Nyheter.

2017-09-14 12:06
”Det behövs fler arenor för samtal kring litteratur och kultur”, säger Conny Pettersson, distrikschef för ABF Göteborg. Bild: Christian Egefur
”Det behövs fler arenor för samtal kring litteratur och kultur”, säger Conny Pettersson, distrikschef för ABF Göteborg.

”Tydligt ställningstagande mot högerextrema röster”

Som en protest mot Bokmässans beslut att välkomna högerextrema ordnar ETC och Leopard tillsammans alternativet Bokmassan. Nu ställer ABF Göteborg upp som medarrangör till Bokmassan.

–  Det är helt enkelt ett statement att vi inte är helt bekväma med Bokmässans agerande, säger Conny Pettersson, distrikschef för ABF Göteborg.

Väljer ni på ABF Göteborg bort Bokmässan helt, till förmån för Bokmassan?

– Nej, inte riktigt. Vi kommer att finnas tillsammans med ABF Sverige på bägge ställena i år. Vi vill finnas på så många ställen som möjligt, eftersom vi tror att det behövs fler arenor för samtal kring litteratur och kultur.

Varför ställer ni upp som medarrangörer till Bokmassan?

– Vi tycker det är en bra och viktig arena. Både Johan Ehrenberg från ETC och Moa Elf Karlén från Leopard förlag är ju profiler vi har jobbat tillsammans med i många år. Vi tycker det är bra att Bokmassan tar upp det här angelägna ämnet och har ett tydligt ställningstagande mot de högerextrema rösterna. Att ta ställning för och föra samtal kring alla människors lika värde är ju en agenda som tilltalar oss som organisation. Men ABF kommer att föra de samtalen på Bokmässan med, för att föra fram en kritik mot deras vacklande hållning i den här viktiga frågan.

Vad anser ni inom ABF Göteborg om Bokmässans val att välkomna Nya tider, i år igen?

– Ja, vi hade helst sett att de inte fått delta. Det är viktigt nu att Bokmässan tar tag i sitt värderingsarbete och frågar sig om alla röster verkligen ska vara välkomna, även de som inte respekterar alla människors lika värde. Frågan är ju om Bokmässan ska vara en marknadsplats även för den här typen av åsikter.

Vad vill ni uppnå med er medverkan på Bokmassan?

– Det är helt enkelt ett statement att vi inte är helt bekväma med Bokmässans agerande. Vi hoppas på två fantastiska dagar på en plats som står upp för det man går miste om på Bokmässan.

Finns det en risk för att man går miste om viktiga samtal på Bokmässan till följd av att de inte markerar mot högerextremismen?

– Ja, naturligtvis är det så. I och med att vissa författare och andra aktörer har varit tydliga med att de inte tänker komma dit, så blir det ju andra diskussioner där. Man går miste om oerhört värdefulla samtal. Det är viktigt att de får höras någon annanstans.

Ser ni någon fara i att Bokmässan bjuder in Nya Tider, vars chefredaktör Vávra Suk har vägrat erkänna Förintelsen?

– Ja, Bokmässan har en väldigt svävande gränsdragning och borde såklart tydligare ta ställning mot fascismen och för de demokratiska principerna om alla människors lika värde. Allt, även det fria ordet, måste ha sina gränser. Det finns vissa grundläggande principer man måste stå upp för, och om man inte gör det, då bör man inte vara välkommen.

Hur förhåller ni er till att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och andra högerextrema aktörer kommer att vara på plats i Göteborg under den aktuella helgen?

– Vi kommer att prata mycket om säkerhet och om vart man kan röra sig med våra anställda. Det kommer ju finnas många människor i centrala Göteborg som har en helt annan agenda än vi. Det är givetvis djupt obehagligt och något som oroar oss.

Kommer du gå på ETC:s Bokmassan?

(14) Ja
74%
(5) Nej
26%
Totalt 19 röster

Bokmassan äger rum i ett stort cirkustält på Heden, nära Avenyn i Göteborg den 29–30 september.

Fri entré gäller till alla evenemang.

Några av gästerna som dyker upp för publika samtal är Jan Guillou, Maria Sveland, Lo Kauppi, Sandra Dahlén, Gudrun Schyman, Mattias Gardell, Lisa Bjurwald, Jerker Virdborg, Jenny Wrangborg, Marianne Lindeberg De Geer, Göran Greider, Johan Ehrenberg med flera.

Aktuell information och komplett program hittar du här.