Nyheter.

2019-03-18 09:30
Kammaråklagare Jonas Martinsson hoppas att bevisningen mot de 16 personerna ur NMR ska räcka för dom.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Kammaråklagare Jonas Martinsson hoppas att bevisningen mot de 16 personerna ur NMR ska räcka för dom. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Två år efter nazistdemonstration väntar åtal

Två år efter nazistdemonstrationen i Göteborg kommer rättegång för hets mot folkgrupp och våldsamt upprop att hållas. Åklagaren hoppas att bland annat tyrrunan ska fälla nazistgrupperingen.

I maj 2018 dömdes NMR-ledaren Simon Engelin för ohörsamhet mot ordningsmakten, men det stora rättsliga efterspelet efter den 30 september 2017 kvarstår. Sammanlagt 16 personer ur NMR är åtalade, varav 15 för hets mot folkgrupp och åtta för våldsamt upplopp. Nu planeras nio förhandlingsdagar utspridda på två veckor i slutet av september och början av oktober. Att det kommer ha tagit ett år från att åtal väcktes är enligt kammaråklagare Jonas Martinsson i första hand en logistisk fråga.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Dels ska man få ihop de tilltalade, lika många försvarare, vittnen och så ska tingsrätten ha lokaler som ska kunna hantera den här förhandlingen med så pass många personer. Det är inte så ofta man har så många personer på en gång. En del kommer att vara med på videokonferens – men det ställer också särskilda krav för det finns inte i varje stads tingsrätt. Det är många parametrar. Det gjordes ett försök att få till det innan sommaren men det sprack, säger han.

Listar flera punkter

I den del av stämningsansökan som rör hets mot folkgrupp listar Jonas Martinsson en rad ageranden. Bland dem finns uniformsliknande kläder med hjälm och sköldar vilket ”har gett ett militärt intryck”, fanor och sköldar med tyrrunan på och att någon eller några ropat Hell seger. Under åtalet ligger också att demonstranter bar plakat på vilka kända svenskar pekades ut som förbrytare, samt att Fredrik Vejdeland höll tal i samband med demonstationen som pekade ut dem som skyldiga till ”massinvandringen” och att det skulle vara ”folkförräderi och folkmord på det nordiska folket”.

Ska räcka för dom

Jonas Martinsson har avgjort att den sammantagna bilden borde kunna räcka för fällande domar för hets mot folkgrupp.

Hur tycker du att lagen ska tolkas i de här fallen?

– Jag har gjort bedömningen att agerandet går över gränsen, annars hade jag inte kunnat väcka åtal. Samtidigt är jag ”bara” åklagare, det är domstolen som dömer och som ska fälla avgörandet, säger han.

Alla de som åtalas för hets mot folkgrupp förnekar brott.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

30 september 2017

Polisen ansåg inte att det fanns skäl att neka Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att demonstrera i Göteborg. Bokmässan pågick och därtill sammanföll datumet med den judiska högtiden Jom kippur. NMR fick inte tillstånd för den väg de önskat, men protesterna lät ändå inte vänta på sig. Tiotusentals motdemonstranter samlades på och runt Heden, där ETC:s Bokmassantält också stod.

Några hundra NMR-anhängare gick från Krokslätt till Korsvägen, men där valde en del av grupperingen att trotsa Polisens anvisningar och tumult uppstod.

Tidigare har också motdemonstranter dömts för bland annat våldsamt upplopp.