göra det.

Liberalerna vill ge de mindre byggarna möjlighet att bygga i till exempel Bergsjön, Hammarkullen och Hjällbo.

– Där finns ytor, och där finns en efterfrågan på radhusliknande hus som man skulle kunna spränga in mellan lägenhetshusen. Det görs inte idag, för de stora bolagen är inte intresserade av så småskaliga projekt.

Tror på maktskifte

Liberalerna fick 6,6 procent i GP:s senaste lokala Sifo-mätning. Det är en nedgång jämfört med förra valet. Trots rekordlåga siffror för S, och skandaler som skakat både S och M lokalt, har alltså liberalerna inte ökat. Men Helene Odenjung är inte orolig.

– Jag tycker det är tydligt att många göteborgare vill ha ett maktskifte. Anledningen till att vi går ut med en gemensam alliansbudget är att visa att vi förberett oss för just det, säger hon.

Inget samarbete med SD

Hon vill inte gå in på eventuella andra samarbeten efter valet än med allianskompisarna. Däremot är hon tydlig med att ett samarbete med Sverigedemokraterna är fullständigt uteslutet.

På frågan varför blir Helene Odenjung för första gången under vårt samtal synligt upprörd.

– Varför? Därför att det är ett främlingsfientligt, rasistiskt parti som står för ideal vi inte kan acceptera! Vi delar inte värderingar helt enkelt, säger hon med eftertryck.

Viktigt med en bra start i livet

Egenmakt är ett tredje ledord för Helene Odenjungs liberala Göteborg. Hon återkommer till skolan, att alla måste få en bra start genom den. Egenmakt handlar också om vikten av att tjejer blir lyssnade på.

– I dag finns det tjejer som känner sig begränsade, det som kallas hedersförtryck ökar. Under lång tid har man förnekat att det är ett problem, och det gör mig så upprörd! Liberalerna bildades på jämställdhetsfrågan. Inget steg i den kampen har varit enkelt. Allt det här som pågår nu, med kampen för tjejers rättigheter, har pågått i vårt land hela tiden. Det här är jätteviktigt! De här rättigheterna, att vi lyssnar på alla tjejer och kämpar för att alla ska få ha frihet, är vår tids stora jämställdhetsfråga.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Helene Odenjung

Ålder: 53 år

Bor: Kungsladugård

Yrke: Skeppsmäklare. Jobbade som det i 20 år. Tjänstledig för uppdrag som kommunalråd sedan 2003.

Uppväxt: Född i Sundsvall, flyttade till Göteborg när hon var två år. Tillbringade alla somrar under uppväxten hos mormor och morfar i Sundsvall.

Politiska uppdrag: Kommunalråd, vice ordförande i utbildningsnämnden, ledamot i grundskolenämnden och förskolenämnden.

Utbildning: Branschutbildad skeppsmäklare.

Fem frågor utanför politiken

Favoritband eller artist: Åh vad svårt! Allt som går att dansa till, från Avicii till Robert Broberg.

Idrottsförening/lag: Blåvitt (tidigare Azalea BK när barnen spelade)

Kost (veg eller kött): Blandat

Transportmedel: Oftast spårvagn. Eller går. På sommaren båt, bil och/eller spårvagn för att ta mig till sommarstugan på Stora Varholmen.

Hobby: Gillar pyssliga grejer. Stickar gärna. Gillar att pilla i trädgården.