Nyheter.

2021-04-19 16:28
Västra Götalandsregionen kan inte sluta betala nätläkarna, visar en utredning som regionen låtit genomföra. Bild: TT
Västra Götalandsregionen kan inte sluta betala nätläkarna, visar en utredning som regionen låtit genomföra.
Puffetikett
Dagens ETC

Utredning: Regionen kan inte sluta betala nätläkare

Västra Götalandsregionen beslutade att sluta betala till nätläkarbolag. Men nu visar regionens egen utredningen att ett stopp inte är möjligt.

– Jag tycker inte att det är ett bakslag. Ett av syftena med beslutet var att skicka ut en signal, säger ansvarig politiker Jonas Andersson (L).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I februari beslutade Västra Götalandsregionen att försöka stoppa betalningarna för regioninvånarnas samtal till Kry och andra nätläkarbolag utanför den egna regionen. En utredning tillsattes för att titta på om det är juridiskt möjligt att sluta betala och delrapport av den utredningen är nu klar. Slutsatsen: Regionen måste fortsätta betala.

– Jag är inte förvånad. Om det här hade varit lätt så hade det redan varit gjort, säger Jonas Andersson.

“Ville skicka en signal”

För att  beslutet ska gå att genomföra så måste antingen lagstiftningen eller prislistorna för så kallad utomlänsvård, som reglerar vad regionerna ska betala till nätläkarna, förändras.  Regionen avvaktar nu slutrapport från utredningen som ska presenteras vid vårdvalsberedningens nästa möte i maj.

Jonas Andersson tycker att det finns delar som inte är färdigutredd än. Bland annat det faktum att enligt Socialstyrelsen så definieras öppenvårdsbesök som “vårdkontakt inom öppen vård som innebär fysiskt möte mellan patient och hälso- och sjukvårdspersonal”.

– Det kan vara något att kolla noggrannare på. Om det skulle finnas ett enklare sätt den vägen, säger han.

Upplever du resultatet av utredningen som ett bakslag?

– Nej, jag tycker inte att det är ett bakslag. Ett av syftena med beslutet var att skicka ut en signal. Sedan vi gick ut med beslutet så har flera andra regioner sagt att de också vill se förändringar.

Definierat i lagstiftningen

Patrik Sundström, programansvarig för e-hälsa på Sveriges kommuner och regioner (SKR), leder arbetet med att ta fram förslag om reglering och ersättning för nätläkare. Till tidningen Dagens Samhälle sa han nyligen att det inte är möjligt att sluta betala för nätläkare. SKR har slagit fast att de digitala vårdbesöken är utomlänsvård, oavsett om de är fysiska eller inte. Så länge det inte görs några förändringar i lagstiftningen eller riksavtalet så finns inte alternativet att bara sluta betala, menar han.

– I dag har vi fritt vårdval och kan söka primärvård och öppenvård var vi vill i hela landet. Den skulle lagstiftaren kunna begränsa till att bara gälla vård som ges fysiskt. Då skulle den digitala vården inte omfattas av den nationella valfriheten utan bara vara regional. Söker man i så fall som invånare digital vård utanför sin region får man betala för den själv, sa Patrik Sundström till Dagens Samhälle.

SKR avböjer att ställa upp på intervju när Dagens ETC söker Patrik Sundström. Organisationen skriver att det för tillfället pågår ett arbete för att se på olika handlingsvägar framåt utifrån de diskussioner som förs i regionerna och den lagstiftning som finns idag och att de inte vill kommentera arbetet i dagsläget.