Nyheter.

2020-10-09 16:27
”Jag tycker att vi har ett mycket bra samarbete inom Alliansen och vi hittar också olika politiska majoriteter i viktiga frågor för göteborgarna,” säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).  Bild: Christian Egefur
”Jag tycker att vi har ett mycket bra samarbete inom Alliansen och vi hittar också olika politiska majoriteter i viktiga frågor för göteborgarna,” säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).
Puffetikett
ETC Göteborg

Två år med högerstyre i Göteborg: ”Det är ett stormigt hav”

Efter 24 år i opposition så blev det dags för den högra planhalvan av politikerfältet att få styra Göteborg. Det sker utan majoritet och utan att de två största partierna ingår. Men kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) ger ändå sitt lag väl godkänt för första halvlek.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För att snabbt återblicka på valet för två år sedan så tog det månader av förhandlingar och samtal innan Göteborg fick ett nytt styre. Inget block kunde få ihop en majoritet av mandaten och när röken av alla kraschade försök lagt sig så var det Alliansen, med M, C, L och KD som tog över makten. Det innebar ett historiskt övertagande. Man får ta sig tillbaka till 1994 för att hitta en moderat kommunstyrelseordförande och ett borgerligt styre.

Dock samlar de fyra partierna bara 24 av totalt 81 mandat i kommunfullmäktige. Som ETC Göteborg skrev om i förra veckan så ger det ett extraordinärt parlamentariskt läge där samtliga av de fem block som numera finns ständigt måste söka samarbeten och uppgörelser med varandra i olika sakfrågor. Axel Josefson, moderat ordförande i kommunstyrelsen, är ändå nöjd över resultatet hittills.

– Utifrån de förutsättningar vi har så skulle jag bedöma det som en mycket väl godkänd första halvlek. Vi har fått till ett maktskifte i Göteborg och vi har lyckats genomföra Alliansens politik till stor del. Jag tycker att vi har ett mycket bra samarbete inom Alliansen och vi hittar också olika politiska majoriteter i viktiga frågor för göteborgarna, berättar han.

Rörigt läge

Han håller med sin kollegor på vänstra sidan om det är ett rörigt parlamentariskt läge, där gamla regler är satta ur spel.

– Det är ett stormigt hav. Men det är det valresultatet som göteborgarna har gett oss och då är vi i politiken tvungna att hantera det. Det hade varit enklare om vi haft 50 procent såklart. Man får vara på det klara med att alla andra ser sig som oppositionspartier och gärna vill framhålla sig så. Det är svår situation vi har att försöka hantera.

”Samarbetet har fördjupats”

Axel Josefson menar att Alliansen, som först måste komma överens internt innan de kan söka stöd i frågor externt, har blivit mer sammansvetsade under de här två åren.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Samarbetet har fördjupats och vi vet vart gränserna går. Jag tycker också att vi har ett högt förtroende för varandra i att hantera olika politiska frågor. Men vi har en av de besvärligaste parlamentariska situationerna i Sverige. Kommunallagen testas nästan varje vecka. Den är skriven utefter att ha en tydlig majoritet och minoritet, och det har inte vi i dagsläget.

Trygghetsfrågan central

Axel Josefson lyfter trygghetsfrågan som central för Alliansen under periodens första två år.

– Utifrån alliansprojektet så har även skolan varit ett viktig område där vi egentligen har jobbat med skolsatsningen under en lång tid där vi drev fram det här med en nämnd. Där har vi börjat arbeta med den frågan för att höja kunskapsresultaten. Sen näringsklimatet och näringslivet har varit viktigt för oss också. Men med pandemin så har även jobben flugit upp som en av de absolut viktigaste frågorna.

Mest nöjd hittills är han med att fått igenom Alliansens budget två gånger, trots att de inte har majoritet.

– I den ligger ju många av våra politiska förslag som att få ett helhetsgrepp på trygghetsfrågan. Bland annat den stora satsningen på allmännyttan för att få bort de utsatta områdena. Vi har detta med trygghetsvakter och ordningskameror där vi tagit ytterligare steg. Även i arbetet mot svartkontrakt och felaktiga folkräkningsuppgifter tycker jag vi har gjort mycket bra.

Axel Josefson lyfter även saker som att få fram fler småhus, hålla bostadsbyggandet uppe och klimatomställningar som delar han är stolt över. Av motgångar pekar han ut att han tycker det är tråkigt att de inte kunde avveckla den särskilda anställningstryggheten i Göteborg.

– Det är en förlegad modell där jag tror vi hade tjänat på en högre flexibilitet i staden. Jag tycker också att hela diskussionen om det aktiva skolvalet har varit jobbig för oss. Jag tycker att diskussionen har hamnat fel. Problemet är inte det aktiva skolvalet utan bristen på skolplatser. Det är ett arv efter 24 år av rödgrönt styre, att de inte byggt tillräckligt med skolor.

Oro för utförsäljningar

När ETC Göteborg pratade med den vänstra halvan av kommunfullmäktige så lyfte samtliga frågan om utförsäljningar som sin största oro inför de kommande två åren. Men även att Alliansen inte lyckats få så mycket gjort i den frågan än.

– Nej, det är inte lätt att hitta en politisk majoritet där. Det stämmer att vi inte är helt i mål. Men jag tycker att begreppet utförsäljning ger fel signal. Det här handlar om att avyttra ickestrategiska tillgångar. Det är viktigt att säga att vi gör det för att kunna bygga skolor och göra investeringar. Vi gör värdeöverföring från korvkiosken uppe på Avenyn till en ny förskola.

Relaterade artiklar