Nyheter.

2019-05-15 16:11
  • Socialdemokraten Sabina Bengtsson har varit politiskt engagerad i 56 år och följer med avsmak den framväxande fascismen i Europa. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Socialdemokraten Sabina Bengtsson har varit politiskt engagerad i 56 år och följer med avsmak den framväxande fascismen i Europa.
  • Alex Vårstrand kampanjar för Moderaterna och får ofta svara på vilken han tycker är den viktigaste EU-frågan. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Alex Vårstrand kampanjar för Moderaterna och får ofta svara på vilken han tycker är den viktigaste EU-frågan.
  • Ferro Biagiotti har redan plockat på sig röstsedlar och ska förtidsrösta så fort han går förbi en lokal. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Ferro Biagiotti har redan plockat på sig röstsedlar och ska förtidsrösta så fort han går förbi en lokal.
  • Bild: Caroline Axelsson
Puffetikett
ETC Göteborg

Valstugornas politiker ser ökat intresse för EU-valet

Klimatet och migrationen verkar vara två EU-frågor som intresserar besökarna vid partiernas valstugor på Kungsportsplatsen. Men ännu är det ingen rusning till röstningslokalerna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Utanför Moderaternas klarblå container delar Alex Vårstrand ut flygblad till förbipasserande. Han sitter i styrelsen för Moderata studenter i Göteborg och den här morgonen bemannar han partiets valstuga tillsammans med några partikollegor. De flesta göteborgarna går förbi med annat i tankarna men några stannar till för att fråga något om det stundande EU-valet.

– Den vanligaste frågan som jag får är vilken som är den viktigaste frågan på EU-nivå. Många undrar också vad det är för skillnad på politiken vi driver på nationell nivå och i EU, säger han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Klimatet är viktigt

Flera av hans samtal med väljarna handlar om migrationen eller klimatet. Alex Vårstrand tycker att det är två viktiga frågor som behandlas på EU-nivå och han märker att det är ämnen som engagerar. Överlag tycker han att intresset för det kommande valet verkar ganska stort bland göteborgarna.

– Det är ett tag kvar men vi är optimistiska. Jag tycker att fler verkar intresserade av EU-valet än tidigare och jag tror att fler kommer att rösta den här gången.

Ännu ingen rusning

Förtidsröstningen inför EU-valet har redan pågått i en vecka. Än så länge verkar det inte vara någon rusning till röstningslokalerna som är utspridda på biblioteken runtom i staden. När ETC Göteborg besöker lokalen på Gustaf Adolfs torg är vi helt ensamma med ett tiotal röstmottagare. På Frilagret som är en ny lokal för i år uppger röstmottagarna att de bara haft ”några stycken” besökare de första dagarna trots att både flaggor och skyltar utanför signalerar att det är dags att förtidsrösta.

Unga verkar intresserade

Sabina Bengtsson är medlem i Socialdemokraterna och arbetar i partiets valstuga på Kungsportsplatsen. De lockar de förbipasserande med förmiddagskaffe och inplastade karameller, men Sabina Bengtsson upplever att många stannar för att prata politik också. Särskilt de unga väljarna kommer fram med frågor och funderingar.

– Igår var det säkert 20 engagerade ungdomar här som ville diskutera hur det skulle gå i EU-valet. Många som är politiskt medvetna vill diskutera fascismens framfart. De unga jag pratar med verkar tänka att vi kommer att övervinna den, säger hon.

Hon har varit politiskt engagerad långt innan EU-valen fanns. Hon tycker att vårens val är extra viktigt och spännande eftersom främlingsfientliga partier är på frammarsch i många av medlemsländerna. Bara tio meter från Socialdemokraternas valstuga har Sverigedemokraterna sin container och det är en underlig situation, tycker Sabina Bengtsson.

– Sådana partier blir allt starkare i Europa. Men fascism är inte bra för någon, tro mig, jag har varit med om det, säger hon och nickar mot valstugan med blåsippsflaggor.

Partikollegan Eva Marianne Skånsberg tycker att det finns många andra EU-frågor som är intressanta att diskutera med väljarna. Hon tycker att en av de viktigaste internationella frågorna är allas rätt till schyssta arbetsvillkor.

– Något annat får bara inte existera. Alla som jobbar i Sverige ska ha samma rättigheter, säger hon.

Många är osäkra

I början av maj visade Novus väljarbarometer att många fortfarande är osäkra på vad de ska rösta på. Bara 46 procent svarade att de var helt säkra att de ens skulle rösta i EU-valet. 24 procent av de tillfrågade väljarna var fortfarande osäkra på vilket parti de skulle rösta på. Ungdomar och kvinnor var mer osäkra än andra grupper. En göteborgare som redan bestämt sig är Ferro Biagiotti som tittar förbi Socialdemokraternas valstuga för att ge dem sitt stöd.

– Jag kommer att rösta på Socialdemokraterna för det har jag gjort i alla år. Jag minns han vad han nu hette, Tage Erlander, han var underbar!

Här kan du förtidsrösta

Det finns ett 30-tal lokaler att välja på om du vill förtidsrösta till EU-valet. De har olika öppettider så kolla vad som gäller i din lokal på valmyndighetens hemsida.

Centrum

Börsen (Gustaf Adolfs torg)

Lagerhuset

Guldhedens bibliotek

Sahlgrenska sjukhuset

Stadsbiblioteket

Linnéstadens bibliotek

Öster

Bergsjöns bibliotek

Världslitteraturhuset (Gamlestaden)

Kortedala bibliotek

Kulturhuset Kåken

Östra sjukhuset

Hammarkullens bibliotek

Hjällbo bibliotek

Kulturhuset Blå stället

Hisingen

Tuve bibliotek

Selma center

Kärra bibliotek

Biskopsgårdens bibliotek

Torslandas bibliotek

Trulsegårdens bibliotek

Kyrkbyns bibliotek

Lundby bibliotek

Älvstrandens bibliotek

Väster

Askims bibliotek

Högsbo bibliotek

Frölunda kulturhus

Majornas bibliotek

Asperö skola

Styrsö bibliotek

Vrångöhuset

Västra Göteborgs stadsdelskontor

Fotnot: På dessa platser kan man förtidsrösta fram till den 25 maj. På valdagen den 26 maj måste alla rösta i sin egen vallokal.