Nyheter.

2019-08-30 10:54
Domino Kai.
Domino Kai.
Puffetikett
ETC Göteborg

Unga göteborgare har dåliga kunskaper om romer

Alla elever ska lära sig om minoriteternas historia och kultur i skolan. Trots det visar en ny undersökning att nästan 40 procent av de unga göteborgarna aldrig hört talas om romer.

Domino Kai, enhetschef på Romano center i väst, är besviken över resultatet från deras nya attitydundersökning. Den visar att 39 procent av göteborgarna i åldern 16–25 år inte har hört talas om romer. Detta trots att läroplanen slår fast att alla grundskoleelever ska lära sig om de fem nationella minoriteternas historia och kultur.

– Det är väldigt anmärkningsvärt och oroväckande att skolan inte tar sitt ansvar. Några av ungdomarna kommer att vara morgondagens beslutsfattare och andra kommer att arbeta som tjänstepersoner inom kommunerna, säger Domino Kai.

Har gjort 600 intervjuer

Centret har intervjuat 600 göteborgare för att ta reda på deras attityd till romer och hur mycket de kan om folkgruppen. Totalt var det bara åtta procent av deltagarna som inte hade hört talas om romer, så okunskapen hos de unga stack ut i statistiken.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

En annan nedslående resultat från undersökningen är att få göteborgare är intresserade av att lära sig mer om romers kultur, liv och historia. Två tredjedelar svarar att de inte vill lära sig mer eller att de varken är intresserade eller ointresserade.

– Varför känner så stor del av göteborgarna ovilja att lära sig mer, trots att det kan öka empatin, undrar Domino Kai.

Undersökningen visar också att göteborgarna har förutfattade meningar om romer. Många tänker på tiggare, resande folk och utsatta människor när de hör ordet. Andra kopplar det till dans, sång eller kvinnor i stora kjolar. Nu hoppas Domino Kai och hans kollegor på Romano center i väst att skolan ska bli bättre på att undervisa om den nationella minoriteten romer.

– Riktade insatser i skolan är ett måste för att inte nästa generation också ska hamna mellan stolarna och förutfattade meningar ska få härja fritt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Undersökningen om attityder till romerna

Attitydundersökningen bygger på intervjuer med 600 göteborgare i åldrarna 16–65 år. Intervjuerna gjordes under förra hösten, både över telefon och på plats i olika stadsdelar. Dessutom gjordes 15 djupintervjuer.