Nyheter.

2018-08-03 11:30
I sitt arbetsrum har David Lega en signerad handske som tillhört boxaren Muhammad Ali. ”Han är en av mina förebilder”, säger han.  Foto: Elina Bratt Lejring
I sitt arbetsrum har David Lega en signerad handske som tillhört boxaren Muhammad Ali. ”Han är en av mina förebilder”, säger han.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Vi är väldigt duktiga i valrörelsen så det brukar gå bra”

David Lega är kristdemokraten som inte är kristen. Och som tycker att äldre själva ska få välja om de ska äta vegetariskt. Han har goda förhoppningar inför höstens val och tror inte att det blir något problem att sitta kvar i kommunfullmäktige.

David Lega tar emot i sitt rymliga rum i Stadshuset. På väggen hänger en signerad handske som tillhört boxaren Muhammad Ali.

– Han är en av mina förebilder. Muhammad Ali blev aldrig bara en före detta idrottare utan han lade sitt liv på att engagera sig för färgades situation i USA, säger han.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Själv har David Lega en tidigare karriär både som föreläsare och som elitidrottare. Bland annat har han slagit världsrekord i simning 14 gånger och deltagit i två paralympiska spel. Men nu är det politik som gäller och David Lega är djupt engagerad i årets valrörelse.

– Vi i Kristdemokraterna kommer lokalt att fokusera på frågor om skola, förskola, vård och omsorg. Bland annat vill vi ha mindre grupper i förskolan och en kraftigt ökad värdighet inom äldreomsorgen.

Vad innebär ökad värdighet för er?

– Vi har bland annat lyckats öka valfriheten i hemtjänsten. Nu vill vi även ha hemtjänstgaranti utan biståndsbedömning, äldre­boendegaranti och att äldre ska få välja vad de vill äta. Det är bra att det finns ett vegetariskt alternativ men det är inte rimligt att tvinga en 85-åring att äta vegetarisk kost mot sin vilja, det är att omyndigförklara den personen.

För att få sitta kvar i kommunfullmäktige behöver Kristdemokraterna få två procent av rösterna i höstens val. I GP/Sifos lokala opinionsundersökning från april fick de 1,8 procent. Men det är inte något som bekymrar David Lega.

– I de flesta andra mätningar ligger vi på mellan tre och sex procent, så jag är inte orolig. Vi är ganska vana vid att det ser dåligt ut i opinionsmätningarna men vi är väldigt duktiga i valrörelsen så det brukar gå bra. Jag tror att det i slutändan kommer hamna på omkring fyra procent, men det är förstås inte vi som väljer.

Han nämner att det faktum att GP:s enkät görs på webben kan vara en orsak till det dåliga resultatet.

– Jag är inte säker på att vår väljarbas går in och anmäler sig till en webbpanel med en övre åldersgräns på 79 år.

Inte kristen

Det var 2009 som David Lega gick med i Kristdemokraterna. Detta trots att han inte betraktar sig som kristen.

– Jag är inte medlem i Svenska kyrkan, men jag hittade min värdegrund i Kristdemokraterna. Jag tror att alla människor är unika och att alla behöver hjälp och stöd i olika delar av livet.

Innan han började engagera sig ­parti­politiskt satt David Lega bland annat i både Unicefs och Riksidrottsförbundets styrelser.

– Jag har själv fått så mycket hjälp och stöd under hela mitt liv så därför har jag velat bjuda igen genom olika typer av engagemang.

Driver valfrihetsfrågor

Under den senaste mandatperioden har Kristdemokraterna i Göteborg lagt sammanlagt 27 motioner. De har handlat om allt ifrån simundervisning och ökad valfrihet till stadsbyggnad.

– Det som vi har drivit mest är valfrihets­frågorna, som till exempel LOV (lagen om ­valfrihetssystem. red. anm.) både inom ­hemtjänst och daglig verksamhet. Vi börjar redan nu se en del av de förändringar som vi gjort.

Vad kommer ni göra om ni lyckas bygga ­majoritet i höst?

– Det som kommer hända om vi vinner är ett ökat fokus på skola, förskola och omsorg. Och mindre gratisjippon och satsningar. Det kommer att göra att vi tvingas välja bort en del saker som kommunala vattenposter och kommunala mjölkgårdar, för de pengarna ­behövs till annat. Vi kommer att lägga en massa ­förslag sedan när vi har tagit över.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

David Lega.

Ålder: 44 år.

Bor: Eriksberg.

Tidigare yrken: Egen­företagare och elitidrottare.

Uppväxt: Göteborg.

Politiska uppdrag: ­Kommunalråd i ­opposition, andre vice partiledare, andre vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden, ledamot i kommun­styrelsen m.m.

Utbildning: Har läst juridik på Handels­högskolan i Göteborg.

Fem frågor utanför politiken

Favoritband/artist: Bruce Springsteen och U2.

Idrottsförening/lag: Mölndals allmänna ­simsällskap.

Kost (veg eller kött): Allätare.

Transportmedel: ­Rullstol.

Hobby: Playstation.