Nyheter.

2021-08-13 13:00
  • Många kommunanställda i Göteborg vågar inte polisanmäla saker de blir utsatta för eller bevittnar i arbetet. Orsaken beror dels på en rädsla för repressalier från kriminella, men också på att de känner sig osäkra på stöd från sin egen arbetsgivare. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
    Många kommunanställda i Göteborg vågar inte polisanmäla saker de blir utsatta för eller bevittnar i arbetet. Orsaken beror dels på en rädsla för repressalier från kriminella, men också på att de känner sig osäkra på stöd från sin egen arbetsgivare.
  • Martin Wannholt (D). Bild: Christian Egefur
    Martin Wannholt (D).
  • Jonas Attenius (S). Bild: Sanna Arbman Hansing
    Jonas Attenius (S).
Puffetikett
ETC Göteborg

Tystnadskultur får politiker att rasa

En ny rapport, beställd av kommunstyrelsen, slår fast att det finns en omfattande tystnadskultur inom staden, vilket gynnat den organiserade brottsligheten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En ny rapport, beställd av kommunstyrelsen, slår fast att det finns en omfattande tystnadskultur inom staden, vilket gynnat den organiserade brottsligheten. Det var efter larm om att kommunanställda i Göteborgs utsatta områden tystas ner av sina egna chefer som den externa rapporten beställdes. Socialsekreterare, ungdomsledare, och tjänstemän i kommunala bolag, vittnar om att chefer högre upp i organisationen inte tar deras uppgifter om kriminellas makt i områdena på allvar.

Rapporten, utförd och skriven av konsulten Anna Ekström, pekar på hur kriminella och extremister på olika sätt påverkar och kontrollerar människor och verksamheter i områdena. Det finns enligt henne en utbredd ovilja eller rädsla bland medarbetare att polisanmäla saker de blir utsatta för eller bevittnar, vilket enligt rapporten dels beror på en rädsla för repressalier från de kriminella, men också på att de känner sig osäkra på stöd från sin egen arbetsgivare. Den stora mängd mellanchefer som finns i verksamheterna gör även att väsentlig information har en lång väg att vandra, och silas lätt ner till oigenkännlighet innan den når beslutsfattande politiker.

I tidningen GP, som var först med att skriva om den nya rapporten, så rasar nu politiker på båda blocksidor.

– Det absolut viktigaste i rapporten är att problembilden nu kommer fram. Det här har pågått under lång tid men de andra politiska partierna har blundat för det. Man har inte velat lyfta fram problematiken tidigare men nu tvingas alla att bli lösningsorienterade, säger Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna, till GP.

Även Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna, menar att om uppgifterna i rapporten stämmer, så är det oerhört allvarligt.

– Det som stör mig allra mest är att chefer skulle ha tystat sina anställda, det är ju en kulturfråga och om det är så ska cheferna bort, säger han till GP.

Han säger dock vidare att han inte kände till några uppgifter om tystnadskultur inom kommunen innan situationen uppdagades förra året.

– När man är ute och pratar med anställda i olika områden så kan det skilja sig från de rapporterna vi får på vårt bord. Men om det är så som rapporten beskriver så är det väldigt bekymmersamt, då är det ytterligare en gräns som har passerats.