Nyheter.

2021-01-29 11:30
Demonstrationen för kvinnlig rösträtt utgick från Järntorget. Okänd fotograf/KvinnSam
Demonstrationen för kvinnlig rösträtt utgick från Järntorget.
Puffetikett
ETC Göteborg

Väg upp gubbarna med staty av Frigga Carlberg

Hallå Gert Gelotte, krönikör i ETC Göteborg. 
Vad händer?

– I dagens ETC Göteborg finns en underbar artikel om Frigga Carlberg. Hennes demonstration, den enda, utgick ifrån Järntorget. Och på Järntorget och Olof Palmes plats finns det många gubbar , men det finns inget som påminner om Frigga Carlberg och det tycker jag är en skandal.

Du har just lämnat in ett Göteborgsförslag?

– Ja, jag tycker att det är dags att man sätter upp ett minnesmärke över Frigga Carlberg och hennes demonstration på Järntorget, för vi ska absolut inte tillåta att Frigga Carlberg blir bortglömd. Men så är det ju, att man kan inte gå över en enda stor öppen plats i Göteborg utan att bli påmind om någon av våra stora män i Göteborgs historia, men man kan leva ett helt liv i Göteborg och inte ha en aning om Frigga Carlberg och hennes medsystrar. Det tycker jag är fel. Jag tycker tycker inte vi ska ta bort några brons- eller stengubbar, men visst vore det på sin plats att också påminna om kvinnor vars livsverk vi drar sådan nytta av.

Du har lämnat in förslag förut.

– Ja, ett om tak över huvud-garanti och ett om ett om friluftsbad i Färjenäsparken. Båda fick enhälligt nej. Men det här ska de inte komma undan!