Nyheter.

2019-09-05 04:22
Foto: Shutterstock
Puffetikett
ETC Göteborg

Vaccinationsmotstånd bäddar för mässlingens återkomst

Vaccinationskampanjer var nära att utrota mässling. Men nu har trenden vänt. Sjukdomsfall rapporteras från ett 50-tal länder, bland andra Sverige. En av orsakerna är växande vaccin­motstånd, larmar WHO.

Globalt sett har mässlingen aldrig utrotats som sjukdom, men dödstalen har minskat drastiskt senaste decennierna. 1980 startade flera vaccinationskampanjer. Dessförinnan dog 2,6 miljoner människor varje år av mässling. 2017 hade sjunkit till drygt 100 000. Framför allt är det barn yngre än fem som dukar under.

”Vissa kommer att dö”

Nu går utvecklingen däremot åt fel håll, larmar Världshälsoorganisationen (WHO). Flera europeiska länder har precis förlorat sin status som fria från mässling, däribland Storbritannien och Grekland. Det betyder att de registrerade fall 2018. Samtidigt ökar förekomsten i alla världsdelar utom i Nord- och Sydamerika. En lång rad länder måste agera, kräver WHO.

– Återetableringen av mässling är oroande. Om inte vaccinering genomförs och upprätthålls kommer både barn och vuxna att lida i onödan. Vissa kommer tragiskt nog även att dö, säger Günter Pfaff vid WHO:s avdelning för mässling och röda hund, till nyhetsbyrån AFP.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Som en starkt bidragande orsak till den negativa trenden nämner WHO att det sprids så mycket felaktig information om vaccin. Inte minst på grund av hur sociala medier premierar viss information – som vad gäller vaccin ofta är direkt desinformation som sprider felaktiga uppgifter och konspirationsteorier. WHO har efterlyst att techjättarna ska agera, vilket Facebook och Youtube med flera nu säger sig ha gjort.

Vaccin har räddat miljoner

Det är inte första gången WHO försöker på uppmärksamhet för spridningen av mässling. Förra året kom en rapport som varnade för konsekvenserna om inget görs. Vaccin mot mässling har hittills räddat 21 miljoner människoliv, enligt rapporten, som påminde om att mässling måste betraktas som en allvarlig sjukdom som kan leda till hjärnhinneinflammation, lunginflammation, blindhet, diarré, öroninfektioner – och döden.

– Man ser på många håll ett skifte bort från vetenskapen. Som forskare är det ibland förvånande, men vi gör allt vi kan för att bekämpa missuppfattningarna, och uppmanar osäkra föräldrar att prata med vårdpersonal, sa då rapportförfattaren James Goodson i en intervju.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Mässlingen i siffror

48

… länder har i dag registrerade fall av mässling.

19

… fall, så många har rapporterats i Sverige i år, enligt Folkhälsomyndigheten.

90 000

… fall av mässling förekom i dessa 48 länder under första halvåret 2019 – fler fall än under hela 2018.